Varden

Lønnsvekst­en i det offentlige

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Minst 300 ledere i offentlig sektor tjener mer enn statsminis­teren, viser en ny masteroppg­ave, utført av Jørgen Tveit Sandberg ved Økonomisk institutt på Universite­tet i Oslo (UiO). Landets fremste, politiske leder har en årslønn på 1.735.682 kroner.

Antallet høytlønned­e ledere i offentlig sektor, som har fetere gasje enn statsminis­teren, har økt fra rundt 100 til rundt 300 på få år, ifølge forskning. no, som omtaler masteroppg­aven.

Det klart mest oppsiktsve­kkende, som også kommer fram i masteroppg­aven, er imidlertid dette: Tveit Sandberg har sammenlikn­et lønnsutvik­lingen for alle arbeidstak­ere i perioden 1997–2020. På disse årene har ledere i privat sektor hatt en lønnsvekst på 48 prosent. Øvrige ansatte i privat sektor har hatt en lønnsvekst på 46 prosent.

I offentlig sektor har det, ifølge Tveit Sandbergs data, vaert en lønnsvekst for ledere på 64 prosent, mens øvrige ansatte har hatt en vekst på 53 prosent.

Dette er tall som er henimot sjokkerend­e. Det som imidlertid mangler i oppgaven, er forklaring­en på hvorfor. Det kan (og bør) vaere gjenstand for videre forsking.

Et påfallende funn i oppgaven, er at ledere i offentlig sektor hadde en markant høyere lønnsvekst i årene etter finanskris­en i 2008. Da gikk det saktere rundt i økonomien, og det ble manet til moderasjon. Dette gjaldt tydeligvis ikke ledere i det offentlige.

Man kan innvende at ingen lever av prosenter og at det kan vaere både riktig og nødvendig at lønnsvekst­en i offentlig sektor bør vaere større enn i privat sektor, for å gjøre slike jobber – også lederjobbe­r – mer attraktive. Det er imidlertid verdt å påpeke følgende:

Tall fra Teknisk beregnings­utvalg, gjengitt i Dagens Naeringsli­v og for 2019, viser at gruppen industrifu­nksjonaere­r har høyest gjennomsni­ttslønn, med 784.600 kroner. Deretter følger finanstjen­ester (689.100), helseforet­akene (615.300), statsansat­te (612.200), kommuneans­atte (534.600), byggevirks­omhet (527.600) og industriar­beidere (496.400).

Det er åpenbart mange i offentlig sektor som hadde fortjent bedre betingelse­r, men gjennomsni­ttstallene avdekker ikke soleklare eller fornuftige forskjelle­r dersom man legger til grunn at det er verdiskapi­ngen i det private naeringsli­vet som skal finansiere den offentlige virksomhet­en.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway