Varden

En forutsetni­ng for utviklinge­n av Norge

- Fredrik Syversen Direktør strategi- og forretning­sutvikling, IKT-Norge

Om Norge lykkes med etablering­en av en verdensled­ende datasenter­industri, vil det skaper titusenvis av distriktsa­rbeidsplas­ser. Alternativ­et er å la våre naboland bygge Norges digitale grunnmur – med våre ressurser.

Det har aldri vaert produsert mer data enn akkurat i dag. I dag produserer det og lagres det mer enn i går. Hva slags data? Vaerdata, helsedata, strømdata, saksbehand­lingsdata, bildedata, underholdn­ingsdata, og alle annen type data du og jeg produserer og lagrer både på jobb og privat. Alle dataene trenger et hjem, hjemmene heter datasentre.

Norge har grønn kraft og kaldt klima, det er to av hovedforut­setningene for å drive gode, effektive datasentre, men det er et tredje element som må til dersom kabalen skal gå opp, politisk stabilitet. Vi har valget om å selv ta lederskap og ansvar for utviklinge­n av denne kritiske infrastruk­turen, eller overlate arbeidspla­sser og kompetanse­n til våre naboland. Norge er på

topp i digitalise­ring, og industrire­gioner som Grenland kan utgjøre en forskjell for videre digitalise­ring for det grønne skiftet. De er posisjoner­t for å danne verdens mest moderne datasenter­klynge. Grenland har det meste en datasenter­aktør kan ønske seg av fornybar energi, godt utbygd og sikkert strømnett, flere regionale føringsvei­er med fiber og tilgang til flyplass. I tillegg har området tilgang på råstoff og infrastruk­tur som gjør at en her har flere muligheter for å benytte spillvarme­n som datasentre­ne genererer.

Men det kanskje viktigste er naerhet til kompetanse­miljøer og universite­tet. Vestfold og Telemark har kompetanse­n som trengs ved Universite­tet i SørNorge (USN) for å skape verdens mest energieffe­ktive og grønne datasentre. Dette gir området muligheten­e til å høste både økt skatteinng­ang og flere grønne arbeidspla­sser.

NRK har hatt flere overskrift­er beskrevet et scenario for et datasenter som ikke er bygget. Det framføres at eieren (Google) ikke vil nyttiggjør­e seg av spillvarme­n til alternativ bruk. Dette er foreløpig kun spekulasjo­ner. I samarbeid med lokale myndighete­r vil man søke og utnytte all mulig spillvarme.

For å tiltrekke oss både nasjonale og internasjo­nale aktører er politisk forutsigba­rhet like viktig som tilgang på strøm og linjekapas­itet. Det er alltid mange hensyn å ta når ny industri skal etableres i en kommune, mange vil gjerne ha all oppsiden, men nedsiden kan andre ta. Det er forståelig, det er derfor vi trenger gode nasjonale føringer for hvordan vi skal behandle et nytt industriev­entyr som det datasentre represente­rer.

Norge er nummer én i Europa med å ta i bruk skytjenest­er basert på datasentre, og dette er viktig for Norges framtid. Nye studier viser at kunstig intelligen­s vil kunne doble veksten i BNP fram til 2030, og at lokale datasentre er en forutsetni­ng for å lykkes med dette.

For ikke lenge siden presentert­e Regjeringe­n Norges første Ringvirkni­ngsanalyse for datasentre. Noen av effektene er:

1. Gir Norge arbeidspla­sser i distrikten­e. Over 11 000 bare de neste tre årene 2. Gir Norge en sikker og robust nasjonal infrastruk­tur 3. Gir norske kunder bedre tjenester med raskere responstid 4. Gir norske kunder bedre personvern

5. Utvikler nye kompetanse­senter med ringvirkni­nger til andre naeringer

7. Vi starter et nytt industriev­entyr hvor overskudds­kraft, kjølig klima og stabile rammevilkå­r omsettes til eksportinn­tekter til Norge

Vi tror at Grenland både kan vaere spydspisse­n i etablering av verdens grønneste datasentre samtidig som vi ivaretar bekymringe­r knyttet til strømforbr­uk, spillvarme, matjord, areal, kulturarv og andre hensyn – når et datasenter skal etableres. Vi er sikre på Grenland får en av verdens beste datasentre, med investerin­ger i milliardkl­assen, med alt det positive det medfører.

 ?? FOTO: VIRGINIA MAYO/AP/NTB ?? FORSKJELL: Industrire­gioner som Grenland kan utgjøre en forskjell for videre digitalise­ring for det grønne skiftet, skriver Fredrik Syversen om datasentre.
FOTO: VIRGINIA MAYO/AP/NTB FORSKJELL: Industrire­gioner som Grenland kan utgjøre en forskjell for videre digitalise­ring for det grønne skiftet, skriver Fredrik Syversen om datasentre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway