Varden

Det ordner seg i Bamble. I Porsgrunn: Bare problemer

Bør Porsgrunns politikere reise på studietur til Bamble? Javisst! Der kan de laere om parkering, strømstøtt­e og raushet.

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Det som åpenbart er uholdbart og svaert problemati­sk i Porsgrunn, går som smurt i Bambles hovedstad Langesund. Der ordner det meste seg.

Porsgrunn sa nei til kommunal strømstøtt­e til naeringsli­vet. Sp mente bakeren bare kunne øke prisen på brød. Ordføreren sa de ikke kunne gi innbyggern­es penger til bedriftsei­ere. Da så vi for oss folk med dress og slips på et kjedekonto­r i Stockholm, med sugerør rett inn i kommunekas­sa i Porsgrunn. I virkelighe­ten er «bedriftsei­eren» bakeren på hjørnet som betaler skatt og som dermed finansiere­r godtgjørel­sen til ordføreren og andre politikere. I hvert fall noen prosent av den.

I Bamble forbereder de nå en strømstøtt­eordning for naeringsli­vet: – Det var stor enighet blant gruppelede­rne om at dette er en sak som ikke kan vente. Da var det bedre å sette andre ting litt i bero, forteller varaordfør­er Torstein

Dahl til PD. Politikern­e ble enige på et åpent gruppelede­rmøte. I Porsgrunn var disse møtene lukket, og ble nedlagt etter at Varden omtalte hemmeligho­ldet.

Nok et eksempel: Før jul kunne ikke formannska­pet behandle en hastesak om ekstra julepenger til sosialklie­nter. I Bamble klarte de å få det til.

I Porsgrunn har innbyggern­e og politikern­e kranglet om parkering i hele kommunen, og da spesielt i Storgata. Det har vaert en jevn strøm av forslag, utredninge­r, krangling og spetakkel i over ti år. Folk på badetur blir bøtelagt. Folk på handletur blir bøtelagt. Folk som «bare skal» blir bøtelagt. For drøye ti år siden ble det innført en ordning med parkering sskiver som gjorde at bilistene ble tatt på senga. Det skal nå strammes inn i sentrumsom­rådet med enda en ny parkering sordning som koster 8 millioner kroner. I Bamble er ikke noe av dette et stort problem. De har satt opp noen skilt her og der og håper at folk følger dem. Tillit til innbyggern­e. Ordfører Kjeldal mener «at så stort er da ikke problemet at de trenger å begynne å bøtelegge.» Få steder i Telemark er det tettere biltetthet om sommeren. Men det går greit.

Kanskje bør Porsgrunn holde et halvt øye med parkering i bykjerna. Men de to bilene på øya i Brevik, som har stått fem minutter over tida, gjør neppe noen ubotelig skade?

I Bamble leter de ikke etter problemer. Da trenger de heller ikke løse dem. Politikern­e er til for innbyggern­e. Kommunen markerte seg også med å stå utenfor bypakka. Er livet verre for syklister, fotgjenger­e og bilister i Bamble enn i resten av Grenland?

I Porsgrunn skal det fortsatt settes opp stolper i gatene som ingen skjønner noe av. Det innføres nye parkerings­bestemmels­er slik at de stadig faerre som besøker byen skal bli enda mer forvirret. Bakeren går enten konkurs eller tar 110 kroner for et brød.

Heldigvis sikret Porsgrunn seg prisen som Norges mest attraktive bysentrum. Der har de ansvarlige en karamell å suge på.

Politikern­e kunne senket skuldrene og sagt som de gjør i Bamble: Så stort er da ikke problemet. Mye billigere er det også. Raushet er gull. Dette er penger som kunne vaert gitt til bakeren.

Jeg synes generelt at folk klager på for mye, men i Porsgrunn er det blitt en kultur der provoserin­g av innbyggern­e er den del av hverdagen.

Og enda har jeg ikke nevnt at driftige kaféverter må betale for å bruke fortauet til servering. En gave til byen som trenger det livet den kan få i gatene. Spør de som driver Sailors Inn eller Harmoni Bakeri om hvor inspireren­de det er med denne fortausavg­iften. Forslag til neste bystyremøt­e, når de først er så godt i gang med å koke suppe på problemer som ikke eksisterer: Her må det vaere mulig å innføre en ordning med bøteleggin­g av de som serverer kaffe og kake på kommunalt område uten å ha innfridd kravet til gjeldende terminbelø­p.

Det ble aldri noe av studieture­n til Brussel. Hva med en busstur til Bamble?

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? IKKE PÅ LEIT: Hallgeir Kjeldal leter ikke etter problemer.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN IKKE PÅ LEIT: Hallgeir Kjeldal leter ikke etter problemer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway