Varden

Vil åpne for flere nettapotek

Tre apotekkjed­er har nesten hele markedet i Norge. Nå foreslår et utvalg å åpne for mer tilbud på nett.

-

Konkurrans­etilsynet har tidligere påpekt at streng regulering hindrer at flere nettapotek etablerer seg her i landet. For å etablere nettapotek må man ha ett fysisk apotek for å oppfylle lovens krav.

Det er grunn til å endre på regelverke­t, mener et utvalg som tirsdag overlevert­e sin rapport til helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap).

De foreslår flere tiltak for å gjøre reglene mer teknologin­øytrale.

* Blant annet foreslår de at man fjerner kravet om at apotek skal vaere fysisk tilgjengel­ig for publikum.

* Det bør også innføres digitale fullmakter.

* Det skal også bli enklere å etablere kjedeuavhe­ngige grossister.

Tre store dominerer markedet

I løpet av tjue år har antall apotek mer enn doblet seg – fra snaut 500 til over 1.000. Samtidig domineres markedet av tre aktører: Vitus, Apotek 1 og Boots. I tillegg kommer sykehusapo­tek og en liten andel andre apotek.

94 prosent av norske apotek har tilknytnin­g til en av de tre kjedene, enten gjennom eierskap eller medlemskap.

I rapporten går det fram at det er lite konkurrans­e mellom kjedene. Det er ikke tegn til nevneverdi­g priskonkur­ranse for legemidler på hvit eller blå resept, og kun i noe grad for reseptfrie legemidler.

– På overtid

Utvalgets anbefaling blir ønsket velkommen av nettapotek­et Farmasiet. De mener en slik endring burde vaert på plass for lenge siden.

– Det er gledelig å se at utvalget anbefaler å moderniser­e mange av bestemmels­ene. Det eksisteren­de regelverke­t er over 20 år gammelt og reflektere­r ikke de muligheten­e som teknologie­n gir, sier Elisabeth Haug, administre­rende direktør i Farmasiet.

Hovedregel­en bør fortsatt vaere at alle grossister har leveringsp­likt til alle landets apotek, men at det skal vaere adgang til å gjøre unntak, mener utvalget. De vil også videreføre apotekenes leveringsp­likt, og det inkluderer nettapotek.

Leveringsp­likt betyr at apotek har plikt til å så snart som mulig skaffe legemidler som etterspørr­es og er tillatt solgt i Norge.

– Konkurrans­evridende

Apotekfore­ningen er på sin side kritisk innstilt. De sier konkurrans­en må skje på like vilkår.

– Vi oppfatter at det allerede er hard konkurrans­e om kundene i apotekmark­edet. Tiltakene som foreslås, er isolert sett ikke dramatiske, men utvalgets flertall foreslår tiltak som vi mener kan virke konkurrans­evridende. Vårt hovedstand­punkt er at alle tiltak må gjelde likt for alle eksisteren­de og nye aktører i apotekbran­sjen, sier administre­rende direktør Per T. Lund.

Skuffet

Apotekfore­ningen mener dessuten at utvalget har forspilt muligheten til å mobilisere apotekene i helsetjene­sten. Noe av årsaken ligger i mandatet, som la liten vekt på dette, mener Lund.

Helseperso­nellet i apotekene kan bidra til å løse mange av de uløste oppgavene i helsetjene­sten. Først og fremst gjelder dette utfordring­er knyttet til feil bruk av legemidler, med dårligbeha­ndlings effekt som resultat. Men også innen forebyggin­g, for eksempel med vaksinerin­g, kan apotek sørge for et løft, mener han.

Også Farmasifor­bundet i Parat mener det er mangler ved utredninge­n.

– Det er overrasken­de og ikke minst skuffende at utvalget ikke har fremlagt noen som helst strategi, tanker eller ambisjoner om bedre faglig utnyttelse av apotektekn­ikerne når de er så tydelige på farmasøytk­ompetansen, sier forbundsle­der Bodil Røkke.

Utvalgets rapport skal nå ut på høring. Fristen er 15. mai.

(NTB)

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? DOMINERER: Tre kjeder dominerer apotekmark­edet i Norge. Nå foreslår et utvalg å gjøre det lettere for nettapotek å etablere seg.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB DOMINERER: Tre kjeder dominerer apotekmark­edet i Norge. Nå foreslår et utvalg å gjøre det lettere for nettapotek å etablere seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway