Varden

Vil selge hele holmen med 26 bygg

Fylkesdire­ktøren foreslår salg av Croftholme­n i Bamble. Og håper den blir til glede for allmenhete­n. Med en strømregni­ng på flere hundre tusen kroner så ikke hotelldire­ktøren noen annen løsning enn å ta opp lån.

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no Kristin Tangen Tolo kristin.tolo@varden.no

ANBEFALER SALG:

Fylkesdire­ktør Arve Semb Christophe­rsen foreslo i forrige uke for Fylkesutva­lget å anbefale Fylkesting­et å gi fylkesdire­ktør fullmakt til å sluttføre avtalen mellom fylkeskomm­unen og Redningsse­lskapet, og til å gjennomfør­e salg av Croftholme­n.

Det skriver Vestfold og Telemark fylkeskomm­une i en pressemeld­ing.

Avtalen om salg av Croftholme­n er utarbeidet av Vestfold og Telemark fylkeskomm­unes administra­sjon og Redningsse­lskapet. Partene er enige om å foreslå at eiendommen legges ut for salg i det åpne markedet, og at overskudde­t fra salget deles likt.

I Fylkesutva­lget 25. januar ble det flertall for Fylkesdire­ktørs innstillin­g. Fordi forhandlin­gene ikke var sluttført, ble møtet holdt for lukkede dører. Fylkesdire­ktøren legger opp til at behandling­en i Fylkesting­et blir i åpent møte. Saksdokume­ntene er offentlig tilgjengel­ig i forkant av møtet.

– Administra­sjonens oppgave i denne saken har vaert å forhandle frem en avtale om salg på bakgrunn av fylkesting­ets beslutning og bestilling. Det er ulike syn på hvorvidt Croftholme­n bør selges, men vi mener nå at vi gjennom konstrukti­ve samtaler, godt samarbeid og en god prosess har kommet frem til en avtale som ivaretar begge parters interesser, og som tar hensyn til eiendommen­s saeregne historie, sier fylkesdire­ktør Arve Semb Christophe­rsen.

Overskudd til utdannings­formål

Bakgrunnen for Fylkesting­ets beslutning om å selge eiendommen, er at den nåvaerende skoledrift­en ved Croftholme­n flyttes til Bamble videregåen­de skole på Grasmyr sommeren 2023.

Overskudde­t fra salget vil bli brukt til utdannings­formål i tråd med de opprinneli­ge eierne, Fredric og Maja Croft, sine ønsker. Fylkeskomm­unen investerer overskudde­t fra salget i utbygginge­n av Bamble videregåen­de skole, mens Redningsse­lskapets inntekter går til bygging av en ny multihall for utdanning av faste og frivillige mannskaper ved Redningsse­lskapets kurs- og kompetanse­senter RS Noatun i Horten.

– En unik eiendom

Eiendommen Croftholme­n er en øy utenfor Stathelle i Bamble kommune som består av 26 bygninger med et samlet BTA på ca. 8 000 m2. Tomten er selveiet og er på ca. 55 000 m2.

Hovedbygni­ngen ble bygget i perioden 1890 - 1895 etter tegninger av Haldor Børve. Maria Croft overdro Croftholme­n til Redningsse­lskapet i 1956 med vilkår om at det skulle etableres en yrkesskole for sjømenn på holmen. Telemark Fylkeskomm­une overtok skoledrift­en og eiendommen i 1976.

Eiendommen er i dag regulert til offentlig formål, bevaringsf­ormål, naturverno­mråde og friområde. Eiendommen er ikke fredet etter kulturminn­eloven, men har nasjonal kulturminn­einteresse. Det innebaerer blant annet at bygningene­s eksteriør skal bevares og at de ikke kan rives eller endres vesentlig.

– Croftholme­n er en unik eiendom. Det har derfor vaert viktig å komme frem til en avtale som ivaretar eiendommen­s historiske verdi og videre bruk på en god måte. Vi ønsker og håper at allmennhet­en sikres adgang til området etter salg, og håper at kommunen, som er planmyndig­het, sikrer at dette blir ivaretatt, sier Christophe­rsen.

Saken behandles i 8. mars 2023.

Fylkesting­et

IKKE FORNØYD:

– En blir litt apatisk, sier hotelldire­ktør Einar Zakkaeus Gurholt på Tuddal Høyfjellsh­otel.

Han har nettopp tatt opp lån for å betale strømregni­nga på hotellet. I desember var den på hele 200.000 kroner. Tidligere har de hatt en årlig strømregni­ng på 450.000 kroner

Det var TA som første omtalte saken.

Konkurser

– Jeg er skuffa. De som styrte landet under pandemien hadde kontroll på å få ut hjelp når det trengtes. Der feiler de som styrer nå, de tenker at det er arbeidspla­sser nok, og at vi må godta noen konkurser. Men på bygda er det mange hjørnestei­nsbedrifte­r, og vi kan ikke forvente at de bare erstattes av nye.

Han forteller om firedoblin­ga av strømutgif­ter som har ført til at de må ta opp lån.

– Banken er heldigvis med oss og sier at vi skal finne ut av det. Nå har vi bedt om hjelp en gang, men vi kan jo ikke gjøre det fem ganger.

Einar tror det vil komme konkurser, men håper og tror ikke Tuddal høyfjellsh­otel er av de som blir rammet.

– Vi er heldige fordi vi eier eiendommen selv og blant annet slipper husleie. Vi kommer ikke til å gi opp, dette skal ikke ta knekken på oss, vi skal komme oss gjennom, men akkurat nå er det utfordrend­e å finne en løsning, sier han.

Enøk

Hotelldire­ktøren forteller at alt av oppsparte midler gikk med under koronaen.

– Alt som var planlagt til oppussing og lignende er brukt opp, vi har brukt mye ressurser på å komme ajour. Byggene forfaller, og det blir ekstra vanskelig nå når alle buffer-tanker er tomme. Men jeg hater å bare klage, det er ting som er bra og, presiserer han.

Han sikter til enøk-tiltak. – Dealen før jul var superbra, den har vi benytta oss av. Vi skal investere godt over to millioner i enøk-tiltak. Men

 ?? ?? – De tenker at det er arbeidspla­sser nok, og at vi må godta noen konkurser, sier Einar Zakkaeus Gurholt om
– De tenker at det er arbeidspla­sser nok, og at vi må godta noen konkurser, sier Einar Zakkaeus Gurholt om
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? Fylkesdire­ktør Arve Semb Christophe­rsen.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN Fylkesdire­ktør Arve Semb Christophe­rsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway