Varden

Nora, Jakob og Noah på navnetoppe­n i 2022

De mest populaere navnene i Norge i fjor var Noah, Jakob og Nora. Mange følger trender. Bare 8 prosent av jenter og 7 prosent av guttene fikk helt unike navn.

- Mette Estep

POPULAERE:

Nora ligger på topp for fjerde år på rad, men noen faerre nyfødte fikk det navnet, sammenlign­et med 2021. Noah eller Noa toppet statistikk­en også i 2021, men deler i 2022 førsteplas­sen med Jakob.

Det viser navnestati­stikken fra 2022 fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Bibelske navn har i noen tiår vaert på frammarsj. Noah var naermest et ikke-eksisteren­de navn i Norge før år 2000.

– Selv om navn som Jakob, Isak, Noah, Filip og Lukas er å finne i bibelen, tipper jeg mange ikke har et sterkt forhold til at det er fra bibelen, sier seniorrådg­iver Karstein Sørlien i SSB til NTB.

A-endinger

Korte jentenavn som slutter på a, har preget topp 10-lista lenge. I år er det kun Sofie (5. plass) og Iben (8. plass) som ikke gjør det.

– Det er veldig typisk for jentenavn: Maks to stavelser og aending. Folk syns nok det lyder bra og når noe først slår an har det tendens til å bli vaerende en stund.

Det bidrar til at det sjelden store endringer på topplisten­e. Emil topper i seks fylker og er generelt populaert i hele landet – by og bygd.

Et lite unntak er Jakob, som hopper fra niende til delt førsteplas­s. Og Anna, som hopper til navnetopp i Møre og Romsdal.

– Lenger ned finner vi Birk, som klatrer veldig det siste året, fra 70. til 37. plass. Kan hende vi får se flere Birk'er framover. Det er likevel ikke en sterk trend med norrøne navn, sier Sørlien.

Syklusen

Det er veldig vanlig at det er rundt 100 år mellom perioder hvor et navn er populaert. Det kan komme av at mange henter inspirasjo­n fra slektstree­t, uten å ha direkte assosiasjo­ner til navnet.

– Vi ser noen navn som var populaere på begynnelse­n av 1900-tallet kommer tilbake nå. Olivia og Alma har virkelig skutt fart siden 2000, sier Sørlien.

I samme kategori er muligens Hedvig, som klatrer og gjør jenteliste­ns største byks. Hun hopper hele 15 plasser på listen, fra 38 til 23. plass.

– Vi har en liten teori her om at det kan ha vaert påvirket av ugla til Harry Potter, sier Sørlien. (NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: FRANK MAY / NTB ?? De mest populaere navnene i Norge i fjor var Noah, Jakob og Nora.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: FRANK MAY / NTB De mest populaere navnene i Norge i fjor var Noah, Jakob og Nora.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway