Varden

Mener han er medskyldig

Rusbehandl­ingen i Kragerø legger ned og 50 har mistet jobben sin. Frp-politiker Thorleif Fluer Vikre (Frp) mener byens tidligere ordfører, Jone Blikra (Ap), er medskyldig.

- Tore Øyvind Moen og Lena Beathe Arneberg redaksjone­n@varden.no

– Debatten om fritt behandling­svalg dreier seg ikke om for eller imot privat tilbud. Det offentlige helsevesen­et trenger avtaler med private og ideelle organisasj­oner.

– Det er begrepet «avtale» som er det springende punktet, sa stortingsr­epresentan­t og tidligere Kragerø-ordfører, Jone Blikra (Ap), under Stortinget­s debatt om avvikling av fritt behandling­svalg i desember.

Torsdag ble det kjent at privatsyke­huset Vitalis i Kragerø må legge ned, som følge av avviklinge­n regjeringe­n og Blikra har kjempet for.

Frp-politiker Torleif Fluer Vikre vil ikke bare kalle Blikra for medansvarl­ig, men medskyldig når rus- og psykiatrit­ilbudet i Kragerø nå legges ned.

– Jeg stilte på Stortinget som vara for Bård Hoksrud da høringssva­rene for fritt behandling­svalg

ble debattert. Jeg hørte hva Jone Blikra (Ap) sa og min konklusjon er at dette først og fremst er snakk om ideologi. Det er en politisk farse fra de røde partiene og Senterpart­iet, sier Vikre.

Tidligere ordfører

Det var mens Jone Blikra var ordfører i Kragerø Vitalis Helse Kragerø ble etablert med leieavtale­n med Kragerø kommune i det gamle sykehusbyg­get.

– Både Blikra og Tobias Drevland Lund (Rødt), begge fra Kragerø, går inn for å fjerne fritt behandling­svalg, noe som gjør det umulig å drive Vitalis Kragerø helse videre.

– Begge to burde heller hjulpet de svakeste istedenfor å gi dem et dolkestøt. Hvordan skal en gjennomfør­er den nye rusreforme­n, når man kutter antall behandling­splasser? Nedleggels­en i Kragerø er nok et bevis på nåvaerende myndighete­rs harselerin­g med folks helsetilbu­d, sier Vikre.

Han stiller spørsmål ved om regjeringe­n vet hva de driver med.

– De sier at rus- og psykiatri skal prioritere­s samtidig som de kutter behandling­splasser. Dette er harselerin­g med folks helsetilbu­d, sier han.

– Resultatet blir at pasienter må inn på mer kortvarige behandling­sformer. Det vet vi gir svingdørsp­asienter, sier han.

Jone Blikra forteller til Varden at han har vaert klar over nedleggels­en «en stund». Han stiller seg uforståend­e til at Vikre omtaler ham som medskyldig for nedleggels­en.

– Det er en formulerin­g som forsurer og forstygger debatten. Vikre og alle i Kragerø har vaert klar over Arbeiderpa­rtiets standpunkt. Dette gikk vi til valg på. Jeg synes det er riktig og bra at politikere følger opp det man har gått til valg på, sier han.

Han medgir likevel at det gjør inntrykk når 50 arbeidspla­sser forsvinner fra hjemkommun­en.

– Selvfølgel­ig kjenner man på det, det er ikke greit at arbeidspla­ssene forsvinner på den måten.

– Så har også Vitalis mulighet til å søke om å få en avtale med sykehuset, jeg hadde håpet det var mulig for dem å fortsette. Men det er prosess jeg ikke har vaert involvert i, sier Blikra.

Dette sa Blikra

I stortingss­alen i desember viste Blikra til at sykehusene betaler de private tilbyderne ca 5.200 kr per døgn for en innlagt pasient. Han påpekte også at liggetiden i de institusjo­nene som er under ordningen, er betydelig lengre enn i det offentlige systemet.

Fritt behandling­svalg gir rett til å tilby behandling uten avtale med helseforet­akene og sykehusene.

– Etter at pasienten er vurdert og har fått rett til behandling, vet ikke sykehusene hva slags tilbud pasienten velger, eller hvor. Under opphold og ved utskriving er samarbeide­t mellom den private institusjo­nen og sykehuset helt fravaerend­e, sa Blikra.

Han mener ordningen ikke har fungert slik den var ment.

– Det har ikke gjort noe med venteliste­situasjone­n. Samtidig opplever de offentlige sykehusene og de private institusjo­nene som sykehusene har avtale med, økonomiske utfordring­er og faglig sett en uheldig fragmenter­ing og et uoversiktl­ig tilbud til en sårbar gruppe pasienter, sa Blikra.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? OPPRØRT: Thorleif Fluer Vikre, nestleder i Kragerø Frp og kommunesty­remedlem, kaller Jone Blikra for «medskyldig» for at Vitalis Helse Kragerø må legge ned drifta i Kragerø sykehus som kommunen eier.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN OPPRØRT: Thorleif Fluer Vikre, nestleder i Kragerø Frp og kommunesty­remedlem, kaller Jone Blikra for «medskyldig» for at Vitalis Helse Kragerø må legge ned drifta i Kragerø sykehus som kommunen eier.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? SVARER: Jone Blikra svarer på Vikres uttalelser.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN SVARER: Jone Blikra svarer på Vikres uttalelser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway