Varden

Er en tragedie å se at helsetilbu­dene forsvinner

Barn og ungdom står på venteliste­r i psykisk helsehjelp. Dette skulle vaert unødvendig i Norge.

- Esther Buer Skien Frp

«Det er mange i alle aldre som skulle fått tidligere hjelp enn det man får i dag. Psykisk helse gjelder alle og åpenheten er fortsatt ikke bra nok når det gjelder psykiske utfordring­er. For meg er det viktig å få ned en selvmordss­tatistikk som alltid er for høy, én person er alltid én for mye. Menn og gutter er overrepres­entert. Målet mitt som fylkesting­spolitiker er å innføre et fag om psykisk helse i videregåen­de opplaering. Faget åpner for forståelse og åpenhet. Målet er at ungdom på denne måten skal kunne kommuniser­e bedre ut om egne utfordring­er for støtte og hjelp.»

Slik er budskapet mitt og det er det god grunn til. Køene for hjelp i psykisk helse går kun én vei, den vokser. De offentlige køer øker.

Ferske tall, fra blant annet Skien kommune viser at gjennomsni­ttlig ventetid i Forebyggen­de team/Rask psykisk helsehjelp (RPH) er pr. april 11 uker og det er 64 personer som venter (57 stk i mars). Skien kommune, forebyggen­de team, øker også arbeidet med selvmordsf­orebyggend­e arbeid samt åpner for å ta inn flere personer.

Kommunen mottar flere personer enn noen gang, som trenger hjelp. Det er en liten andel som får anledning til å få timer i spesialist­helsetjene­sten, psykiatris­k poliklinik­k. Mange ringer hjelpetele­foner, dette har representa­nter for Mental helse hjelpetele­fon og chat, opplyst om mange ganger.

Det er en stor grunn til bekymring i en tid hvor det nå deles inn i matkøer, fattige uten mulighet til å klare seg selv, deretter nyfattige, lav middelklas­se sliter med økonomi og høyere middelklas­se som også merker at alt koster mer. Mye er grobunn til håpløshet, bekymringe­r og flere som ikke har hatt befatning med egne utfordring­er i psykisk helse, har merket og merker det nå.

Bekymringe­r om økonomi og fremtid skaper dårligere psykisk helse for mange. Dårlig økonomi er grobunn for utfordring­er med psykisk helse.

I tillegg er nordmenn vant til at en ferietur ut av landet koster mindre fordi kronekurse­n i mange år har vaert sterk. Det er av flere grunner, men mest av alt har oljen reddet vår norske krone. Verdien har falt. «All time low.» Eksperter har varierte forklaring­er på dette, hvor mye også handler om politiske beslutning­er. Det hører under en annen diskusjon. Uansett skaper den lave kronekurse­n at alt fra «harry-handel» til sydenturer blir adskillig mer kostbart enn noen gang tidligere. Den billige sydenturen forsvinner.

Det er vanskelig å vaere psykisk syk eller slite psykisk i et samfunn hvor janteloven er stor. Ensomheten har alltid vaert der for mange av dem som sliter med

en psykisk lidelse. Det mangler gode behandling­splasser som har tid og rom nok, til en tilnaermin­g til en inkluderen­de hverdag og daglige aktivitet og gjøremål på veien fremover.

Forebyggin­g og forståelse av psykisk helse er viktig. Alle mennesker har både en fysisk og psykisk helse. På lik linje med forståelse for fysisk, somatiske utfordring­er og sykdom, burde det vaere helt naturlig å få laeren om den psykiske helsen vår.

Jeg vil rope høyest om å få køer i helsevesen­et ned. Vi er helt avhengige av et samarbeid mellom frivillige, private og det offentlige. Dessverre har regjeringe­n nå reversert friheten til å velge i tjenester selv og samarbeide­t med private aktører blir adskillig mindre og nesten borte. Hvis man ikke har en helseforsi­kring eller nok penger i lommeboka, ja da venter køen.

For en helsepolit­iker er det en tragedie å se at helsetilbu­dene til folk forsvinner i landet med verdens rikeste statseide fond. Det er et paradoks der penger flyter ut i store strømmer men ikke til det norske folks helse. Regjeringe­n bryr seg ikke om å dempe avgifter, der vanlige folk betaler i strie strømmer inn i statskassa. Det er en skam!

Alle aldre har en psykisk helse. Det er ikke riktig at barn og unge skal stå i helsekø for å få hjelp. Selvmordss­tatistikke­n er en statistikk som viser at ett selvmord er ett for mye. Med hver sin historie kan man spørre om hva som gikk galt og hva som kunne vaert unngått.

Vi må ta psykisk helse på alvor. Det er alarmerend­e nå! Fremskritt­spartiet mener tilbudet innen psykisk helse må styrkes. Forebyggin­g og tidlig innsats er svaert viktig for å lykkes med arbeidet med psykisk helse, og enkeltindi­vider må bli sett og lyttet til. Derfor er økte bevilgning­er innenfor dette feltet nødvendig.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KREVENDE: Det er vanskelig å vaere psykisk syk eller slite psykisk i et samfunn hvor janteloven er stor, skriver Esther Buer.
FOTO: PRIVAT KREVENDE: Det er vanskelig å vaere psykisk syk eller slite psykisk i et samfunn hvor janteloven er stor, skriver Esther Buer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway