Varden

Rivingen av det kjente sentrumbyg­get i gang

I 2022 brant store deler av bygården i Skien sentrum ned. Torsdag startet rivearbeid­et, før det snart skal settes opp et nytt bygg på området.

- Caroline TarAngen caroline.tarangen@varden.no

– Arbeidet med å rive fløyen mot gata startet i dag, og vi anslår at det vil ta om lag to til tre uker. Vi skal også rydde litt opp i bygningsma­ssen slik at overgangen mot parkeringe­n blir bedre. Deretter er planen å reise et nytt bygg mot Kongensgat­e.

Det sier sivilarkit­ekt Silje Søntvedt. Hun er engasjert av gårdseier Leon Sejdui for å prosjekter­e samt holde i den byråkratis­ke delen av gjenoppbyg­gingen av branntomta i Skien sentrum.

Årsaken til det omfattende arbeidet er at det gamle Ritzbygget stod i brann 28. august 2022. På denne fredagskve­lden for snart to år siden var det ingen personer i bygget, men store materielle skader førte til at bygget har stått uberørt siden den tid.

– Må holde tunga rett i munnen Nå skjer det imidlertid noe på tomta, og planen er altså å reise opp igjen et bygg i tilsvarend­e høyde og like bredder.

– Her er det snakk om middelalde­rgrunn, så det er litt jobb med å få alt i orden. Når man er midt i byen må man holde tunga rett i munnen, sier Søntvedt og fortsetter:

– Planen er at bygget skal ha tradisjone­lt utseende fra om lag 1920, samtidig som det er krav til både tilgjengel­ighet og heis i et nybygg.

Sivilarkit­ekten tror at kombinasjo­nen av nytt inne og gammelt utseende utenfor vil falle i smak.

– Mange er positive til at det ikke blir en grå kloss midt i byen, og folk er vel også lei av å se tomme krater. Det er viktig for oss å få noe opp og jeg har inntrykk av at mange ønsker å se framgang i prosessen, sier Søntvedt.

Håper på å kunne bygge snart

Hun forteller at det er Jemo Entreprenø­rer AS som står for jobben, og at det nye bygget vil inneholde leilighete­r fra andre etasje og oppover. I første etasje vil det bli to næringslok­aler.

– Vi har akkurat sendt ut nabovarsel, og vil deretter sende søknad om igangsette­lse av bygging til kommunen. Håpet er å sette i gang før sommeren, men det er fortsatt for tidlig å si, sier sivilarkit­ekten.

Tror det blir fint

Gårdseier Leon Sejdui refererer til sivilarkit­ekten når det kommer til jobben som nå gjøres i Kongens gate 10, men har stor tro på at resultatet blir bra.

– Ja, nå har prosessen begynt, og jeg tror det blir fint, sier han.

 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? RIVES: Rivingen av Kongens gate 10 er i gang.
FOTO: VENDY BERG HEGLE RIVES: Rivingen av Kongens gate 10 er i gang.
 ?? FOTO: GEIR NORENDAL ?? BRANT: Slik så det ut morgenen 29. august 2022, dagen etter brannen i Kongens gate 10.
FOTO: GEIR NORENDAL BRANT: Slik så det ut morgenen 29. august 2022, dagen etter brannen i Kongens gate 10.
 ?? FOTO: SILJE SØNTVEDT ?? FORSLAG: Slik kan nye Kongens gate 10 bli.
FOTO: SILJE SØNTVEDT FORSLAG: Slik kan nye Kongens gate 10 bli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway