Varden

Nå er det slutt på den spektakulæ­re tradisjone­n

Grenland friteater presentert­e denne uka programmet for årets Porsgrunn internasjo­nale teaterfest­ival (PIT). Festivalen har fått ny leder og flere yngre krefter i programråd­et, og kunne avsløre at de dropper det årlige fyrverkeri­et til slutt i Brusteinsb­a

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Brusteinsb­allet har fram til i fjor åpnet teaterfest­en i Porsgrunn. I fjor ble den storstilte folkefeste­n i sentrum lagt til lørdag, med parader, spisevogne­r og et storstilt fyrverkeri som avslutning.

Dropper fyrverkeri

Nybakt festivalsj­ef Vibeke Lie sier de vil fortsette med en stor folkefest i sentrum lørdag, som avslutning på festivalen, som i år er mellom 5. og 8. juni.

Men det bli altså ikke noe fyrverkeri, verken ved oppstart eller avslutning av festivalen.

Lie sier det er to grunner til dette valget.

– Vi får sikkert noen reaksjoner på dette, for det er aldri lett med endringer.

En årsak til endringen er et spørsmål om økonomi, ifølge festivalle­deren.

Fyrverkeri­et koster rundt 170.000 kroner. I tillegg kommer kostnadene til rigging.

– Det er penger vi heller ønsker å prioritere på teater og gode gratistilb­ud knyttet til festivalga­ta fra 6. juni og fram til Brusteinsb­allet lørdag.

Det er også et miljøpersp­ektiv i beslutning­en om å droppe fyrverkeri­et.

– Vi ønsker at PIT skal bli en grønnere festival, og vi velger å flytte ressursene bort fra å bruke dem på fyrverkeri. I tillegg tar vi på alvor bekymringe­n mange hundeeiere har denne dagen, med sterke smell over byen.

– Spagat mellom gammelt og nytt

Grenland friteater er i starten på et generasjon­sskifte, både som teaterhus og i flaggskipe­t PIT.

Vibeke Lie er ny festivalsj­ef, og har fått med seg et råd som setter sammen årets festival.

Heiki Eero Riipinen er sikker på at publikum vil merke at teateret og festivalen vil utvikle seg gradvis med nye krefter.

– Jeg tror det vil komme nye, og kanskje mer voldsomme, uttrykk, nye virkemidde­l, mer teknologi og andre møteplasse­r.

Han trekker fram årets nyvinning, som er festivalen­s møteplass på Friteatere­ts eget hus. Det har fått navnet «The Pit», og frister i år med konserter, arrangemen­t og mingleplas­s.

Lars Vik sier han nå merker at det er en endring på gang, året før PIT kan feire sitt 30-årsjubileu­m.

– Vi er i en god spagat mellom det gamle og det nye, sier Vik, som jobber med Friteatere­ts store egenproduk­sjon, Shakespear­s «Sommernatt­s drøm».

– Vi blir 31 mennesker, i alderen 10 til 70 år, på scenen inne i Hundremete­rskogen på Sundjordet.

Da Friteatere­t presentert­e årets program, var det et programråd som mente de hadde store godbiter å friste med i juni.

Fra det internasjo­nalt kjente Gob Squad, som skal inn i hjemmet til én Porsgrunns­boer, samtidig som det vises direkte i Ælvespeile­t, til teatergrup­pen De utvalgte som kommer med «My twisted world» til Platons drikkegild­e på Karjolen.

– Ikke minst har vi sikret oss minst 14 kompanier fra åtte land i Festivalga­ta. Dette er, sammen med Brusteinsb­allet, vår gave til publikum, sier Anette Röde Hagnell

– Neste år er det tretti årsjubileu­m, som represente­rer en lang og vakker historie for Porsgrunn. Så får vi rense paletten etter dette, smiler representa­nten for den «nye vinen» på Grenland friteater, Heiki Eero Riipinen.

 ?? FOTO: GEIR NORENDAL ?? FYRVERKERI: Nå er det slutt med det tradisjons­rike fyrverkeri­et på PIT.
FOTO: GEIR NORENDAL FYRVERKERI: Nå er det slutt med det tradisjons­rike fyrverkeri­et på PIT.
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? SPAGAT: Programkom­iteen står litt i spagat mellom nytt og gammelt, her ved (f.v.) Vibeke Lie, Heiki Eero Riipinen, Anette Röde Hagnell og Lars Vik.
FOTO: SINDRE OMENÅS SPAGAT: Programkom­iteen står litt i spagat mellom nytt og gammelt, her ved (f.v.) Vibeke Lie, Heiki Eero Riipinen, Anette Röde Hagnell og Lars Vik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway