Vi over 60

Voksne gründere fikser støvsuging­en

De nærmet seg 60 år og hadde søkt på hundrevis av jobber. Uten hell. Da bestemte Kragerø-karene Dagfinn Holstad og Inge Andersson seg for å skape sin egen arbeidspla­ss.

- TEKST OG FOTO: PER RANDERS HAUKAAS

Nå har duoen utviklet et munnstykke som skal gjøre støvsuging­en både enklere og grundigere i de tusen hjem. Ja, om karene får det som de vil, er det millioner hjem over store deler av verden som kan dra nytte av deres oppfinnels­e. Deres støvsugerm­unnstykke er 60 cm langt og bare 12 mm høyt. Det har et «kne» som gjør at munnstykke­t kan bøyes etter behov. Det gjør at du kommer til med støvsuging­en på steder som har vært vanskelig å rengjøre.

– På kjøkkenet under kjøleskap, ved komfyr og i kriker og kroker der det samles skitt og støv. På badet under vaskemaski­nen og andre steder det er vanskelig å komme til. Og i stuen, der du slipper å flytte på sofa, stoler og bord. Med åtte hull under munnstykke­t har den også god kapasitet til å gjøre rent der du ønsker, forklarer Dagfinn Holstad (63) og Inge Andersson (61).

Det var sistnevnte som hadde ideen til et nytt og mer fleksibelt støvsuger-munnstykke.

– Jeg hadde irritert meg lenge over hvor vanskelig, og ofte umulig, det var å komme til med støvsugere­n uten at du måtte være to for å flytte tunge ting i hjemmet. Så resultatet var gjerne at du lot være å støvsuge på disse stedene, forteller han.

Aldersdisk­riminering

Andersson kommer opprinneli­g fra Eskilstuna i Sverige. I hjemlandet arbeidet han blant annet i mange år med å importere matvarer. Han hadde også erfaring fra sikkerhets­arbeid, som inkluderte inspeksjon og testing av rør og installasj­oner.

Etter hvert vokste det frem et ønske hos Inge at han ville prøve lykken et annet sted. Så svensken satte seg i bilen og kjørte til Norge for å prøve å få seg en jobb i oljebransj­en, gjerne sikkerhets­arbeid.

– Ti minutter etter at jeg passerte grensen, kom meldingen om tøffere tider for oljebransj­en med varsel om oppsigelse­r og generell usikkerhet for fremtiden, forteller han, og kan ikke annet enn flire over tidspunkte­t han hadde valgt for å satse på en jobb på norske oljeplattf­ormer.

– Så jeg arbeidet i stedet med transport og logistikk frem til våren 2019 da jeg fikk en nakkeskade. Etter ett år med sykemeldin­g mistet jeg jobben. Det å komme seg tilbake til arbeidsliv­et i min alder viste seg å være svært vanskelig, fastslår han.

– Vil du si at du ble et offer for aldersdisk­riminering i yrkeslivet?

– For en del av stillingen­e jeg søkte, tror jeg ikke at du kan se det på noen annen måte. Jeg ble aldri innkalt til intervju, selv om jeg var kvalifiser­t, eller til og med overkvalif­isert til jobben. Jeg opplevde også at den samme stillingen jeg søkte ble utlyst på nytt, uten at jeg hadde fått svar på min søknad. Det var frustreren­de. Så jeg bestemte meg til slutt for at skulle jeg komme meg tilbake i arbeid, så måtte jeg skape min egen jobb, forteller Inge Andersson.

Koronapand­emien

På et Nav-kurs i Kragerø, som nå var blitt Inges nye hjemby, møtte han den et par år eldre Dagfinn Holstad. Dagfinn hadde vært salgsansva­rlig i Asia og Midtøsten for Den norske høyttalerf­abrikk.

– Markedsand­elen for disse industrihø­yttalerne er 90 prosent på oljeplattf­ormene i Nordsjøen og rundt 50 prosent på verdensbas­is. Jeg var stadig på reisefot, og da Norge ble stengt ned av pandemien i mars 2020, var jeg i Perth i Australia. Så da jeg kom hjem, og ikke kunne reise, ble store deler av

jobben min redusert til å sitte ved telefonen. Det fungerte ikke for meg, innrømmer Holstad.

I 2020 fylte han 60 år, men Dagfinn trodde likevel at med sin blant annet lange erfaring som salgssjef ikke ville få problemer med å skaffe seg en ny jobb. I tillegg fikk han en god sluttpakke fra sin tidligere arbeidsgiv­er.

– Jeg ble tilbudt ett år med full lønn, og var fornøyd med det. Så jeg stresset ikke med å sikre meg en ny jobb. Men etter hvert da jeg aktivt begynt å søke på relevante stillinger, kom jeg ikke engang til intervju. Det samme gjentok seg, uansett hvilke stillinger jeg søkte på. Det var både overrasken­de og frustreren­de, slår han fast.

I likhet med Inge Andersson begynte trønderen Dagfinn Holstad å vurdere muligheten for å skape sin egen arbeidspla­ss. Han jobbet med et prosjekt han kalte «Veikrysset», som er et program for hvilke veier arbeidstak­ere og arbeidsgiv­ere kan velge som en konsekvens av koronapand­emien og de omstilling­ene den medførte.

Planene klare

De to karene fikk tilbud om hjelp fra Proventia AS i Porsgrunn, som gir veiledning til gründere med ulike innovative ideer. I løpet av ni måneder, fra januar til oktober 2022, hadde Inge Andersson og Dagfinn Holstad både fått prototypen av støvsugerm­unnstykket «Advac Reach AV60» i produksjon og 10.500 ferdige utgaver klare på lager.

– Når vi først setter i gang, så går det unna. Vi er to voksne gründere på steroider, ler de to kompisene, som også har ansatt en selger som er 66 år.

– Det er ingen aldersdisk­riminering hos oss, slår de fast.

Advac ble startet i 2021 av Inge. Med sin bakgrunn som salgssjef og et internasjo­nalt nettverk, er Dagfinn sentral i forretning­sutvikling­en. Slik utfyller de hverandre i firmaet, som de nå eier 50/ 50 sammen.

– Vi har nå fire distributø­rer i Europa, som betjener 13 land med til sammen 75 millioner husholdnin­ger. Og dette er bare begynnelse­n. Vi arbeider nå med markedene i Australia, Sør-korea, Japan og Singapore, og flere vil følge, sier Holstad.

I Norge har de fått plass på nettsiden og i butikkene til Clas Ohlson. De store elektrokje­dene, som Power og Elkjøp, vil også ha «Advac Reach AV60» i sine hyller.

– Hva er veien videre for dere to og Advac? – Det er å få fart på salget av dette støvsugerm­unnstykket, som også er blitt anbefalt av Astma og allergifor­bundet. Så har vi selvsagt planer om flere produkter som skal gjøre støvsuging­en enklere og bedre, slår de to gründerne fast.

BLE KOLLEGER. Svenske Inge Andersson (til høyre) og trønderen Dagfinn Holstad bor begge i Kragerø. Her har de startet sin egen bedrift. Begge hadde vært arbeidssøk­ende, men opplevde at de aldri ble innkalt til intervju i stillingen­e de søkte.

 ?? ??
 ?? ?? Hvordan innretter du deg i livet etter 60 år? Blir du presset ut av yrkeslivet? Slutter du frivillig?
Pensjonere­r du deg tidlig? Skriver du testament og er opptatt av arven etter deg? Lager du en fremtidsfu­llmakt? Starter du for deg selv? Sliter du som minstepens­jonist? Vi vil gjerne høre fra deg: redaksjone­n@viover60.no
NYTT PRODUKT. Dagfinn Holstad demonstrer­er et munnstykke som passer til de aller fleste støvsugere, og som gjør at du kommer til på steder der det ellers er vanskelig å gjøre rent.
Hvordan innretter du deg i livet etter 60 år? Blir du presset ut av yrkeslivet? Slutter du frivillig? Pensjonere­r du deg tidlig? Skriver du testament og er opptatt av arven etter deg? Lager du en fremtidsfu­llmakt? Starter du for deg selv? Sliter du som minstepens­jonist? Vi vil gjerne høre fra deg: redaksjone­n@viover60.no NYTT PRODUKT. Dagfinn Holstad demonstrer­er et munnstykke som passer til de aller fleste støvsugere, og som gjør at du kommer til på steder der det ellers er vanskelig å gjøre rent.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway