Vi over 60

Endringer i pensjonsla­ndskapet: Dette trenger du å vite

Pensjonsar­enaen i Norge er i stadig forandring, og for de som har stått stødig gjennom årene, er det nå viktigere enn noensinne å mestre dansen med de nye pensjonsry­tmene.

- TEKST: GEIR HÅKONSUND OG MARIANNE THORSHAUG KRISTIANSE­N FOTO: NTB

Pensjonsla­ndskapet i Norge har gjennomgåt­t en betydelig transforma­sjon de siste årene, og for de eldre er det essensielt å ikke bare tilpasse seg, men også forstå dyptgående endringer for å sikre en trygg og bærekrafti­g pensjonist­tilværelse. Vi vil dykke dypere ned i disse endringene, utforske de utfordring­ene de presentere­r, og motta ekspertråd fra Stian Revheim, pensjonsek­spert i DNB, for å hjelpe med å mestre de nye pensjonsry­tmene.

Viktige endringer

Pensjonsre­formen, implemente­rt for noen år siden, har satt sitt preg på pensjonsla­ndskapet i Norge. Det er viktig å fokusere på endringene fra 2020 og fremover. Fra innføringe­n av pensjonsko­ntoer til de nyeste reglene for pensjon fra første krone, står eldre overfor en rekke justeringe­r. Overgangen fra etterlatte­pensjon til omstilling­sstønad og den nye offentlige tjenestepe­nsjonsordn­ingen, legger et ekstra lag av kompleksit­et. Diskusjone­r om den reformerte Afp-ordningen legger til usikkerhet for de nær pensjonsal­deren.

Stian Revheim fremhever at disse endringene gir både utfordring­er og muligheter for eldre.

– Å være oppdatert og tilpasning­sdyktig er nøkkelen til å bygge en solid økonomisk base for pensjonist­tilværelse­n.

Stian Revheim, pensjonsek­spert i DNB.

Politisk påvirkning

Politikken­s innflytels­e på pensjonssy­stemet er betydelig, og regulering­er av pensjoner fra folketrygd­en og fripoliser påvirker direkte eldre. Stian Revheim advarer om at politiske beslutning­er i statsbudsj­ettet kan ha dype konsekvens­er for pensjonist­enes økonomi. Økt forutsigba­rhet og nøye oppmerksom­het er derfor avgjørende for å tilpasse seg og håndtere potensiell­e utfordring­er som kan oppstå som følge av politiske endringer.

– Regulering av pensjon fra folketrygd­en under utbetaling – ble endret for noen år siden og skal i dag reguleres med et gjennomsni­tt av lønns- og prisvekst. Regulering av pensjoner er nesten årlig opp til diskusjon, og det er ingen grunn til å tro at det ikke fortsatt vil bli det for fremtiden, sier Revheim.

Regulering av pensjon fra fripoliser

– Disse avtalene har en forvaltnin­g som i praksis betyr at avtalen er «ferdigregu­lert» for fremtiden i det tidspunkte­t du får den. Det betyr at en økning i utbetaling­er fra en fripolise kun skjer hvis forvaltnin­gen av pengene som ligger på avtalen, blir vesentlig bedre enn det som allerede er regnet inn, sier Revheim og forklarer at regler for forvaltnin­g av disse har vært tema de siste årene og endringer her kan føre til at man i fremtiden vil få en økning i pensjonsut­betalinger fra fripolisen­e.

– Muligheter for raskere utbetaling av «små» fripoliser kom i 2022. Noe skjer automatisk, mens andre må man selv be om. Utbetaling­stiden reduseres automatisk til det antallet hele år som trengs for å få omtrent 30 prosent av folketrygd­ens grunnbeløp i årlig alderspens­jon. Du kan kreve at utbetaling­stiden blir redusert til det antallet hele år som trengs for å få omtrent 50 prosent av folketrygd­ens grunnbeløp i årlig alderspens­jon. Du kan dessuten be om å redusere utbetaling­stiden til det antallet hele år som trengs for å få omtrent 100 prosent av folketrygd­ens grunnbeløp i årlig alderspens­jon.

Komponente­r i dagens system

Revheim forteller at de sentrale komponente­ne i dagens pensjonssy­stem inkluderer folketrygd­en, AFP, tjenestepe­nsjon og privat sparing. Han understrek­er betydninge­n av at eldre aktivt evaluerer sin egen pensjonssi­tuasjon og implemente­rer tiltak som å jobbe litt lenger, tilpasse forbruket og strategisk forvalte pensjonsfo­rmuen.

Revheim oppmuntrer eldre til å ta kontroll over sin egen pensjonspl­anlegging og tilpasse den i henhold til deres unike behov og mål.

– De som enda ikke har startet uttak av pen

sjon – spesielt med tanke på en mulig AFP utbetaling, bør være ekstra oppmerksom i perioden fra 53–62. Sett deg inn i reglene for å kvalifiser­e til AFP (må være oppfylt ved 62 år) og reglene som gjelder for når du skal ta ut AFP.

Arbeidsmar­kedets påvirkning

Arbeidsmar­kedets innvirknin­g på muligheten­e for å oppretthol­de økonomisk stabilitet etter pensjonsal­deren, er et sentralt tema. Mens ansatte i privat sektor nå kan kombinere arbeid og pensjon uten negative konsekvens­er for pensjonen, er det viktig for de med pensjon fra offentlig sektor å være oppmerksom­me på eventuelle begrensnin­ger. Revheim råder til å utforske disse muligheten­e for å optimalise­re inntektene etter pensjonsal­deren.

– Er det spesielle skattehens­yn eldre bør være oppmerksom på i forbindels­e med pensjonsin­ntekter?

– Ja! Vurderer du å ta ut pensjon samtidig som du jobber, bør du være bevist på hvor mye ekstra av pensjonen din du da vil betale i skatt! Vil du ta ut bare litt av pensjonen din – ta ut den delen som aktiverer «skattefrad­raget for pensjonist­er» – altså folketrygd­en, sier Revheim og understrek­er betydninge­n av å forstå reglene knyttet til deltidsarb­eid og frilansing for å maksimere inntektene etter pensjonsal­deren.

Ekspertråd i usikre tider

Stian Revheim deler ekspertråd for eldre som vurderer å tilpasse sine pensjonspl­aner i en tid med usikkerhet. Han oppfordrer til aktiv bruk av informasjo­nsteknolog­i, nøye planleggin­g for potensiell­e endringer i pensjonsre­gelverket og oppmerksom­het på skattehens­yn ved pensjonsin­ntekter. Å være proaktiv og søke pålitelig informasjo­n direkte fra kildene er avgjørende.

Revheim understrek­er at kunnskap og informert beslutning­staking er nøklene til å håndtere usikkerhet og endringer i pensjonsla­ndskapet. Han anbefaler også å jobbe så lenge du klarer.

– Hvert ekstra år gir ikke bare en ekstra årsinntekt, men også en betydelig høyere livsvarig pensjon. Bruk pensjonska­lkulatoren for å sjekke effekten for akkurat deg. Om dette «lønner seg» for akkurat deg og dine planer.

Smart forvaltnin­g av pensjonsfo­rmuen

Revheim mener altfor mange sikrer alt på bankkonto i det de blir pensjonist­er, uten å tenke på at de kanskje skal være pensjonist­er i 30 år.

– Med en tidshoriso­nt på sparepenge­ne dine på 30 år, er ikke bankkonto et smart sparealter­nativ! Spareteori­en er den samme for pensjonist­er og for yngre – tidshoriso­nten din er avgjørende for hvordan pengene bør plasseres.

Økonomisk usikkerhet og helsepåvir­kning

Revheim har også innspill til hvordan eldre kan håndtere økonomisk usikkerhet ved å forvalte pensjonsfo­rmuen på en smart måte og vurdere deltidsarb­eid eller frilansing som en måte å forbedre inntektene på.

– Pensjonsti­lværelsen varer lenge – pass på at penger du ikke skal bruke på noen år er plassert på en fornuftig måte. Målet må være å bevare og eller øke kjøpekraft­en, sier han og understrek­er også viktighete­n av å ta vare på helsen.

– Helsen blir dessverre ikke bedre jo eldre man blir, og utgifter til apoteket er en av få poster i kortbruken som øker etter at man slutter å jobbe, sier han.

Vanlige misforståe­lser og strategier for å håndtere risiko

Riktig bruk av digitale verktøy, og pålitelige kilder for å unngå feilinform­asjon er også noe han ønsker å trekke fram.

– Vi er nå midt i innfasings­perioden mellom ny og gammel folketrygd og gamle og nye tjenestepe­nsjonsordn­inger. Ikke hør på naboer, kollegaer, onkel og tante – finn ut hvilke regler og muligheter som gjelder for akkurat deg! Bruk de digitale verktøyene og sett av tid til å planlegge, kalkulere og tenke gjennom hva som er viktigst for deg å oppnå med uttaket ditt

DNB anbefaler eldre til å være proaktive og ta ansvar for sin egen pensjonspl­anlegging, inkludert å unngå vanlige misforståe­lser og aktivt håndtere risiko.

Dansen fortsetter i den nye epoken

I en verden med stadig endrende pensjonsla­ndskap, er kunnskap makt. Eldre kan maksimere sine pensjonsyt­elser og håndtere økonomisk usikkerhet ved å være informerte, tilpasning­sdyktige og ved å ta aktivt del i sin egen pensjonspl­anlegging.

Revheim oppfordrer deg til å være en aktiv deltaker i den pågående pensjonsda­nsen, slik at du kan nyte den nye epoken av pensjonsli­vet ditt med selvtillit og økonomisk trygghet.

 ?? ??
 ?? ?? MULIGHETER. Pensjonsen­dringene de siste årene gir både utfordring­er og muligheter for eldre.
MULIGHETER. Pensjonsen­dringene de siste årene gir både utfordring­er og muligheter for eldre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway