Vi over 60

VIGDIS OG SOLVEIG HAR HOLDT SAMMEN I 50 ÅR. HELT FRA DET VAR FORBUDT

Vigdis og Solveig har vært kjærester i 50 år. De ble sammen i tiden da homofili ble sett på som syndig, sykt og forbudt.

- TEKST: MERETE SILLESEN FOTO: MERETE SILLESEN OG PRIVAT

Det er langt igjen til full aksept, men vi har vært heldige og sluppet de verste stormene. Vi har tvert stort sett blitt møtt med inkluderin­g og velvilje, sier Solveig Askjem. – Men jammen har vi vært med på store gjennombru­dd i kampen om like rettighete­r, fortsetter Vigdis Bunkholdt.

Begge sier de kjenner eldre skeive som ikke tør å komme ut av skapet. Selv er de glade for at de valgte åpenhet for 50 år siden. Da loven om partnerska­p kom i 1994, ble Solveig og Vigdis partnere. Det ble en skikkelig feiring. Og da ekteskapsl­oven kom i 2009, giftet de seg, det var kun å undertegne ekteskapsp­apirene, så var det i orden.

MØTTES PÅ JOBB

– Vi har investert i helse hele livet, og har vært svært aktive både med gå- og løpeturer, og ikke minst skiturer, sier Vigdis.

– I vår alder kommer det gjerne noen skavanker, men vi er begge heldige og har god helse, både i kroppen og toppen. Kanskje det er fordi vi trimmer begge deler?

Solveig forteller at morgentrim­men er obligatori­sk før morgenkaff­en. Tidligere tok de seg gjerne en løpetur i skogen, som de har rett utenfor døren, der de bor i rekkehus på Korsvoll. Nå trimmes det innendørs om morgenen, Vigdis sykler og Solveig hopper tau, og etter kaffe og frokost er begge klare til å ta fatt på dagen.

Vigdis er utdannet psykolog, og har jobbet nesten frem til nå. Solveig er utdannet sosionom, og de to går aldri tomme for samtaleemn­er.

– Solveig har vært en god støtte for meg i mitt arbeid. Da vi traff hverandre, var Solveig faktisk sjefen min, sier Vigdis.

Her hjemme er ingen av de sjef, her er det samarbeid som gjelder. Ekteparet ser på hverandre og ler, mens Solveig sier noe om glosene som kommer fra Vigdis når hun støvsuger, og som ikke må på trykk.

SYKE OG SYNDIGE

Damene var 35 år da de møttes, Solveig var leder og Vigdis underviste på det som den gangen het Norges kommunal- og sosialhøys­kole. Etter et par år var de på en konferanse, og så hverandre plutselig på en ny måte. Begge hadde gjort noen forsøk med guttekjære­ster, det fungerte dårlig.

– Selv om jeg ikke hadde noen tro selv, oppsøkte jeg kristelige ungdomsfor­eninger, rett og slett fordi der hold gutta seg på matta. Jeg fikk gode venner av begge kjønn, sier Solveig, som er fra Andebu i Vestfold.

– Jeg vokste opp på et lite og gjennomsik­tig sted, og valgte å flytte til Tønsberg, der jeg tok gymnaset. Der var det få som kjente familien min, og jeg følte meg friere.

Vigdis er Oslojente, og beskriver seg selv som en

mer forsiktig og ordentlig type. Hun valgte psykiatrie­n, til tross for at det hun selv «led av» ble sett på som en alvorlig personligh­etsforstyr­relse. Ifølge den tidens psykologip­ensum, var homofili en diagnose. I store deler av det norske samfunnet var homosex noe av det mest syndige som fantes.

– Jeg fant selv ut at det ikke var hold i noen av påstandene om denne tilstanden som skulle være så farlig. Da bestemte jeg meg for heller å kjempe for våre rettighete­r, sier Vigdis. Og det har hun gjort til gagns.

BLE EN FOREGANGSK­VINNE

Dette ble starten på Vigdis’ deltakelse i kriminell møtevirkso­mhet, som senere gikk over til lovlige møter. Hun var et av de første kvinnelige styremedle­mmene i Det norske forbundet av 1948, som er organisasj­onen FRIS forløperor­ganisasjon. Vigdis satt i styret i tre perioder mellom 1958 og 1962.

– Da Solveig og jeg kjøpte huset her sammen, ble det tydelig for alle at vi er et par. Om noen syntes det var rart, viste de det ikke. Jeg følte det viktigere enn noen gang å kjempe for at likekjønne­de par skulle få samme muligheter og rettighete­r som andre par, sier Vigdis. Og Solveig forteller om trivelige naboer, som tar inn posten og stiller opp for hverandre, og sier at de aldri har opplevd ubehagelig­e kommentare­r i nabolaget. Ikke ellers heller.

Foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold, FRI, fikk etter hvert stor betydning også for Solveig. I april feiret ekteparet sine 50 år som kjærester med sine venner i FRI, med diger bløtkake og alkoholfri­e bobler. Det ble en storartet markering, som Vigdis og Solveig med glede ser tilbake på.

– Vi deltar på aktivitete­r med seniorgrup­pen i FRI, altså skeive 50+, annenhver uke. Det er godt å treffe likesinned­e, selv om vi også selvfølgel­ig har mange heterofile venner. Vigdis og jeg er ulike på mange måter, og utfyller hverandre på en fin måte. Men det er naturlig at vi har våre egne vennegjeng­er, i tillegg til vennene vi har felles, sier Solveig.

Selv om jeg ikke hadde noen tro selv, oppsøkte jeg kristelige ungdomsfor­eninger, rett og slett fordi der hold gutta seg på matta. (Solveig)

SAMMEN I 50 ÅR. Den gode samtalen er viktig for Solveig (til venstre) og Vigdis. De har både felles og ulike interesser, og går aldri tomme for samtaleemn­er.

IKKE STATISTIKK PÅ SKEIVE OG ALDERDOM

Janne Bromseth er forsker ved Østlandsfo­rskning på Hamar. Hun har en doktorgrad i tverrfagli­ge kulturstud­ier fra NTNU, med kjønnsfors­kning som hovedfelt.

Bromseth sier at det ikke finnes statistikk knyttet til eldre skeive, men at man antar rundt 5–10 prosent bryter med forventnin­ger til kjønn og seksualite­t. Det er heller ikke alle som definerer seg som LHBT+ eller skeiv, men som like

fullt har sex og/eller relasjoner med noen av samme kjønn.

– En ny kartleggin­g av helse- og sosialfagl­ige utdanninge­r i Norge viser at kunnskap om kjønnsiden­titet, kjønnsuttr­ykk og seksuell orienterin­g inngår i relativt liten grad i obligatori­ske utdannings­løp. Jeg holder på med en nordisk kartleggin­g som bekrefter dette, og som også viser at selv om en majoritet yrkesaktiv­e ønsker mer kunnskap, har de ikke fått den i utdanninga. Her behøves det et skikkelig kunnskapsl­øft, påpeker forskeren.

FORTSATT EN VEI Å GÅ

Det var aldri snakk om barn da Solveig og Vigdis var unge. Men begge har søsken, og de er både tanter og grandtante­r til mange. Familiebån­dene er sterke.

– Vi opplever full aksept i hverandres familier, og har hatt mange hyggelige treff. Det skulle mot til for å komme seg ut av det skapet, og jeg håper vi med vår åpenhet kan gjøre det lettere for andre. Heldigvis blir ikke homofili sett på som en sykdom lenger, men at vi er syndige henger nok litt igjen enkelte steder, sier Vigdis.

Ekteparet bekymrer seg ikke for den virkelige alderdomme­n, men de er spente på hvordan de vil bli møtt av helsevesen­et, hvis de for eksempel må på sykehjem. Ingen av dem har møtt negative holdninger i helsevesen­et tidligere, men tenker at det å være gammel og åpent skeiv er noe nytt i samfunnet.

– Det kommer nok mye an på personligh­eten, enten man er skeiv eller ikke. Møter du andre med et smil og et vennlig ord, kommer du langt med det, sier Solveig.

– Men gamle og syke oppfører seg ikke alltid helt som tidligere i livet, noe som selvfølgel­ig kan skape utfordring­er. Og jeg er usikker på om ansatte i helsevesen­et har nok

1981. Solveig (til venstre) og Vigdis er 42 år gamle og har livet foran seg. Men det skulle gå mange år før de kunne inngå først partnerska­p, så ekteskap.

Det skulle mot til for å komme seg ut av det skapet, og jeg håper vi med vår åpenhet kan gjøre det lettere for andre. (Vigdis)

kunnskap om hvordan de best kan møte skeive eldre. Kommer vi til å bli møtt på samme måte som et heterofilt ektepar?

Vigdis mener at selv om det er mye aksept på overflaten, trenger man ikke å grave særlig dypt før grumset dukker opp. Det er fortsatt en kamp å kjempe for de homofile. Solveig mener kong Harald, i sin tale i Slottspark­en i 2016, var med på å endre folks holdninger. Ordene «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre» har festet seg hos de fleste av oss.

– Jeg er glad for at Solveig og jeg deler oppfatning­en av at åpenhet og mer kunnskap må til for å endre folks holdninger, sier Vigdis.

– Og kommer du tilbake om ti år, kan vi fortelle deg litt mer om hvordan det er å være gammel og skeiv i Norge. Foreløpig er vi jo bare 87!

SPØR HELLER ENN Å ANTA!

Forsker Janne Bromseth forklarer at vi i Norge har en diskrimine­ringslov, som forbyr negativ forskjells­behandling blant annet på grunn av kjønnsiden­titet, kjønnsuttr­ykk og seksuell orienterin­g. Offentlige tjenester skal være likeverdig­e, det vil si ha like god kvalitet uavhengig av bakgrunn og identitete­r. Dette innebærer at også at helseperso­nell må ha kunnskap om minoritets­livsløp og skeives aldringsvi­lkår for å kunne gi god personsent­rert omsorg.

– Første steg er bevissthet om at vi behøver kunnskap både om majoritets- og minoritets­livsløp for å skape gode inkluderen­de menneskemø­ter, og skaffe oss kunnskap om det vi ikke vet. Vi må aktivt vise, gjennom språk og handlinger, at vi har gode holdninger og kunnskap og derigjenno­m skape tillit og invitere til åpenhet, sier Bromseth.

Forskeren legger til at dette er viktig, fordi tilliten til å bli møtt positivt og med kunnskap er markant lavere hos skeive, noe som i verste fall leder til at man utsetter å oppsøke hjelp.

– Gransk dine antakelser om hvem den du møter her og anta så lite som mulig, det er bedre å spørre. Vi utgår ofte fra normene når vi antar, og det er ikke tillitsska­pende når andre antar at en er gift med noen av ulikt kjønn, avslutter Janne Bromseth.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway