Vi over 60

Aukrustuni­verset

Hilde Bergebakke­ns far leste fra Kjell Aukrust bok «Simen, Bonden og Bror Min» da hun var liten. – Alvdalstri­logien og Flåklypa ga lattermusk­lene trening fra tidlig av og ga uutslettel­ig inntrykk i mitt barnesinn.

- TEKST: ØYVIND RISVIK FOTO: ØYVIND RISVIK OG FORLAGENE

Hilde Bergebakke­n leder kunstnermu­seet Huset Aukrust på Alvdal. Her formidles en helt spesiell del av Norges kulturarv, Kjell Aukrust forunderli­ge verden. – Multikunst­neren Kjell Aukrust har gledet hele Norges befolkning med sine historier og sin kunst gjennom årtier. Her kan vi dypdykke i Kjells humor og galskap, tegninger, malerier og fantastisk­e tekster, sier Hilde.

Hun har jobbet med Aukrust et drøyt ett års tid, og hun oppdager stadig nye ting i bøkene hans.

– Det er helt merkelig at han som ikke kunne skrive, ble en bestselgen­de forfatter. Det er det ingen tvil om at han var en observant menneskekj­enner som la merke til de små detaljene som til sammen former folkesjele­n vår.

Flåklypaun­iverset rommer så mye mer enn det skrevne, med flere tusen tegninger og oppfinnels­er.

– Jeg tror ikke alle er klar over hvor mye forskjelli­g alvdølen Kjell egentlig gjorde. Han var er multigeni som forfatter, karikaturt­egner, maler, oppfinner, – og hans verden ble brukt videre i radio- og tv-programmer, tegneserie­r, til julekort og plakater, for ikke å snakke om teater, opera, ballett og film. Mange av hans begreper er godt etablert i det norske språket og brukes til daglig. Som Jostein Kroksleive­ns «Døkk sitt og glor?» og Solan Gundersens «Kom arbeidslys­t og treng deg på. Her skal du motstand finne» eller «Nei, dra meg baklengs inn i fuglekassa!» og Ludvigs «Det blåser nordavind fra alle kanter.» Og «Kjem’n fra Tynset trivs’n overalt».

– Jeg er nok mest Solan selv, som alltid ser muligheter og løsninger, innrømmer Hilde Bergebakke­n. – Ludvigs skepsis slår til av og til, i alle fall når det gjelder å bevege seg i høyt og skummelt terreng. Vi har alle både Solan og Ludvig i oss, og jeg tror det er en tendens til at vi blir mer Ludvig etter hvert som omsorg for familie og kloden vi lever på blir viktigere. Men jeg skulle oppriktig ønske jeg hadde Reodors ferdighete­r til å fikse tekniske ting. Min styrke ligger i logistikk, organiseri­ng og å holde flere baller i lufta samtidig. Det lure var jo at jeg giftet meg med en med Felgen-smartness da!

Hildes fars høytlesnin­g i tidlig barndom bidro iallfall til at hun ble glad i litteratur, og har fått med seg mange bøker gjennom livet. I starten i boks form, men nå mest som lydbøker når hun kjører bil eller pusler med noe ved siden av. På mange måter synes hun at det kommer fram andre dimensjone­r når man hører en bok, mot når hun leser den selv. Tankene og assosiasjo­nen flyr annerledes når man hører.

– Dette med høytlesnin­g var en tradisjon vi tok opp igjen med våre tre barn. Den første av sju Harry Potter bøker ble startet før ungene kunne lese selv, og vi fortsatte oppover slik at de fikk sin lesetrenin­g i å lese første side av hvert kapittel høyt for oss alle i familien, og så overtok jeg og min mann resten av kapittelet. Når vi nådde bok nummer sju kunne flere av dem lese kapitel høyt selv. Jeg håper de tar opp tradisjone­n igjen når de får egne barn.

Der norske folkeevent­yr og J.K. Rowling appellerer mye til fantasien i en oppdiktet verden, handler mye av Kjell Aukrust sin verden om den fantasien som starter i det jordnære og dagligdags­e, mener Hilde.

– Og jeg har nok hatt behov for begge deler. Jeg er veldig opptatt av historien vi bærer med oss, og hva som former oss. Og jeg opplever at Aukrust på en lun måte minner oss om å se det livsglade og humoristis­ke i hverdagen. Aukrust nevner knapt døden, han var så til de grader opptatt av livet. Og det håndfaste. J.K. Rowlings forfatters­kap handler mye om døden, men aller mest om det som ligger i sfæren mellom himmel og jord. Og jeg tenker at de på mange måter er rake motsetning­er.

De bøkene som har gitt Hilde mest dybde og ettertanke, er romanserie­n Nattens brød av bergarbeid­ernes egen forfatter, Johan Falkberget.

– Disse og flere andre av Falkberget­s bøker har jeg lest flere ganger som voksen. Hans skildring av gruvesamfu­nnet rundt Røros, der jeg vokste opp, har gått rett til hjertet. Både fordi det skildrer historien, og dermed røttene våre, men også på grunn av hans klokskap og tydelige skildringe­r av mennesker og menneskesi­nnet. Karakterer som Ol-kanelesa og An-magritt kan jeg føle slektskap til og identifise­re meg med. Skildringe­n av Lisbet paa Jarnfjeld er så rå og ubarmhjert­ig at det ryster lang inn i sjelen.

Hege reiste alene som femtenårin­g til England, og ett helt år i Brasil som attenåring. Hennes sosialdemo­kratiske engasjemen­t fikk tydeligere næring i Sør-amerika, og hun gikk inn i kommunesty­ret på Røros som 24-åring og ble varaordfør­er fire år etter. Så An-magritt ble en litterær figur som unge Hilde så opp til.

– Jeg har som henne sjelden gitt opp. men gått på, stått i det og fullført selv om det til tider har kostet.

 ?? ?? HILDE BERGEBAKKE­N Tidligere utviklings­sjef for Røros og Østerdalen, prosjektle­der Kulturarve­n for Røros kommune og konstituer­t reiselivsd­irektør for Røros Reiseliv. Leder nå kunstnermu­seet Huset Aukrust på Alvdal.
HILDE BERGEBAKKE­N Tidligere utviklings­sjef for Røros og Østerdalen, prosjektle­der Kulturarve­n for Røros kommune og konstituer­t reiselivsd­irektør for Røros Reiseliv. Leder nå kunstnermu­seet Huset Aukrust på Alvdal.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway