Vi over 60

TRYGG MOBIL I TRAFIKKEN

Frister det å fikle med mobilen når du kjører bil? Det finnes en mobilfunks­jon som hjelper deg å holde fokus på veien når du kjører.

- TEKST: KIRSTI ØSTVANG FOTO: BJØRN EIRIK LOFTÅS/ELBIL24.NO

Det er ikke lov å bruke mobilen når man kjører bil, men likevel er det mange som gjør det. Det til tross for en dyster statistikk fra Statens vegvesen som viser at én av tre dødsulykke­r i trafikken skyldes uoppmerkso­mhet, trolig på bruk av nettopp mobilbruk.

For å få bukt med problemet, har boten for mobilbruk bak rattet gått kraftig opp de siste åra. Fra og med 1. februar har den økt ytterliger­e, og det vil nå koste deg 10.200 kroner og tre prikker på førerkorte­t om du blir tatt.

Synes du det er vanskelig å ikke gripe etter mobilen når du kjører, finnes det imidlertid funksjoner som kan hjelpe deg å holde øynene på veien.

Bilkjøring på iphone

iphone har en egen bilkjøring­smodus. I praksis er det en« ikke forstyrr»-modus spesielt beregnet for bruk i bil.

Når denne er på, dempes eller begrenses tekstmeldi­nger og andre varslinger. Skulle du motta meldinger, kan du få Siri til å lese dem opp for deg. I tillegg vil innkommend­e samtaler bare slippe gjennom når iphonen er koblet til Carplay, bilens Bluetooth-system eller et handsfrees­ett.

For å skru på bilkjøring-fokuset, gjør du følgende:

1. Gå til «Innstillin­ger».

2. Trykk på plusstegne­t øverst til høyre.

3. Trykk på «Bilkjøring».

4. Trykk på «Tilpass fokus».

I innstillin­gene kan du blant annet tilpasse det slik at funksjonen skrus automatisk på når bilen begynner å bevege på seg.

Du kan også aktivere den manuelt fra kontrollse­nteret.

Hva med Android?

Android-telefoner har også lignende funksjoner. Det varierer imidlertid fra telefon til telefon hvor du finner dette, og hvor detaljert du kan konfigurer­e løsningene.

På Samsung-mobiler gjør du følgende:

1. Gå til «Innstillin­ger».

2. Trykk på «Moduser og rutiner».

3. Velg «Kjøring».

I innstillin­gene til Samsung kan du også velge om kjøremodus skal skrus på automatisk og hva som skal være tillatt av varslinger, og app-bruk og ikke.

 ?? ?? FIKLESPERR­E. Det er heldigvis enkelt å unngå å bli fristet til å fikle med mobilen når du kjører bil.
FIKLESPERR­E. Det er heldigvis enkelt å unngå å bli fristet til å fikle med mobilen når du kjører bil.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway