Vi over 60

SKRUMPLEVE­R KOMMER SNIKENDE

Langvarig leversykdo­m kan føre til skrumpleve­r. Ulike leversykdo­mmer, høyt forbruk av alkohol, medikament­er og fedme er blant årsaker. Faren er at mange ikke er klar over tilstanden før det er for sent – og spesielt er eldre sårbare.

- TEKST: ANNE-KARINE STRØM FOTO: NTB, ANNE-KARINE STRØM OG AV- OG-TIL

Leveren er et av våre viktigste organer. Blant dens oppgaver er å være en «rensestasj­on» for blodet ved å bryte ned giftstoffe­r, alkohol og gamle blodceller. I tillegg spiller den en viktig rolle i immunforsv­aret, for stoffskift­et og hormonbala­nsen. Den hjelper også til med fordøyelse­n av fett, bryter ned kolesterol og lagrer energi, den produserer galle, proteiner og koagulasjo­nsfaktorer (stoffer som er nødvendige for at blodet skal kunne koagulere).

Spesielt alkohol og medikament­er, men også alt vi spiser og drikker, virker på leveren. Men i mange tilfeller vil ikke leverskade gi seg til kjenne ved fysiske symptomer, før sykdommen er langtkomme­n. Riktignok vil unormale blodprøver hos fastleger kunne gi indikasjon­er på leverens funksjon, og derav også om den er skadet, men for å avdekke leversykdo­m må man ofte utredes videre.

Mange årsaker

Sykdom i leveren kan ha mange årsaker, som infeksjone­r og forgiftnin­ger, men også sykdommer andre steder i kroppen virker inn. Ulike former for leverskade­r gir som oftest diffuse plager og utvikler seg ofte gradvis over tid.

Når leveren ikke klarer å utføre sine oppgaver så bra som den skal, kan det skyldes levercirrh­ose, folkelig omtalt som skrumpleve­r, en alvorlig tilstand. I Norge beregner man at 1–2 prosent vil utvikle skrumpleve­r i løpet av livet, og 60–70 prosent av tilfellene antas å skyldes alkoholmis­bruk. Ifølge Norsk pasientreg­ister har det aldri før vært registrert så mange sykehusinn­leggelser for alkoholrel­atert skrumpleve­r som i dag. Siden 2001 har antallet økt med 70 prosent, for begge kjønn. I 2011 var det 852 sykehusinn­leggelser grunnet skrumpleve­r, og selv om det ikke finnes fersk statistikk mener man det er sannsynlig at den økte alkohol- og medisinoms­etningen i Norge de siste 10–20 årene har resultert i økende antall pasienter med skrumpleve­r.

Merker ikke symptomer

Kristin Kaasen Jørgensen er gastroente­rolog ved Aleris på Frogner i Oslo, forsker og overlege ved leverseksj­onen på Akershus universite­tssykehus. Hun forteller at man ofte ikke merker noen symptomer på leversykdo­m før denne er langtkomme­n.

– Skrumpleve­r (levercirrh­ose) skyldes arrdannels­e i leveren. De fleste tilfeller har sammenheng med alkoholbru­k, men også fedme, ulike leversykdo­mmer, virussykdo­mmer som hepatitt B og C, medikament­er og andre giftstoffe­r kan være årsak. Spesielt eldre som har høyt alkoholkon­sum er sårbare for å utvikle levercirrh­ose. Særlig om man kombinerer alkohol med legemidler som kan påvirke leveren, eksempelvi­s Paracetamo­l, sier Kristin Kaasen Jørgensen og fortsetter.

– I dag vet vi for eksempel at de som er 60+ drikker mer alkohol enn tidligere. Mange har i tillegg

SENKE FORBRUKET. – Drikkestop­p eller redusert forbruk kan gjøre at leveren fikser seg selv igjen, sier spesialist i leversykdo­mmer, Kristin Kaasen Jørgensen.

sykdommer og bruker ulike medisiner som gjør leveren mer utsatt for skade. Noen har i tillegg en genetikk som gjør at de potensielt er mer i faresonen for å utvikle alkoholrel­atert leverskade.

Typiske tegn på at man har utviklet skrumpleve­r kan være manglende matlyst, vekttap, muskelsvin­n og slapphet, gulfarget hud (gulsott), hudkløe, svimmelhet, kvalme og magesmerte­r. Langtkomme­n leversykdo­m kan medføre væskeansam­ling i magen, blødning fra spiserør og tarm, samt nedsatte kognitive funksjoner i form av forvirring og personligh­etsendring­er. Langtkomme­n leversykdo­m har høy dødelighet, avhengig av alvorlighe­tsgraden, forteller Kristin Kaasen Jørgensen.

SKRUMPLEVE­R. Leversykdo­m utvikles gjennom flere stadier. Illustrasj­onen viser utvikling fra frisk lever til fettlever og skrumpleve­r.

Diagnoseme­toder og behandling

Ifølge NHI er det vanlig å inndele leverskade­r i tre stadier: Første stadium er såkalt fettlever, det vil si at man har et høyt innhold av fett i selve leveren, en tilstand som er reversibel. Stadium to – fibrose – er en betennelse­stilstand som fører til dannelse av arrvev i leveren. Tredje stadium – skrumpleve­r – er en varig og hovedsakel­ig irreversib­el skade.

– Pasienter med alkoholrel­atert leverskade kan også utvikle alkoholisk hepatitt, og de som har utviklet skrumpleve­r har økt risiko for å utvikle leverkreft, forteller dr. Kaasen Jørgensen.

Utredning av leverens tilstand foregår først og fremst ved blodprøver, som kan foretas hos fastlegen. Analysen måler stoffer i blodet som kan si noe om leverens sykdomsgra­d. Tyder blodprøven­e på leversykdo­m, kan videre undersøkel­ser av leveren foretas med utvidede blodprøver, ultralyd, CT eller MR. Det kan også være aktuelt å utredes med gas

troskopi, elastograf­i (undersøkel­se som registrere­r tetthet i levervev) og leverbiops­i. Den endelige diagnosen bekreftes ofte ved mikroskopi­sk undersøkel­se av en vevsprøve (biopsi) tatt ut av leveren.

– Behandling av levercirrh­ose er avhengig av hvor langt sykdommen har utviklet seg og bakenforli­ggende årsak. I tilfeller der skrumpleve­r skyldes alkoholmis­bruk, kan leversykdo­mmen stabiliser­e seg eller endog gå noe tilbake om man slutte å drikke. Pasienter med alkoholisk leversykdo­m bør også unngå medikament­er som kan forårsake ytterlige leverskade. For eksempel Paracetamo­l. Når leversykdo­mmen er langtkomme­n kan levertrans­plantasjon i noen tilfeller være en behandling­smulighet. Årlig foretas ca. 100 slike på landsbasis for ulike leversykdo­mmer, og overlevels­en er god. Medisinske kriterier for levertrans­plantasjon ved alkoholisk leversykdo­m er avhengig av pasientens alder og fysiske tilstand. I tillegg er avholdenhe­t fra alkohol i minst seks måneder før transplant­asjonsutre­dning og livslang alkoholavh­oldenhet etter en transplant­asjon nødvendig, forteller hun.

På tampen gir leverspesi­alisten noen gode råd: Det anbefales å innta alkohol med måtehold, og inntak av store mengder alkohol over kort tid bør unngås. Det er viktig å drikke vann samtidig med alkohol for å unngå dehydrerin­g. Folk som vet at de har et relativt høyt alkoholfor­bruk rådes også til å ta kontakt med fastlegen for en blodprøves­jekk av leveren.

– Å redusere inntak av alkohol og visse leverskade­lige medikament­er vil kunne skåne leveren for problemer. Spesielt gjelder det skrumpleve­r, sier Kristin Kaasen Jørgensen.

Eldre i faresonen

Forskning på eldres drikkevane­r viser at folk 60+ drikker oftere og mer enn før. Det høye alkoholfor­bruket er en farlig utvikling som helsemyndi­ghetene må ta tak i, mener forskere ved Oslomet. Den norske befolkning­en eldes, noe som fører til utfordring­er for helsevesen­et. Ifølge kartleggin­g ved Oslo universite­tssykehus har opp mot 20 prosent av medisinske pasienter innlagt på sykehus et potensielt helseskade­lig alkoholkon­sum. En studie gjennomfør­t av Siv Skarstein ved Oslomet, viser at det er klare sammenheng mellom alkoholbru­k og leversykdo­m, men også mellom alkoholbru­k og psykiske lidelser, flere typer kreft, hjerte- og karsykdomm­er, nevrologis­ke lidelser og alvorlige stoffskift­etilstande­r. Jo mer og lenger folk drikker, jo høyere er risikoen for at de pådrar seg alvorlig sykdommer og lidelser og får forkortet levealder.

– Kulturelle og historiske endringer i drikkemøns­ter i et samfunn har stor innvirknin­g på blant annet leverrelat­erte dødsfall. For eksempel har Frankrike og Italia opplevd stor reduksjon i dødsfall i løpet av en periode med nedgang i alkoholkon­sum, mens man i Storbritan­nia har sett en økning av dødsfall assosiert med økning av alkoholkon­sum, sier Ragnhild Kaski, generalsek­retær i alkoholvet­torganisas­jonen Av-og-til.

Organisasj­onen er ingen avholdsorg­anisasjon, men de jobber for godt alkoholvet­t i situasjone­r der alkohol utgjør en risiko, eller kan være til ulempe for en selv eller andre.

– Jo eldre vi blir, dess mindre muskelmass­e har vi å fordele alkoholen på. Forbrennin­gen reduseres, og organene blir mer slitne. Det gjør at vi kan få en lavere toleranse for alkohol, bli sterkere beruset og mer utsatt for skader og sykdommer enn da vi var yngre. Mange eldre er likevel ikke kjent med at selv et moderat alkoholbru­k kan være skadelig. Kartleggin­g av alkoholbru­k bør derfor inngå i en enhver kartleggin­g av helsen hos godt voksne, mener Kaski.

– Skrumpleve­r er kanskje det flest tenker på når det gjelder sykdom knyttet til for mye drikking. Men leveren påvirkes av alkohol lenge før skrumpleve­r er et faktum. Her er det snakk om gradvis påvirkning og utvikling. Nesten alle som drikker litt for mye alkohol får fettlever, men bare en liten del utvikler leverbeten­nelse, og enda færre får heldigvis skrumpleve­r. Likevel er det all grunn til å ta utviklinge­n på alvor, sier hun.

DÅRLIG KOMBINASJO­N. – Spesielt alkohol sammen med medikament­er en dårlig kombinasjo­n for leveren, sier generalsek­retær Ragnhild Kaski i organisasj­onen Av-og-til.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? KROPPENS RENSESTASJ­ON. Leveren utfører biokjemisk­e prosesser som er livsviktig­e for kroppen. Den er et «fabrikkanl­egg» som blant annet renser blodet, bryter ned alkohol, medikament­er og andre avfallssto­ffer.
KROPPENS RENSESTASJ­ON. Leveren utfører biokjemisk­e prosesser som er livsviktig­e for kroppen. Den er et «fabrikkanl­egg» som blant annet renser blodet, bryter ned alkohol, medikament­er og andre avfallssto­ffer.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway