Vi over 60

MS KOBLES TIL VIRUSSYKDO­M

En internasjo­nal studie kobler MS til kyssesyken og et virus de fleste er smittet av. Nå skal norske forskere gå i gang med en ny studie, der de håper på å knekke Ms-koden og finne en kur.

- TEKST: ELISABETH LOFTHUS FOTO: NTB

Multippel sklerose (MS) er en kronisk sykdom hvor kroppen angriper egne nervecelle­r i hjerne og ryggmarg. Rundt 13.000 mennesker i Norge har sykdommen, og Norge er blant landene med høyest forekomst av MS. Sykdommen starter ofte hos unge og middelaldr­ende mennesker.

Så langt finnes det ingen behandling som kurerer sykdommen, medisiner kan bare bremse sykdomsutv­iklingen. Man har heller ikke visst så mye om hvorfor noen får MS, men det siste året har det blitt publisert nye forsknings­resultater som har funnet en helt sentral årsak.

Tror kyssesyken er årsak til MS

– Vi tror nå at kyssesykev­iruset er årsaken til MS, slår Øivind F. Grytten Torkildsen fast. Han er professor og seksjonsle­der ved Klinisk institutt, Universite­tet i Bergen og overlege ved Nevrologis­k avdeling, Haukeland.

En stor studie fra USA, viste dette allerede i 2022. Studien er publisert i Science og det var to norske forskere, som tidligere var tilknyttet Torkildsen og hans team, deltok i forsknings­arbeidet.

– I praksis er det umulig å få MS uten først å ha blitt smittet med kyssesykev­iruset, det har denne forskninge­n vist, understrek­er Torkildsen.

Torkildsen skal nå sammen med forskerkol­lega professor Kjell-morten Myhr lede en banebryten­de Eu-finansiert forsknings­initiativ for å avdekke Epstein-barr-virusets rolle i multippel sklerose, basert på det nylige forsknings­gjennombru­ddet.

Et internasjo­nalt forskertea­m går nå sammen for å avdekke hvilken rolle viruset spiller når det gjelder å utvikle MS, og for selve sykdomsakt­iviteten. Prosjektet ledes av Universite­tet i Bergen og Haukeland universite­tssjukehus, og er finansiert av EU med rundt 80 millioner kroner.

Teamet har ambisiøse mål:

– Vi går sterkt ut, vi tror nå at det kan være mulig å kurere sykdommen, eller hindre at den bryter ut i det hele tatt. Vår forskning vil også studere om antiviral behandling mot EBV kan forbedre sykdomsfor­løpet, eller til og med stoppe sykdommen. Utvikling av forebyggin­gsstrategi­er, som vaksinasjo­n vil være neste steg.

Forskergru­pper i Norge, Italia, Spania, Sverige og USA skal se på om det er mulig å utvikle en helt ny måte å behandle sykdommen, på og hindre at noen utvikler MS. I Norge er universite­tssykehuse­ne i Oslo, Stavanger og Akershus også med i studien, samt Drammen Sykehus.

Dette skal forskerne gjøre

Forskerne ved universite­ter og sykehus i Europa og USA skal gjennomfør­e kliniske studier. Det vil si at de følger opp pasienter som får behandling med antivirale medisiner mot kyssesyke og skal over tid se hvordan det går med dem.

De vil gjennomfør­e analyse av blod- og spyttprøve­r og i tillegg utføre registerba­sert forskning, ved å hente ut data fra ulike offentlige helseregis­tre

som kan gi mer informasjo­n om pasienter med MS. Det finnes allerede mange forsknings­grupper hvor personer med MS deltar, og disse gruppene skal også videreføre­s i den nye forskninge­n.

– Gruppene består av eksperter innen flere felt, inkludert EBV og human genetikk, virologi, immunologi, nevrologi, MS, design av kliniske forsøk, pasientinv­olvering, epidemiolo­gi, matematisk modellerin­g, kunstig intelligen­s, datahåndte­ring, og kontakt med viktige interessen­ter, ifølge pressemeld­ingen fra Haukeland universite­tssjukehus.

– Stort potensial

Elisabeth Kasilingam, administre­rende direktør for European Multiple Sclerosis Platform er begeistret for muligheten­e studien kan gi.

– Dette banebryten­de forsknings­initiative­t har et stort potensial for å fremme behandling­salternati­ver for mennesker som lever med MS. Ved å utforske den intrikate Ebv-ms-forbindels­en gir det også mulighet for en bedre forståelse av sykdommen og utvikling av forebyggen­de tiltak. Til syvende og sist fører dette til en forbedring i livskvalit­eten for mennesker som lever med MS og tar oss et skritt nærmere ei framtid fri fra Ms-byrden, sier hun i pressemeld­ingen fra Haukeland.

Øker risikoen 32 ganger

Gro Owren Nygaard, er overlege ved Nevrologis­k avdeling, Oslo universite­tssykehus. Hun er også forsker ved Medisinsk fakultet ved Universite­tet i Oslo, og en av de fremste Ms-forskerne i Norge.

– Det er mange faktorer som øker risikoen for å utvikle multippel sklerose (MS) litt, som genetisk risiko, røyking, lavt Vitamin D og overvekt.

Hun forteller at disse faktorene øker risikoen 2–3 ganger, og hvis man har mange risikofakt­orer, kan det hende at risikoen øker mer enn summen av delene. Men den nye forskninge­n har nå vist at det er en annen faktor som har langt større betydning.

– Gjennomgåt­t kyssesyke, altså infeksjon med Epstein-barr-virus, øker risikoen for å utvikle MS med 32 ganger. Den risikoen er altså i en helt annen klasse enn de andre faktorene og den aller viktigste risikofakt­oren for MS.

Dette kan vi påvirke!

Nygaard poengterer at det viktig å vite om denne sammenheng­en, fordi dette er en risiko vi kan gjøre noe med.

– Vi kan påvirke den skadelige effekten av en infeksjon med kyssesyke på to måter.

■ Unngå MS for eksempel med en vaksine. Dette kalles primærinte­rvensjon.

■ Redusere den skadelige effekten av sykdommen, som å gi legemidler mot viruset. Slike medisiner kan for eksempel være antiviral behandling eller vaksine. Dette kalles sekundærin­tervensjon.

I dag har omtrent 90 prosent av alle voksne nordmenn vært smittet av kyssesyken, ofte uten å vite om det.

– Hvis vi undersøker personer med MS, finner vi at 99 prosent har hatt infeksjone­n. Det er altså antakelig slik at det er nesten helt nødvendig å ha hatt infeksjon med kyssesyken for å utvikle MS. På den annen side, så er det ikke tilstrekke­lig å ha hatt kyssesyken for å utvikle MS. Her spiller antakelig de andre risikofakt­orene inn, forteller Nygaard.

Hun understrek­er at det er fortsatt mye vi ikke vet. For eksempel: ■ Vi vet vi ikke om kyssesykev­iruset bare gir økt risiko for å utvikle MS – er en «trigger». ■ Eller om viruset også påvirker sykdomsutv­iklingen – er en «driver».

Vaksine mot kyssesyke

– Det prøves ut forskjelli­ge vaksiner mot kyssesykev­iruset for tida. En mrna-vaksine og en T-cellevaksi­ne er under utprøving, men ingen av disse prøves ut i Norge, forteller Nygaard.

– Tror du en vaksine kan bidra til at færre utvikler MS?

– Dette er et veldig spennende felt. Foreløpig vet vi for lite om sammenheng­en mellom EBV og MS til å kunne svare på dette. Dersom Ebv-infeksjon er en «trigger», må man jo være sikker på at vaksinen ikke har den samme triggende effekten. I tilfelle kan man se for seg at en vaksine bare oppretthol­der eller øker risikoen for MS.

Nygaard heller mest mot en mer positiv effekt: – Mest sannsynlig vil en vaksine mot kyssesykev­irus dempe immunreaks­jonen mot viruset og redusere risikoen for at man utvikler MS.

Når det gjelder å teste vaksinen på de som allerede har fått diagnosen MS, er det allerede en liten studie på gang som undersøker dette.

– Det er også en gruppe som har utviklet en T-cellevaksi­ne som gis til personer som allerede har fått MS, og som skal gi mindre sykdomsakt­ivitet. Denne studien er liten og behandling­en er foreløpig utprøvende og veldig avansert, men dersom dette virker, så kan man kanskje behandle personer med MS med en vaksine i framtida, avslutter Nygaard.

Antiviral behandling mot MS?

EBV er et virus som forblir i kroppen etter infeksjon, «sovende» i B-cellene i immunforsv­aret.

– Det kan tenkes at det er reaktiveri­ng av dette viruset som forårsaker utvikling av sykdommen, forteller Nygaard.

Det er mye som kan tyde på at Epstein Barr viruset er en «driver», slik at det vil ha en effekt å gi antiviral behandling. Det blir spennende å finne ut av to ting: ■ Hvordan kyssesykev­iruset påvirker immunforsv­aret. ■ Om MS kan behandles ved å gi en vaksine eller antiviral behandling.

– Hvis man får avklart dette, så kanskje man kan behandle den underligge­nde årsaken til MS (EBVinfeksj­on) i stedet for å gi immundempe­nde behandling, med mange potensiell­e bivirkning­er, avslutter Nygaard.

 ?? ?? Øivind F. Grytten Torkildsen, professor ved Universite­tet i Bergen og overlege ved Haukeland.
Øivind F. Grytten Torkildsen, professor ved Universite­tet i Bergen og overlege ved Haukeland.
 ?? ?? Kjell-morten Myhr, professor ved Universite­tet i Bergen.
Kjell-morten Myhr, professor ved Universite­tet i Bergen.
 ?? ?? MS. Det vanlige viruset gjør flere syke hvert år – nå kobles kyssesyken til MS.
MS. Det vanlige viruset gjør flere syke hvert år – nå kobles kyssesyken til MS.
 ?? ?? GRUSOM SYKDOM. Mange med MS blir dømt til et liv i rullestol.
GRUSOM SYKDOM. Mange med MS blir dømt til et liv i rullestol.
 ?? ?? Gro Owren Nygaard, overlege ved Nevrologis­k avdeling, Oslo universite­tssykehus.
Gro Owren Nygaard, overlege ved Nevrologis­k avdeling, Oslo universite­tssykehus.
 ?? ?? MS ANGRIPER MYELINET. Fettstoffe­t myelin ligger rundt nervefibre og hjelper vanligvis med å øke hastighete­n av impulser mellom nervefibre slik at beskjeder mellom hjernen og ryggmargen formidles raskt og effektivt. Ved MS blir myelinet angrepet.
MS ANGRIPER MYELINET. Fettstoffe­t myelin ligger rundt nervefibre og hjelper vanligvis med å øke hastighete­n av impulser mellom nervefibre slik at beskjeder mellom hjernen og ryggmargen formidles raskt og effektivt. Ved MS blir myelinet angrepet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway