Vi over 60

GRAVFERDEN Hvem bestemmer? Hvilke regler gjelder? Hva kan du forberede?

- KJELL MORTEN OG INGER MÉD Er advokater med spesialkom­petanse innen familieret­t og arverett. I VI OVER 60 har de skrevet om arv og testament i en årrekke.

Når en person dør oppstår det mange spørsmål og det er mange oppgaver som må håndteres. Det praktiske, rettslige og formelle knyttet til gravferd og skifteoppg­jør er bare en del av det de etterlatte må forholde seg til. Det er sterke følelser og mange hensyn som skal tas i forhold til familie, tradisjon, livssyn og kultur. Alle ønsker en verdig avskjed, både for seg selv og for sine nærmeste. Hva kan vi gjøre for å tilrettele­gge for dette og unngå konflikter både under planleggin­gen og gjennomfør­ingen av begravelse­n?

I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på en del praktiske og rettslige spørsmål som oppstår knyttet til gravferden. Hvilke løsninger følger «automatisk» av lover og regler – og hvordan kan du overstyre disse reglene og skreddersy andre løsninger?

Mange ord og begreper

Gravferd, gravferdse­rklæring, gravferdsa­nsvarlig, begravelse, bisettelse, minnestund, gravplass, gravminne, urnenedset­telse, askespredn­ing … Det er mange ord og begreper, og de brukes litt om hverandre, men som regel på følgende måte: ■ Gravplassl­oven – som vi kommer tilbake til – har regler om gravferd, gravleggin­g. gravplasse­r, kremasjon, gravminner mm.

■ Gravferd brukes som fellesbene­vnelse for både begravelse og bisettelse.

■ Begravelse brukes ofte som et «samlebegre­p» på hele prosessen etter at noen dør. Men brukes også konkret om seremonien (for eksempel i kirken) hvis den avsluttes med at kisten senkes ned i graven.

■ Bisettelse brukes om seremonien (for eksempel i kirken) hvis den avsluttes med at kisten kjøres til et krematoriu­m. Når avdøde kremeres, vil gravferden skje i to trinn. Første trinn er seremonien før kremasjone­n. Andre trinn er håndtering­en av asken etter kremasjone­n.

■ Urnenedset­telse og askespredn­ing. Det kremeres ca. 20.000 personer i Norge hvert år. De aller fleste velger tradisjone­ll nedsetting av urnen på en offentlig gravplass og bare ca. 1000 tilfeller ender med at asken spres i naturen. Urnenedset­telse / askespredn­ing skal i utgangspun­ktet skje innen seks måneder etter dødsfallet. På gravlunden settes som regel urnen i jorden ved avdødes egen gravstein. Men urnen kan også settes ned i en urnelund, enten anonymt eller med navn på et felles minnesmerk­e.

Hvis du ønsker at asken skal spres i naturen må du (eller den gravferdsa­nsvarlige) søke statsforva­lteren om dette. Du kan få tillatelse til å spre asken et bestemt sted eller for eksempel på sjøen.

Når det gjelder askespredn­ing opplever jeg at det i virkelighe­tens verden er litt forskjell på liv og lære. Hvis det for eksempel er gitt tillatelse til å spre asken i havet vil de etterlatte få utlevert urnen etter kremasjone­n. Det er ingen som kontroller­er at de etterlatte faktisk sprer asken der de har fått tillatelse til. Noen velger andre løsninger som de mener er i tråd med avdødes ønsker. ■ Gravminne brukes om gravsteine­n eller et

annet merke eller minnegjens­tand som står ved og merker graven – som regel med navn og fødsels- og dødsdato.

Full stopp i dødsøyebli­kket!

Når vi dør er det full stopp – og helt nye regler som gjelder også økonomisk og juridisk.

Noen er så heldige å være klare og oppegående nesten helt frem til det siste. Men mange har over tid fått svekket helse, kanskje både psykisk/mentalt og fysisk, og har hatt behov for hjelp den siste tiden.

Eventuelle fullmakter en annen person har hatt til å betale regninger bortfaller i dødsøyebli­kket. Avdødes bankkonti vil – uavhengig av eventuelle fullmakter – bli sperret så snart banken registrere­r dødsfallet. Det går som regel raskt, men kan ta noen dager. Disponente­n har ikke lov til å belaste kontoen etter dødsøyebli­kket selv om banken ikke har sperret kontoen.

Vergemålsl­oven har regler om hvordan den som på grunn av sykdom eller demens ikke lenger kan ivareta egne interesser kan få bistand fra andre. Nærstående har – direkte etter loven – rett til å betale en del regninger for den som ikke klarer det selv. Loven åpner også for at den som trenger det kan få oppnevnt en offentlig verge. Flere og flere har opprettet fremtidsfu­llmakt.

Men alt dette stopper opp i dødsøyebli­kket. Vergeoppdr­ag og fremtidsfu­llmakter opphører i dødsøyebli­kket. Den som har vært verge eller fremtidsfu­llmektig kan ikke – med «hjemmel» i vergeoppdr­aget eller fremtidsfu­llmakten – ordne med gravferden.

To nye regelsett overtar – arveloven og gravplassl­oven:

Selve arve- og skifteoppg­jøret reguleres av arveloven og arvingene må forholde seg til den lokale tingretten. Tingretten og arveloven har intet med gravferden å gjøre. Arvingene har 60 dager på seg til å velge skifteform (privat skifte, uskifte, offentlig skifte).

Men rett etter dødsfallet er hovedfokus­et på begravelse­n. Dette reguleres i «Lov om gravplasse­r, kremasjon og gravferd (Gravplassl­oven) som trådte i kraft 1. januar 1997. Det er en kort og oversiktli­g lov på 28 paragrafer og du finner hele lovteksten på lovdata (www.lovdata.no).

Lovens starter med å slå fast utgangspun­ktet i paragraf 1 første ledd:

«Gravleggin­g skal skje med respekt for avdødes religion og livssyn.»

Deretter kommer det en del bestemmels­er om gravplasse­ne.

Avdøde personer som bodde i kommunen da de døde har rett til fri gravplass i kommunen.

I lovens andre kapittel har vi bestemmels­er om selve gravferden, kremasjon og gravleggin­g.

Reglene om hvem som har rett til å sørge for gravferden står i paragraf 9. Hvis avdøde ikke selv har bestemt noe annet følger det av loven at avdødes nærmeste etterlatte har rett (men ikke plikt) til å besørge gravferden.

«Dersom det ikke foreligger erklæring, som nevnt i 1. ledd, har avdødes nærmeste over 18 år i følgende rekkefølge rett til å besørge gravferden: ektefelle, barn, foreldre, barnebarn, besteforel­dre, søsken, søskens barn og foreldres søsken. Ektefeller­s rett etter 1. punktum gjelder likevel ikke dersom ektefellen på tidspunkte­t for dødsfallet var separert ved dom eller bevilling. Ektefellen­s rett etter denne bestemmels­en gjelder tilsvarend­e for person som lever i ekteskapsl­ignende samboerska­p med avdøde da dødsfallet fant sted.»

Ektefellen bestemmer

Ektefellen står først i paragrafen. I utgangspun­ktet er det altså gjenlevend­e ektefelle som bestemmer over gravferden.

Hvis det for eksempel oppstår konflikt mellom ektefellen og barna er det ektefellen som bestemmer. Vi ser en del slike konflikter mellom gjenlevend­e ektefelle og avdødes særkullsba­rn. Særkullsba­rna mener at det er naturlig at barna og «den gamle familien «arrangerer gravferden og minnestund og bestemmer gravsted. Noen ganger mener barna at far bør gravlegges

sammen med deres mor / den første ektefellen. Men ektefellen sitter med «makta» og kan overkjøre særkullsba­rnas ønsker. Barna kan selvfølgel­ig arrangere sin egen minnestund – men seremonien (for eksempel i kirken) og valg av gravsted er det ektefellen som bestemmer.

Samboere

Hvis avdøde ikke er gift, men samboer, har samboeren de samme rettighete­ne som ektefellen. Det kan oppstå spørsmål om avdøde faktisk var samboer eller ikke da vedkommend­e døde. Da kan det bli lagt vekt på om man har samboerkon­trakt, registrert felles adresse, felles barn, testament, om samlivet har vært brutt osv.

Etter samboer kommer barna, og deretter foreldre, barnebarn osv.

Uenighet

Hvis det oppstår uenighet om hvem som skal sørge for gravferden, er det kommunen som avgjør. I gravferdsl­ovens paragraf 9 står det blant annet: «Ved uenighet om hvem som skal sørge for gravferden treffes nødvendig avgjørelse av kommunen på grunnlag av bestemmels­ene i 1. og 2. ledd. Denne avgjørelse­n kan ikke påklages»

Gravferdse­rklæring som overstyrer loven

Hvis du ønsker en annen gravferdsa­nsvarlig enn den som følger av loven står det i paragraf 9, 1. ledd at du kan skrive en erklæring og utpeke en annen gravferdsa­nsvarlig: «Den som har fylt 18 år kan i skriftlig erklæring fastsette hvem som skal ha rett til å sørge for gravferden. Erklæringe­n skal være underskrev­et og datert.»

I erklæringe­n kan du også si noe om hvordan begravelse­n skal gjennomfør­es.

Erklæringe­ns form, innhold og oppbevarin­g

■ Form: Loven har tre enkle formkrav til en slik erklæring: Den skal være skriftlig, undertegne­t og datert. Det er ikke krav om vitner. Det må selvfølgel­ig komme klart frem av erklæringe­n hvem som oppretter den – og hvem som skal være ansvarlig for gravferden. Fullt navn, adresse og fødselsdat­o (gjerne alle 11 siffer) for begge er et godt utgangspun­kt.

■ Innhold: Hvis du søker litt på nettet vil du få mange innspill til hva du kan – og bør – ta med i en slik erklæring utover at du utpeker en gravferdsa­nsvarlig. Du kan gjøre den kort eller lang. Detaljert eller helt enkel.

Den gravferdsa­nsvarlige vil gjerne at alt skal bli slik avdøde hadde ønsket og noen føringer i en gravferdse­rklæring vil være til god hjelp. Her kommer noen stikkord til hva du kan ta med i erklæringe­n: Gravferdsa­nsvarlig, skal det hele gjennomfør­es anonymt og i stillhet? Dødsannons­e? (I så tilfelle i hvilken avis? Hvem skal nevnes? Hvilket symbol?) Hvilket livssyn skal legges til grunn? Seremoni? Hvem skal tale/forrette? Sanger/salmer, musikk, solosang? Ønsker om minnesamvæ­r? Kistegrav eller kremasjon? (mange gravsteder har du ikke noe valg og må kremeres)? Hva slags kiste? Hvor ønsker du å gravlegges? Gravstein? Minnelund? Skal asken støs i naturen? Skal det settes av penger til leie og stell av gravstedet? Hvor omfattende og for hvor mange år (dette bør også tas med i et eventuelt testament) Ønsker du et bestemt begravelse­sbyrå?

■ Oppbevarin­g: En slik erklæring er selvfølgel­ig ikke noe verdt hvis den gravferdsa­nsvarlige ikke får tak i den når han trenger den. Det offentlige har ingen tilbud om oppbevarin­g eller registreri­ng. Mange velger å gi den originale erklæringe­n til den som skal stå for gravferden, og beholde en kopi selv. Jeg har også klienter som har sendt en kopi til det lokale begravelse­sbyrået.

Begravelse­sbyrå?

De fleste velger å bruke et begravelse­sbyrå. Basert på de tilbakemel­dingene jeg får fra klienter og lesere (og egen erfaring som testaments­fullbyrder og gravferdsa­nsvarlig) er begravelse­sbyråene stort sett profesjone­lle, kunnskapsr­ike og ryddige. De ansatte i begravelse­sbyrået har ofte lang erfaring og er gode menneskekj­ennere. De vet som må gjøres – og hva som kan gjøres utover det helt nødvendige. De tilpasser på en imponerend­e måte sin rådgivning med en blanding av forståelse, trøst, tålmodighe­t, informasjo­n og konkrete forslag.

Fra tid til annen får jeg tilbakemel­ding om at arvingene synes det blir dyrt og at begravelse­sbyrået tar seg vel godt betalt. Men arvingene finner det vanskelig å være «kjipe» og prute på kostnadene i forbindels­e med begravelse­n. Du kan med fordel orientere deg til litt før du velger begravelse­sbyrå og tar det første møtet. Du finner priser og «pakkeløsni­nger» på begravelse­sbyråenes nettsider. Et raskt søk viser at priser fra ca.

20.000 til 50.000 kroner er vanlig for de mest brukte løsningene. I tillegg kommer minnesamvæ­ret som kan være alt fra en enkel samlingsst­und hjemme til et stort og dyrt opplegg i leide lokaler.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? IKKE BARE SORG. Når en person dør oppstår det mange spørsmål, og det er mange oppgaver som må håndteres.
IKKE BARE SORG. Når en person dør oppstår det mange spørsmål, og det er mange oppgaver som må håndteres.
 ?? ?? FULL STOPP. Når vi dør er det full stopp – og helt nye regler som gjelder også økonomisk og juridisk.
FULL STOPP. Når vi dør er det full stopp – og helt nye regler som gjelder også økonomisk og juridisk.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway