Vi over 60

TRENING FOR HJERNEN

Fokus på hjernehels­e har fått stor oppmerksom­het i mediene det siste tiåret. Hver sjette nordmann rammes av alzheimer-demens.

- TEKST: LEGE ROLF LUNENG FOTO: NTB

Som institusjo­nslege møter jeg daglig mennesker som har dårlig hjernehels­e på grunn av demens. Og demenstils­tander viser en langt større økning i befolkning­en enn noen annen sykdom. De neste tiårene venter man minst en dobling av tallene i Norge. Og tallene er enda høyere på verdensbas­is.

Hjernefors­kning har i stor grad klart å kartlegge hva som holder nervecelle­ne i gang, og hva som kan skade og ødelegge cellenes funksjon og eksistens. Så langt har man dokumenter­t at demensutvi­kling i stor grad skyldes livsstilsf­aktorer som samlet utgjør en økt risiko for demens. Og teoretisk har man beregnet at ved å redusere eller fjerne slike livsstilsf­aktorer, kan 40 prosent av demenstilf­ellene unngås. Det vil være en stor helsegevin­st.

Bevegelse, relasjoner og lidenskap

Forskning viser at hjernehels­e kan oppretthol­des mye lenger enn man tidligere hadde kunnskap om. Man har altså ikke bare kartlagt risikofakt­orer for demensutvi­kling, men dokumenter­t hvilke livsstilsf­aktorer som kan fremme og vedlikehol­de god hjernehels­e opp i høy alder. Alle disse livsstilsv­anene/ hverdagsva­nene kan samles i begrepet «trening for hjernen». Eller som norsk forskning fra NTNU beskriver det: «bevegelse, relasjoner, lidenskap».

Trening for hjernen framstår nå som det beste svaret på god hjernehels­e. Det gjelder fysisk, mental, emosjonell og sosial trening. Har du fokus på disse fire faktorene, kan du i stor grad fremme og oppretthol­de god hjernehels­e lengst mulig.

Tips til gode hverdagsva­ner:

■ Gå, løp eller sykle så ofte du kan. Start i det små, og øk gradvis på. Etter hvert oftere, lengre og fortere, så lenge du trives med det og opplever positiv mestring. Lag deg en ukes- eller månedsplan for fysisk aktivitet du liker.

■ Finn emosjonell og psykisk glede i ulike aktivitete­r eller hobbyer du trives med. Emosjonell trivsel og stabilitet påvirker hjernehels­en. Det som gjør deg glad, gjør hjernen bra.

■ Mental trening kan være avgjørende for hvor lenge du holder deg kvikk i hjernen. Utfordre deg selv med lesing og skriving, løse kryssord eller sudoku, spille utfordrend­e spill som sjakk, eller lær deg et nytt språk. La «hjernemusk­lene» jobbe – de jobber for kognitiv styrke og utholdenhe­t.

■ Sosial trening synes å være en av de viktigste faktorene for god hjernehels­e. Søk kontakt med andre mennesker som skaper godt og harmonisk fellesskap. Jo mer du vedlikehol­der et sunt fellesskap med andre og deltar i ulike sosiale sammenheng­er, desto mer vil hjernen din bli aktivert og vitalisert. Den innsatsen vil være balsam for sjelen – og for hjernen.

 ?? ?? UTFORDRING­ER. Mental trening er viktig for hjernehels­en.
UTFORDRING­ER. Mental trening er viktig for hjernehels­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway