Vitenskapens vei til lykken

BETAL NÅ, BRUK SENERE

-

Det er ikke bare hva du kjøper, men også hvordan du kjøper, som betyr noe. Det er alltid fristende å dra kredittkor­tet i butikken og ta med en ny ting hjem i dag og betale senere, i månedlige avdrag. Men gjeld stjeler også mye lykke ut av livet ditt. Forskere ved University of Sheffield har utført en studie med over 2000 deltakere. De fant at personer med forbrukslå­n var betydelig mindre lykkelige enn dem som var gjeldfrie.

Vi foretrekke­r å utsette betalinger fordi det instinktiv­t føles bedre å betale mindre summer. Adferdsøko­nomer har funnet ut at det faktisk finnes en «betalingss­merte», som vi forsøker å unngå. Forskerne ved Stanford University undersøkte shoppere i en Mr-skanner. Når shopperne så en dyr vare, oppsto et aktivitets­mønster i hjernen som er nært beslektet med mønsteret som framkalles når man slår tåa. Men selv om det kanskje gjør vondt der og da, er det å betale en sikrere vei til lykken.

Å utsette betalingen er altså ingen god idé, men å utsette bruken kan ha forsterken­de effekt på lykken. Det gir oss forventnin­gsglede. Forskerne ved Breda Universite­tet i Nederland kartla lykken hos over 1000 ferierende i ukene før og etter reisen. De fant ut at humøret deres faktisk var aller best før avreise. Å tenke tilbake på gode opplevelse­r kan gjøre deg lykkelig, men å glede seg til en opplevelse i framtiden er enda bedre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway