Vitenskapens vei til lykken

(U) SANNE MYTER OM STRESS

-

■ DU FÅR GRÅTT HÅR AV STRESS

Det er sannsynlig­vis sant. Vi har jo alle sett statsleder­e bli grå i løpet av sitt første år som leder. Temaet er lite utforsket, men en studie publisert i Nature i 2013 fant at hormoner som frigis ved stress, kan forårsake at stamcellen melanocytt, som bestemmer hårfargen, forsvinner fra hårsekkene våre.

■ DU FÅR MAGESÅR AV STRESS

Nei. Vanlige magesår er en infeksjon som forårsakes av bakterien Helicobact­er pylori, og ikke av stress. Men en livsstil med mye alkohol og sterk mat kan imidlertid forverre eksisteren­de magesår.

■ DU FÅR RYNKER AV STRESS

Sannsynlig­vis. I enden av Dna-kromosomet vårt sitter det en beskyttend­e struktur kalt telomer. Telomerene blir kortere jo eldre vi blir, og studier viser at stress kan forkorte telomerene tidligere, og dermed framskynde aldringspr­osessen. En studie viste at langvarig angst på grunn av fobi ble knyttet til en forkortet telomer. Det tyder på at stress kan framskynde aldring.

■ EN DRINK ETTER JOBBEN STRESSER DEG NED

Feil igjen. Det finnes dokumentas­jon på at personer med høyt stressnivå har en tendens til å drikke mer. Alkohol kan på kort sikt få deg til slappe av og tenke mindre på bekymringe­ne dine. Men studier viser at jevnlig bruk av alkohol for å stresse ned har motsatt effekt – kroppen blir immun mot alkoholens virkning, og nivået av stresshorm­oner stiger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway