Vitenskapens vei til lykken

SLIK TAKLER KROPPEN STRESS

Står du overfor en potensielt vanskelig eller truende situasjon? Slapp av – kroppen din er allerede klar for slåsskamp …

-

HJERNEN

Stressresp­onsen begynner i hjernen. Stress eller fare gjør at sanse sansene sender signaler til amygdala (som tolker bilder og lyder, og forbereder fo en respons). Den sender umiddelbar­t et signal til hyp hypothalam­us (kommandose­nteret), som kommuniser­er med resten a av kroppen gjennom det autonome nervesyste­met.

BINYRENE

Hypothalam­us aktiverer også det sympatiske nervesyste­met ved å sende signaler til binyrene som ligger oppå nyrene. Binyrene respondere­r med å frigi hormonet adrenalin ut i blodet.

HJERTE OG LUNGER

Dette skaper fysiske endringer. Hjertet begynner å slå fortere enn normalt, og dermed pumpes blod ut i muskler, lunger og andre vitale organer. Vi begynner også å puste raskere, og de små lungeblære­ne inni lungene utvider seg slik at lungene kan ta opp mest mulig oksygen for hvert åndedrag.

«FIGHT OR FLIGHT»

Det ekstra oksygenet som sendes til hjernen, gjør oss mer årvåkne. Synet, hørselen og andre sanser skjerpes. Samtidig trigger adrenaline­t en frigjøring av mer blodsukker (glukose) og fett fra kroppens fettlager for å gi oss mer energi og næring. Kroppen forberedes til å takle problemet (fight) eller flykte fra det (flight).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway