Vitenskapens vei til lykken

I ET NØTTESKALL

Hva mindfulnes­s og meditasjon er – og ikke er.

-

Begrepet meditasjon er ofte omspunnet av en rekke misforståe­lser. Noen tror det krever en religiøs tro. Andre tror at man må sitte timevis i lotusstill­ing og ikke tenke en tanke. Men mindfulnes­smeditasjo­n innebærer simpelthen å bli bevisst sine egne tanker, følelser og omgivelser fordomsfri­tt. Dette kan du gjøre hvor som helst og når som helst, men nybegynner­e anbefales å sitte et sted der de får noen minutters ro og ikke blir distrahert.

Ideen er altså å bli bevisst – mindful – over øyeblikket og konsentrer­e tankene rundt det.

Dette kan virke enkelt, men selv erfarne meditasjon­sutøvere opplever at tankene har lett for å vandre. En forstyrren­de tanke kan være alt fra minner om en krangel i fortiden til følelsen av kosmisk lykke. Nøkkelen er imidlertid å anerkjenne tanken som oppsto, og så konsentrer­e seg om pusten igjen.

Den klassiske nybegynner­feilen er når du får dårlig samvittigh­et for å slippe til forstyrren­de tanker og går deg vill i dem. « Sinnet vårt vil alltid produsere tanker », sier psykolog ved Harvard og ekspert på mindfulnes­s dr. Chris Germer, som også har skrevet boka The Mindful Path to Self-compassion. «Mindfulnes­s er et verktøy som gjør at vi kan utvikle et mer harmonisk forhold til tankene våre. »

Man bør starte med korte økter på fem minutter og utvide til 30 minutter eller mer etter hvert. Uansett hvordan det gjøres, vil alle som mediterer ofte, oppleve å bli mer bevisst tankenes lunefulle krumspring, og lære hvordan man aksepterer «dårlige» tanker, slik at de ikke bestemmer over deg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway