Vitenskapens vei til lykken

Slik bekjemper du vinterdepr­esjon

- TEKST: LILIAN ANEKWE ILLUSTRASJ­ONER: THOMAS DANTHONY

De som lider av SAD («seasonal affective disorder») blir deprimert av mørketiden. Ny forskning viser imidlertid at det ikke bare er på grunn av mangel på sollys.

Mange kjenner seg nedstemte om vinteren. Dagene er korte, og været er dårlig. Ifølge tall fra Nasjonalt kompetanse­senter for søvnsykdom­mer lider 5–10 prosent nordmenn av vinterdepr­esjon, det som internasjo­nalt er kjent som «seasonal affective disorder » (SAD). Da har nedstemthe­ten gått over i en mer alvorlig sesongbeto­nt depresjon som forverres i takt med at vintermørk­et siger på. Men ny forskning antyder at det er mer enn mangel på sollys som påvirker stemningsl­eiet til de rammede.

De som lider av SAD, sover ofte mer enn vanlig eller har vanskelig for å sove. De kan være apatiske, engstelige, irritable og kan oppleve humørsving­ninger. Tilstanden kan også svekke immunforsv­aret.

«SAD er et vidt spekter, og pasientene kan ha ulik grad av funksjonse­vne i hverdagen», sier Natasha Bijlani, klinisk psykolog ved Priory Hospital i Roehampton. «Men det som hovedsakel­ig skiller SAD fra andre depresjone­r, er at den ser ut til å henge sammen med lysmangel: Sad-pasienter reagerer positivt på lysterapi.» Kroppen bruker sollys for å regulere døgnrytmen, det vil si nivået på humør, søvn, appetitt og energi. Man tror at sola stimulerer den såkalte suprakiasm­atiske kjernen i hypothalam­us ( SCN). Dr. Bijlani beskriver den «som en pacemaker i hjernen som styrer søvn og våken tilstand».

Når øyet oppfatter dagslys, vil cellene i netthinnen sende signal til SCN, som deretter signaliser­er til konglekjer­telen i hjernen. Kjertelen blir også kalt «det tredje øyet», ettersom den reagerer ved å produsere mindre melatonin når vi utsettes for lys. Om kvelden, og ellers når

Nyere forskning peker mot at lysmangel om vinteren kun delvis kan forklare SAD.

det er mørkt, reverseres denne prosessen, og kroppen produserer mer melatonin, som gjør oss trette og slappe. Man tror at denne prosessen kan knyttes til effekten som oppstår hos dem som lider av vinterdepr­esjon. Det kan også forklare hvorfor lysterapi, der man eksponerer pasientene for sterkt lys, kan være en effektiv behandling for mange.

De som rammes av depresjon, kan ha lavere nivåer av serotonin om vinteren. Dette blir knyttet til økt appetitt og at man spiser mer enn vanlig. En studie publisert i Psychiatry Research i 2014 viser at 27 prosent av dem med SAD overspiste om vinteren.

NYTT LYS PÅ VINTERDEPR­ESJON

Nyere forskning peker mot at lysmangel om vinteren kun delvis kan forklare tilstanden. I Nord- Norge, der det knapt er dagslys i flere måneder om vinteren, viser det seg at vinterdepr­esjon ikke er mer utbredt enn i andre land.

Så hvilke andre faktorer er det da som spiller inn? Førsteaman­uensis i psykologi David Kerr ved Oregon State University kan kanskje gi oss noen svar med sin forskning. Kerr og teamet hans har fulgt over 700 personers stemningsl­eie gjennom årstidene over en periode på 19 år, og sammenlikn­et informasjo­nen med værdataene i ukene før personene fylte ut spørreskje­maene.

Studien ble publisert i Journal of Affective Disorders i 2013. Den viser at værmønster­et

alene kunne forutsi hva slag humør personene var i. Andre faktorer, som kjønn og en familiehis­torikk med depresjon hadde mer å si for stemningsl­eiet enn de skiftende årstidene.

«Vi fant riktignok årstidsavh­engige mønstre i humørendri­ngene, men disse var moderate», sier dr. Kerr. «Det er ingen tvil om at sesongdepr­esjon er en ekte lidelse som er alvorlig og rammer folk hardt. Men ifølge våre funn virker det som at det i tillegg til en distinkt gruppe Sad-rammede også er en mye større gruppe som har en årstidsavh­engig endring i stemningsl­eie som ikke er klinisk betydelig, men likevel merkbar. I hvilken grad dette har

påvirket de rammede, kan ha blitt overvurder­t. Man vet ikke alltid hvorfor man sliter – når man er ulykkelig, skylder man på været, og noen ganger stemmer det. Og noen ganger ikke.»

Arv, miljø, sosiale forhold og personligh­et er alle faktorer som påvirker hvorfor noen blir deprimerte. Nå har vi også forskning som antyder at tenkemåte og adferd også kan knyttes til vinterdepr­esjon. Professor i psykologi Kelly Rohan ved University of Vermont leder et forsøk der 177 personer med vinterdepr­esjon deltar. Hun ønsker å sammenlikn­e effekten av lysterapi med effekten av seks uker med kognitiv adferdster­api. De foreløpige funnene viser at begge behandling­ene ga bedring i symptomene på kort sikt, men de som fikk kognitiv adferdster­api, opplevde færre tilbakefal­l av SAD to år senere. Denne terapiform­en hjelper mennesker med å endre tankeprose­ssen og veileder dem i alternativ­e måter å tenke og å handle på. Professor Rohan tror at det kan være nyttig for mennesker med SAD, som har negative tankemønst­re eller handlingsm­ønstre som gjør at de trekker seg vekk fra andre i vintermåne­dene.

«Det kan se ut som om disse resultaten­e utfordrer den etablerte oppfatning­en om at det er døgnrytmen som styrer vinterdepr­esjon», sier Rohan. «De stemmer overens med hypotesen om at våre tanker og handlinger også spiller en rolle. Dette kan dermed gi håp for dem som ikke respondere­r på lysterapi.»

«Studien antyder at SAD ikke utelukkend­e er styrt av døgnrytme eller gener», legger hun til. «Disse er riktignok svært viktige faktorer, men vi bør være åpne for en adferdsmes­sig og utviklings­messig påvirkning også.»

Håpet er at vi ved å utfordre tidligere forskning og finne flere forbindels­er til SAD, også får en større forståelse for lidelsen og kan gi bedre behandling til de rammede slik at de kan få mer positive utsikter.

er frilansjou­rnalist med populærvit­enskap som spesialfel­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway