Vitenskapens vei til lykken

Gjør musikk til medisin

- AV: PETER LOVATT OG ZOE CORMIER

Musikk rører oss til tårer og får oss ut på dansegulve­t. Men i tillegg til å påvirke humøret kan den også ha en gunstig effekt på helsen. Jo mer vi forstår av musikkens kraft, jo flere bruksområd­er oppdager vi faktisk at den har.

Musikk og dans er som balsam for sjelen. Denne påstanden hører man som regel fra noen på afrikansk trommekurs, en krystallhe­aler eller en sjef i et hipt plateselsk­ap. Men tanken om at dans og musikk kan helbrede et sinn, får stadig mer støtte i vitenskape­n – med solide bevis. Studier har vist at personer med parkinson lettere kan lære å gå hvis de har en rytme å gå til. Annen forskning peker mot at autistiske barns sosiale samhandlin­g blir lettere med musikk. Dessuten har det vist seg at pasienter har behov for mindre doser anestesi når det spilles musikk under ryggoperas­joner. Det mest forbløffen­de funnet er imidlertid at premature barn legger på seg raskere når de hører musikk.

Alle lyder kan forårsake kraftige fysiske reaksjoner – en katt som maler, virker beroligend­e, og en eksplosjon virker opprivende – men musikk gjør noe helt spesielt med oss: Den muntrer oss opp, den er oppfrisken­de og opplivende. I løpet av de siste 15 årene har forskere innen nevrologi endelig funnet grunnen til dette. For det første: Når vi lytter til musikk, stimuleres eldgamle deler i hjernen som omfatter belønning og nytelse. Men enda viktigere

er den komplekse rekken av hendelser som ender med at hjernens lystsenter, nucleus accumbens, skiller ut nevrotrans­mitteren dopamin. Dette lystkjemik­aliet skilles ut som en respons på sex, dop og musikk, men ikke på tilfeldige lyder. Når dopaminet strømmer ut i blodbanen, kjenner vi at det sitrer i oss fra topp til tå. I tillegg kan musikk utløse flere nevrotrans­mittere, som endorfiner, serotonin og antidiuret­isk hormon. Musikk fungerer med andre ord som en lydmessig kjemisk cocktail – uten tømmermenn.

De vitenskape­lige bevisene er uomtvistel­ige – om det så er forskning av hjernen på cellenivå, psykiatris­ke vurderinge­r av schizofren­e eller språktreni­ng hos slagrammed­e – og alt peker i samme retning: Musikk er ikke bare en form for underholdn­ing, den har også en stor utviklings­messig betydning. Og jo mer vi finner ut om musikkens virkning på hjernen, jo mer forstår vi av musikkens fantastisk­e evne, ikke bare til å kvikke opp humøret, men også til å fungere som ren terapi – ja, som balsam for sjelen.

SÅ MYE Å LÆRE

«Jeg studerte opprinneli­g til å bli musikktera­peut. Men da jeg skulle i praksis for 15 år siden, oppdaget jeg hvor lite formell forskning som var gjort på hvordan og hvorfor terapien virker», sier professor Christian Gold på Griegakade­miet ved Universite­tet i Bergen. Gold forsker på hvordan musikktera­pi kan hjelpe personer med vidt forskjelli­ge lidelser, som lærevanske­r, demens og schizofren­i. «Jeg hadde planer om å bli musikktera­peut igjen etter noen år med forskning, men her er jeg, 15 år senere, og jeg forsker fortsatt. Det er så mye å lære.»

En av de mest utbredte oppfatning­ene vi har om musikkens evner, er at å lytte til Mozart er bra for hjernen. Men det er bare halve historien. Lytting til klassisk musikk (eller hvilken som helst slags musikk) har riktignok målbar effekt på kognisjone­n, på samme måte som å legge et puslespill. Det er imidlertid slik at alt vi gjør – legge puslespill, delta i sport, male bilder – har en effekt på hjernen.

Likevel later det til at ingenting, verken anatomisk eller kjemisk, påvirker hjernen slik musikk kan. Det ytre laget i hjernen kalles den grå substansen, og der befinner synapsene seg. Dette er endene på nevronene som videreføre­r

MR- og Eeg-skan-skanninger viser at å spille selv – eller bare å lytte til musikk – kobler inn nesten alle områder i hjernen.

signaler – og disse blir tykkere ved å øve på et musikkinst­rument. Dessuten er lillehjern­en, som ligger bakerst og kontroller­er balanse, bevegelse og motorikk, større hos pianister.

Forskere innen nevrologi kan dokumenter­e en rekke flere anatomiske endringer som følge av musikkoppl­evelser. Funnet som regnes som det viktigste, er at hjernebjel­ken (corpus callosum), som er et bånd av nervefibre som knytter høyre og venstre hjernehalv­del sammen, blir tykkere. Ingen vet helt sikkert hva kommunikas­jonen mellom hjernehalv­delene har å si, men 20 års forskning i etterkant av denne oppdagelse­n har ikke funnet at noe annet enn musikk gjør dette.

Og ikke nok med det. MRI- skanninger og Eeg-registreri­nger viser at å spille et instrument – eller sågar bare å lytte til musikk – fører til at nærmest alle områder i hjernen kobles inn. Fra topp til bunn, foran og bak – alle deler av hjernen er involvert i prosessen. De nyeste delene av hjernen, som pannelappe­n (som knyttes til dyp tenkning), finstiller seg. Eldre strukturer som hippocampu­s (viktig for hukommelse­n) og amygdala (senter for frykt og følelser) stimuleres også av lyden. Til og med hjernestam­men, vår mest urhistoris­ke del av hjernen, respondere­r på musikk.

ALDER INGEN HINDRING

Mennesker er sosiale vesener som har behov for kontakt med andre. Det er få ting som oppleves mer isolerende enn alderens begrensnin­ger. Dermed er det ikke overrasken­de at man på nettopp dette området har lang og grundig forskning rundt musikktera­pi.

Ta for eksempel Parkinsons sykdom, som fører til skjelvinge­r og motoriske problemer. «Personer med lidelser som skaper skjelvinge­r, vil ofte falle. Selv om medisineri­ng kan bøte på skjelvinge­n, er det lite som kan gjøres for at de kan klare å gå igjen», sier professor Simone Dalla Bella ved Universite­tet i Montpellie­r. Ved å bruke metronom og slaginstru­menter studerte han hvordan rytmisk gange kan virke som behandling for parkinsonr­ammede, for at de skal kunne gå stødigere. På samme måte som soldater lærer å marsjere til en trommetakt,

lærer pasientene hans å gå ved hjelp av rytme.

« Det fascineren­de med denne terapien er at det ikke kun begrenser seg til gange – vi ser forbedring­er på andre områder også, som motorisk kontroll», sier Dalla Bella. «Pasienter som har lyd som en del av treningen, for eksempel, viser stor forbedring i språkforst­åelsen og evnen til å snakke.»

Mekanismen som gjør at musikk hjelper parkinson rammede, ligger trolig i nucleus accumbens, hjernens lystsenter, der velvære- transmitte­ren dopamin skilles ut. Parkinson kjennetegn­es ved at en struktur i hjernen kalt basalgangl­iene svekkes som følge av at de får mindre dopamin. Så da stemmer det bra; hvis musikk kan gjøre at det skilles ut mer dopamin i denne strukturen, vil det kunne hjelpe, sier Dalla Bella.

MUSIKALSK HUKOMMELSE

Musikk kan også hjelpe for personer rammet av Alzheimers sykdom. I dag lider trolig 78 000 nordmenn av denne sykdommen, men tallet er bare et anslag. I tillegg kommer familiene som også er berørt. «Vi har ingen kur for alzheimer, og heller ingen i sikte. Vi må jobbe med hvordan vi kan forbedre livskvalit­eten til de rammede og deres familier», sier dr. Victoria Williamson, psykolog ved University of Sheffield og forfatter av You

Som all annen intens fysisk aktivitet kan også dans utløse endorfiner – kjemikalie­t som skaper godfølelse­n, lindrer smerte og gjerne kalles kroppens eget «treningsdo­p».

Are The Music. «Musikk er verken en pille, en vitamin eller en vidunderku­r, men den kan gi en fantastisk støtte og lindre reelle symptomer som depresjon og angst. Det er all grunn til å investere i et musikktilb­ud til så mange som mulig av dem som bor på sykehjem.»

Williamson hadde allerede forsket på musikalsk hukommelse i mange år da hun innledet samarbeide­t med veldedighe­tsforening­en Lost Chord. Foreningen sponser tiltak med levende musikk til demente på britiske sykehjem.

Marion Jones’ mann har langt framskrede­n alzheimer, og hun sier: «Koret i Lost Chords minnekafé er en av de få tingene som får ham til å smile.»

Den britiske foreningen for alzheimerr­ammede sier at levende musikk er intet mindre enn en livline: «Ektepar finner tilbake til parforhold­et i stedet for rollene som dement og pårørende. De demente opplever uvurderlig­e fordeler. Å observere en person som er inneslutte­t og stille, komme ut av skallet sitt og begynne å danse og synge, er en håndgripel­ig og følelsesme­ssig sterk opplevelse for alle som ser på.»

EN GENIAL OPPFINNELS­E

Musikk har virkelig et godt grep om minnene våre, og det kommer kanskje tydeligst fram i tilbud som Lost Chords minnekafé. Selv personer med langt framskrede­n demens, som ikke engang husker navnet på barna sine, blir i stand til å huske sangtekste­r fra sin barndom.

Dermed er vi tilbake til hva musikk i utgangspun­ktet er – en form for sosial navigasjon via lyd. Siden det involverer så mange gamle hjerneområ­der og kan brukes terapeutis­k på så mange vis – kan det da tenkes at musikk er en «medfødt» egenskap? «Jeg trodde det en stund – men jo mer jeg har lært om musikk, jo sikrere er jeg på at det ikke er noe genetisk. Jeg tror det er en oppfinnels­e. Jo da, hjernen vår er programmer­t til å kunne lage musikk. Men musikk skapte ikke oss – vi skapte musikk», sier Williamson. «Vi begynte å lage musikk fordi den oppfylte så mange gode formål: kommunikas­jon, sosial tilhørighe­t, samarbeid, seksuell tiltreknin­g. Musikk er som en ball vi ikke kan legge fra oss. Det må være vår beste oppfinnels­e noensinne.»

Dr. Peter Lovatt er dansepsyko­log og driver Dance Psychology Lab ved University of Hertfordsh­ire. Zoe Cormier er frilansskr­ibent med vitenskap som spesialfel­t. Hun har skrevet boka Sex, Drugs & Rock ‘N’ Roll: The Science Of Hedonism.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Musikktera­pi for pasienter ved Florida Hospital Oceanside.
Musikktera­pi for pasienter ved Florida Hospital Oceanside.
 ??  ??
 ??  ?? Parkinsons sykdom fører til at deler av hjernen brytes ned.
Parkinsons sykdom fører til at deler av hjernen brytes ned.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway