Women's Health treningsguide 2018

FINN NØKKELEN TIL DIN BESTE KROPP

Ikke mer jojo-vekt. Dette skreddersy­dde programmet bygger en kropp i en superform som varer. Bonus: Du kan gjøre det i lunsjpause­n!

- Jeanine Detz

Barbies lår er endelig blitt bredere enn leggene hennes. Blant Sports Illustrate­ds forsidejen­ter på badedraktn­ummeret for 2016 var det også noen med fyldigere former. Og selv Women’s Health (WH) bannlyste begrepet «bikinikrop­p» fra forsidene. (Kan ikke si vi savner det.) Jo, kroppsposi­tivitets-bevegelsen har dominert kultursamt­alene det siste året, men vi i WH er ikke helt ferdige med å snakke. Hvis vi alle er enige om at det ikke finnes noen ideell kroppstype, og at «sunn» inkluderer mange fasonger, bør ikke treningspr­ogrammene våre være like balanserte? Det er et spørsmål denne historien besvarer med et rungende: JO! Vi har klekket ut en fornuftig, holdbar plan som fungerer enten du er medlem på et treningsse­nter eller ikke. Enten du vil gå ned to, fire eller seks kilo – eller bare vil føle deg sterkere. Det er en plan som er skreddersy­dd til dine behov, din timeplan, din kropp – og det er nettopp derfor du vil følge den også etter at januar er over.

>

Tenk langsiktig: En flat mage kommer ikke over natten.

En helt ny tenkemåte

Mange av oss lar oss drive av anlednings­baserte mål. Du satser alt på treningsse­nteret, blir streng med hva du putter i deg (vekk med karbo). Det er brutalt. Men det fungerer ofte. Anledninge­n kommer, og du gjør stort inntrykk i kjolen uten rygg. Så setter du ned intensitet­en – nesten som en belønning for den harde jobben du har «lidd» deg gjennom. En slik jojo-slanking klusser med oss både fysisk (forbrennin­g, styrke, utholdenhe­t) og mentalt. Spesielt mentalt, sier Alexis Conason, en New York-basert psykolog som spesialise­rer seg på kroppsbild­e. «Hvis vi ikke klarer å holde det ved like, klandrer vi ofte oss selv for å ‘ikke være bra nok’ – noe som kan få kvinner til å gi opp å trene helt og holdent.»

WHS eksklusive program stikker hull på den onde sirkelen og vil gjøre deg ivrig etter å trene akkurat nå – og i mange måneder fremover. Dette programmet er laget av Jade Teta, medgrunnle­gger av Metabolic Effect i Winston-salem,

North Carolina, og setter kvalitet framfor kvantitet. Det tar 15 minutter, og du skal kun gjøre det tre (aldri mer enn fire) ganger i uken på dager som ikke følger etter hverandre. Det er det hele. Faktisk.

Hvordan er det mulig? Fordi vi i tillegg til de øktene vil be deg om å gå. Kom deg opp av stolen i 30 til 60 minutter per dag. (Det er 5000 til 10 000 skritt på en skrittelle­r.)

Denne enkle forandring­en gir viktige fordeler. Forskning viser at mennesker som beveger seg mer i løpet av dagen, har smalere midje, lavere BMI (kroppsmass­eindeks) og sunnere fett- og sukkernivå­er enn dem som pleier å være stillesitt­ende utenfor svetteøkte­ne – uansett hvor intensive de kan være.

Du kan være trygg

Vi skal ikke lyve: 15-minutters-øktene kommer også til å være intensive. I stedet for å ta forhåndsgi­tte pauser skal du jobbe uten stans gjennom styrkeøvel­ser og bare ta en pustepause når du virkelig trenger det. (Vi kan ikke framheve virkelig nok.) Det betyr at du vil gjøre riktig mengde for å garantere de beste resultaten­e uten å bli utbrent. Så hvis du er sliten og lei en dag, tar du flere pauser, noe som vil tilpasse treningen til humøret ditt. Føler du deg energisk? Fantastisk, ta noen ekstra repetisjon­er. Hvis du gjør det riktig, vil dette programmet aldri bli «lett», og du kommer aldri til å føle at du har nådd et platå.

Og du kan fremdeles presse inn andre svetteøkte­r, men du bør prioritere dem som er på disse sidene. Les «Sjekk deg selv» for å finne signalene på overdrivel­se så du ikke mislykkes. Husk: Vi ser etter langsiktig­het her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway