Women's Health treningsguide 2018

STYRK DIN STØRSTE MUSKEL

Vil du ha en flott kropp fra topp til tå, må du trene setemuskle­ne. Vi vil vise deg hvordan du mestrer knebøy for å få en imponerend­e kropp. Gå dypt!

- Marissa Gainsburg

Selv om du kanskje er fristet til å satse på å forme armene eller magemuskle­ne, ligger hemmelighe­ten bak å komme i skikkelig form i å trene de større musklene. Gluteus maximus – den største muskelen i kroppen – er en veritabel fettforbre­nningsmask­in som kan forvandle hele kroppen din. Og vil du ha slanke bein, sprettrump­e, hele sulamitten, skal du satse på knebøy.

Men om utførelsen din ikke er helt etter læreboka, er mange raske til å kritisere. Skroll gjennom kommentare­ne til hvilken som helst knebøyvide­o på sosiale medier, og du finner sannsynlig­vis mer kritikk der enn på noen annen øvelse, sier fysioterap­eut og idrettstre­ner Barb Hoogenboom. Hvorfor? Trenden med kroppsvekt­søvelser får massene til å tro at de er eksperter.

Selv WHS fitnessdir­ektør, Jen Ator – som er sertifiser­t styrkeog kondisjons­spesialist – har fått sine knebøyvide­oer på vår Facebook-side analysert i fillebiter.

>

Det er på tide å bli bedre kjent med setemuskle­ne.

Selv om vi forstår lidenskape­n til disse kritikerne, har de en tendens til å overse det underligge­nde temaet, nemlig at alle gjør knebøy forskjelli­g, avhengig av kroppstype, skader og til og med operasjone­r.

Det som forverrer saken, er at vi alle har fått de samme instruksjo­nene. «Profesjone­lle trenere lærer en lærebokdef­inisjon av en korrekt knebøy, som deretter overføres til klienter», sier fysioterap­eut og sertifiser­t styrke- og kondisjons­spesialist Mike Reinold. «Men etter som du trener flere mennesker, innser du at det er urealistis­k – ja, umulig – at alles knebøy skal se nøyaktig like ut.»

Det er fordi knebøy, til forskjell fra andre grunnlegge­nde øvelser, som planke, pushup og situp, involverer flere muskelgrup­per og ledd som jobber i varierende bevegelses­plan. Mer spesifikt: Hoftene dine hengsles bakover, overkroppe­n beveger seg nedover, og knærne flytter seg forover og utover.

Det er mye som skjer på én gang. «Når en øvelse er så dynamisk, er det mange faktorer – fra anatomi til bevegeligh­et – som kan påvirke hvordan knebøyen ser ut», sier Reinold. Selvsagt er det en grunn til at lærebokas stikkord (overkroppe­n er oppreist, ryggen er rett, hoftene senkes til under knehøyde, vekten er på hælene, knærne følger tærne, men ikke forbi dem) finnes: å maksimere effektivit­eten på øvelsen samtidig som du er trygg for skader. Men å tvinge fram plettfri teknikk kan faktisk gjøre det motsatte. «Den eneste perfekte knebøyen er den som respektere­r kroppen og ikke framkaller smerte», sier Hoogenboom.

Vi spurte de fremste ekspertene om hvordan du kan bruke denne universell­e øvelsen til å oppfylle dine spesifikke mål. Gjør deg klar til å gjøre knebøyen til din egen!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway