Women's Health treningsguide 2018

BYGG BALANSE

Evnen til å bli sterkere – mens vi forbedrer koordinasj­on og forebygger skade – ligger i oss alle. Det er kjent som propriosep­tivitet. Utnytt denne superkraft­en og se magien komme.

- Caitlin Carlson

Du vakler alltid på stiletthæl­er. Du kan knapt bestå en promillete­st – i edru tilstand. Du kan skylde på dine grunnlegge­nde balanse- og koordinasj­onsferdigh­eter, men da overser du den egentlige synderen: mangel på den lite kjente kraften kalt propriosep­tivitet. Ekspertene kaller den kroppens «sjette sans», og den tar hånd om balansen, koordinasj­onen og smidighete­n din – og dermed også mye av styrke- og kondisjons­ferdighete­ne dine.

Slik fungerer den: Senene, musklene og leddene i kroppen din er dekket av millioner av bitte små sanseresep­torer som kalles propriosep­torer. Jobben deres er å oppdage og takle endringer i holdningen din eller omgivelsen­e dine.

>

Balanse vil gjøre deg i bedre form med hopp og sprang.

Så hvis du for eksempel løper i terreng og foten din plutselig lander forkjært på en rot, vekkes propriosep­torene dine umiddelbar­t. De sender melding til hjernen, som i sin tur sender ordre til musklene. På mindre enn et sekund har kroppen din tilpasset seg slik at du kan fortsette treningen.

«Propriosep­torene bidrar til å avgjøre hvor mye musklene må trekke seg sammen eller strekke seg i enhver gitt situasjon», forklarer Joel Sanders, trener ved EXOS. «De hjelper deg til å vri sykkelen i akkurat riktig vinkel rundt en sving eller treffe en tennisball med perfekt kraftmengd­e.» Propriosep­torer tar også hånd om riktig leddstilli­ng og holder ledd i ideelle vinkler, enten det er i vektstudio­et eller på yogamatten. For eksempel hjelper de deg til å bøye fra hoftene i stedet for fra ryggen på et markløft (noe som gir øvelsen maks uttelling for kroppen din).

Propriosep­torene er så viktige at studier faktisk viser at enkelte idrettsrel­aterte skader ikke oppstår på grunn av manglende styrke, men snarere av svak propriosep­tivitet. Sensorene virker som små interne alarmklokk­er som sporer kroppen til å autokorrig­ere potensielt farlige stillinger; de slår inn hvis du strekker hamstringe­ne utover deres naturlige bevegelses­omfang, eller hvis du lander feil under knebøy med hopp, sier Mike Bracko, treningsfy­siolog i Calgary. I dagliglive­t hjelper de deg til å ta deg inn så du ikke faller hvis du glir på vått løv eller is.

Selv om alle har propriosep­torer, er det hvor fort signalene deres går som avgjør hvor effektive de er. I bunn og grunn er det jo fortere, jo bedre som gjelder – for både formen og sikkerhete­n din. Farten deres avgjøres delvis av genene dine (beklager!), men akkurat som med muskler finnes det måter å utvikle den sjette sansen på. Begynn med å ta en kjapp test (se «Bedøm den»), og lær deg reglene for å forbedre propriosep­tivitet (se «Styrk den»).

Utbyttet er imponerend­e, som med alle superkreft­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway