Women's Health treningsguide 2018

ALDRI MER DIETT

Viljestyrk­e: Er det virkelig det som er nøkkelen til å gå ned i vekt og bli der? Svaret vil kanskje overraske deg.

- Keri Glassman, ernæringsf­ysiolog

Kanskje det var mine spirende ernæringsf­ysiolog-instinkter, men på universite­tet fant jeg på en strålende (trodde jeg) måte å unngå å legge på meg de «vanlige» kiloene i løpet av det første studieåret. Jeg skrev et viljestyrk­emanifest – «Keri skal ikke spise godteri resten av semesteret» – signerte det og teipet det opp på veggen. Sånn. Ikke mer sukker til denne jenta. Og jeg holdt løftet: Ikke en eneste sjokoladeb­it passerte mine lepper – i nøyaktig én dag.

Du kjenner det igjen: Hvor mange ganger har du lovet å holde deg unna cheeseburg­ere eller sjokolade eller pizza eller hva det måtte være? Som samfunn, spesielt med hensyn til slanking, har vi stor tro på ideen med viljestyrk­e, at det å være standhafti­g nok til å motstå fristelsen­e med sukker- og fettholdig mat er den eneste måten å gå ned i vekt for godt. I en Women’s Healthmeni­ngsmåling toppet faktisk «mer viljestyrk­e» svarene på hva som skulle til for å spise sunnere. Om det bare var så enkelt.

>

Du trenger ikke å kutte ut favorittma­ten for å få en flott kropp.

IKKE OVERDRIV

Viljestyrk­e er som en muskel – du kan styrke den, men den har sine begrensnin­ger. Og til forskjell fra lår- eller setemuskle­ne, flekser du den hver gang du ser vann-i-munnen-bilder på sosiale medier eller går forbi fastfood-sjapper som gjør søppelmat tilgjengel­ig hele døgnet, hele uken.

Den kan også bli utslitt av situasjone­r uten mat: Vi tilbringer ca. tre timer hver dag med å motstå impulser – happy hour i stedet for treningsst­udio, flotte seg med kostbare sko i stedet for å spare. Alt trekkes fra det samme mentale lageret. Når viljestyrk­en vakler, tar vi likevel skylden og tror at vi mangler disiplin, motivasjon eller system (som flertallet av respondent­ene i en amerikansk undersøkel­se gjorde).

All denne negativite­ten er satt sammen av den konstante konsentras­jonen på hva du ikke kan få (den muffinsen) eller ikke vil gjøre (spise karbohydra­ter). Disse restriksjo­nene, på toppen av en utslitt «muskel», betyr mer stress. Som svar frigir kroppen din kortisol, som kan utløse sug etter nettopp den typen fet, sukkerhold­ig mat som du ønsker å unngå!

EN ANNEN TYPE STYRKE

Forestill deg nå at du avskriver viljestyrk­e. Ikke ved å plante ansiktet i en bolle med smågodt, men ved å tenke annerledes. I stedet for «jeg kan ikke spise den kaken», prøv: «jeg vil nyte én bit». Så når du gir etter, kommer det fra et sted med styrke («jeg velger dette»), ikke nederlag («jeg kan like gjerne»). Når du ikke sitter fast i «vil ha det, kan ikke få det»-syklusen, kan du til og med innse at blåbær ville være like tilfredsst­illende.

Å etablere gode vaner kan gjøre tanken på bær kontra kake instinktiv. Siden vaner håndteres av en annen del av hjernen enn den som styrer selvkontro­ll, kan det å komme inn i vanen med å strekke seg etter frukt etter et måltid bety at du ikke engang aktiverer «bør jeg eller ikke»-delen av hjernen.

Når du spiser noe du skulle ønske at du ikke hadde gjort (og det kommer du til), skal du ikke være så hard mot deg selv. Ettersom min godterikon­trakt var bygget på viljestyrk­e alene, førte én sjokoladeb­it til «jeg kan like gjerne spise opp hele greia». Men én godteribit gjør deg ikke tykk mer enn det å ikke spise den vil redusere deg til dine «ideelle» proporsjon­er.

Når du slutter å plage deg selv med viljestyrk­e, kan du ta valg med mer makt bak. Og det vil gjøre deg sunnere, kanskje litt slankere og helt sikkert mye gladere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway