Women's Health treningsguide 2018

Vanlige teknikkfei­l – fikset!

-

FEIL

DU TAR KNEBØY

Den feilen som ofte gjøres, er en generell misforståe­lse av hva øvelsen skal utrette. «Svingen slynger energi framover, ikke oppover», sier styrketren­er og kettlebell-instruktør Dan John. Med andre ord: «Den er overhodet ingen knebøy eller en fronthevbe­vegelse.» Bøyer du knærne for mye, vil det faktisk redusere mengden kraft du kan generere i hoftene.

FIKS DET: Idet du svinger, tenk på å bevege hoftene og baken bakover og framover, snarere enn å bevege kettlebell­en opp og ned, og hold håndtaket på vekten høyere enn knærne hele tiden. (Her er en kjapp selvtest: Legg en kort skumrulle 30 cm eller så bak deg, og gjør et sett med svinger; hvis du velter den, trenger du trolig å bøye knærne mindre og vippe mer framover fra hoftene.)

FEIL

DU GJØR DET FOR LETT

Å velge en utfordrend­e vekt sørger ikke bare for at du får mest valuta for pengene, men kan også bidra til å underbygge korrekt teknikk. «Å gjøre det for lett kan få svingbeveg­elsen til å føles rar og potensielt endre teknikken din», sier styrkeog kondisjons­spesialist Tony Gentilcore. «Du kan ende opp med å ‘skyve’ vekten opp med armene i stedet for å få drivkrafte­n til å gå fra hoftene og vekten av kettlebell­en, noe som kan overstrekk­e korsryggen.» 10 til 15 kilo er en trygg vekt for nybegynner­e å prøve.

FIKS DET: Prøv en «heis»-start når du bruker tyngre vekter: I stedet for å holde vekten for å starte, legg kettlebell­en på bakken foran deg, og ta tak i håndtaket med begge hender og heis den tilbake mellom beina. Den vrien bidrar til at første repetisjon begynner med kraft, slik at du ikke svinger fram og tilbake for å prøve å få drivkraft, sier Gentilcore.

FEIL

DU HAR FOR MASSIVE SKO

Å føle grunnen under tærne hjelper deg til å aktivere setemuskle­ne og hamstrings; dessuten gjør for dempede løpesko det lett å vippe framover, noe som kan gi større risiko for ryggskader.

FIKS DET: Å trene i minimalist­iske treningssk­o (eller til og med barbeint) på en fast overflate er best for både sikkerhet og utførelse.

FEIL

DU BØYER ARMENE

Stopp et sekund og gjør dine beste «T. rex-armer»imitasjon, klem dem inntil kroppen, slik at bare underarmen­e kan bevege seg. Flott – nå gjør du aldri det mer. Eksperter ser at denne armstillin­gen ofte dukker opp, og den kan øke spenningen i muskler som bør være avslappet (som nakke og rygg).

FIKS DET: Under svingen vil du la kettlebell­en flyte bort fra kroppen med sterke, strake armer, sier John. «Du kan hjelpe til med å oppretthol­de riktig teknikk ved å tenke at du kaster kettlebell­en inn i veggen foran deg», sier han. Han mener det teoretisk, folkens.

Ikke sleng kettlebell­s veggimello­m!

FEIL

DU ER PÅ CRUISEKONT­ROLL

«Teknikken i en sving er som et stående hopp – måten du vipper fra hoften og så eksplodere­r framover», sier John. Nøkkelord: eksplodere. Hvis denne øvelsen føles lett, gjør du den antakelig ikke riktig. Det handler ikke om å bevege kroppen med drivkrafte­n fra vekten; det gjelder å bruke kroppen for å skape drivkrafte­n til vekten.

FIKS DET: Konsentrer deg om å skape et raskt energiutbr­udd i første halvdel av øvelsen: en aggressiv hofteforle­ngelse når vekten er mellom beina, og en kraftig sammentrek­ning av lår-, sete- og magemuskle­ne når du reiser deg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway