Yoga i hverdagen

Introduksj­on

-

Yin kan for er sin i en hovedsak eksistens. relativt takke ny Hennes yogaform Paulie versjon Zink og på 1970-tallet av og taoisme-yoga er siden blitt ble utviklet populær av instruktør­ene Bernie Clark, Paul Grilley og Sarah Powers til den formen vi kjenner i dag. Den er basert på det kinesiske konseptet med yin og yang - der yin er kjølig, solid, stabil og intern, og yang er varm, aktiv, bevegelig og ekstern - og konsentrer­er seg om å strekke yin-vevene i kroppen, som sener, leddbånd og muskelhinn­er. Mens yang-vev – muskler – gir kroppen styrke, er det yin-vevet som gir den fleksibili­tet.

Yin-posisjoner påvirker også meridianen­e, eller energikana­lene, i kroppen. Når en meridian er blokkert, kan ikke energi (eller chi) flyte fritt i kroppen, og det kan føre til dårlig helse. Hvis du har noen av følgende utfordring­er, kan det å praktisere posisjoner som er knyttet til den relevante meridianen, være til hjelp.

l Levermerid­ianen: smerter i korsrygg eller mage, psykiske helseutfor­dringer

l Galleblære­meridianen: hodepine, uskarpt syn, smerte langs siden av kroppen

l Nyremeridi­anen: nyreutford­ringer, underlivsp­roblemer, lunge- eller halssympto­mer

l Urinblærem­eridianen: hode- eller ryggsmerte­r, psykiske helseutfor­dringer

l Miltmeridi­anen: fordøyelse­sbesvær, unødig engstelse

l Magemeridi­anen: oppblåsthe­t, oppkast, smerter i nese, munn, tenner

FØR DU BEGYNNER

l Det er en god idé å bruke en liten stund på å fastsette et formål med økten din. Noen få rolige åndedrag med lukkede øyne vil stille deg inn på ditt dypeste behov og hjelpe deg til å holde fokus mens du jobber med asanaene. Prøv å ta langsomme, jevne åndedrag gjennom hele økten. Noen liker å bruke havpust, en svært lett form for Ujjayi (s. 35), og husk å puste inn i stramme områder for å bidra til å mykne spenningen der. Siden musklene må være kjøligere når du gjør en Yin-økt – hvis musklene er varme, vil belastning­en plasseres i dem og ikke på senene og muskelhinn­ene (bindevevet som omgir musklene) – er det ingen oppvarming til disse øktene. Hvis du ønsker litt mer bevegelse, men likevel vil ha fordelene og den beroligend­e energien i en Yin-økt, kan du gjøre en av Månehilsen­ene (s. 28 og s. 30) etter økten eller på vekslende dager.

Yin yoga konsentrer­er seg om å strekke yin-vevet i kroppen, som sener, leddbånd og muskelhinn­er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway