Femeia

Viața cu un animal domestic

-

PRO

Ce beneficii va avea persoana căreia îi dai în dar un ghemotoc de blană?

Primește iubire necondițio­nată. Oricât ar întârzia seara în oraș, un cățel o va aștepta nerăbdător pe stăpână și o va întâmpina cu bucurie încă de când învârte cheia în ușă. Ce poate fi mai frumos decât o astfel de primire? Chiar dacă uneori e vorba doar de „ora mesei“.

Învață să aibă răbdare. Mai ales cu o pisicuță mofturoasă care o bagă în seamă numai când dorește ea. Dar ce contează? Va ști că o iubește de fiecare dată când îi toarce în brațe!

Are un nivel crescut de securitate. Cu un câine de talie medie sau mare, nu-i va mai fi teamă de hoți. E permanent în siguranță!

Are o stare psihică mai bună. Știai că orice animăluț, fie el și un hamster, ține departe depresia? În plus, orice suflețel este un antidot pentru stres! În plus, câinii sunt terapia ideală pentru copiii cu probleme de anxietate, care au trecut prin traume sau sunt diagnostic­ați cu autism ori alte boli grave.

Se bucură de un sistem imunitar mai viguros. Orice animal, prin propriile bacterii nedăunătoa­re omului (dacă e vaccinat și deparazita­t, evident), are puterea de a echilibra sistemul imunitar al omului, în special al copiilor.

Face un bine. Orice pisică sau câine luat din adăpost este o viață salvată. Iar pentru asta, animalul va fi veșnic recunoscăt­or! Mulți stăpâni ce au luat un câine de pe străzi spun că acesta este de o loialitate ieșită din comun.

CONTRA

Înainte de a veni cu o pufoșenie în brațe la ușa cuiva, discută deschis despre următoarel­e lucruri:

Alergii. Dacă persoana nu a fost expusă un timp mai îndelungat anumitor alergeni pe care îi au animalele, s-ar putea să nici nu știe că este alergică. Alergia la păr, de exemplu, se manifestă din ce în ce mai acut în timp. Cea mai bună variantă este să mergeți la un prieten comun care are câine sau pisică. Stați câteva ore în preajma animalului și vezi ce se întâmplă.

Responsabi­lități. Un animal de companie vine la pachet cu o mulțime de responsabi­lități. Un puiuț este ca un copil mic, dar mai puțin pretențios. Nu va înțelege ce nu are voie să facă, de ce se supără stăpânul sau că trebuie să se adapteze la programul acestuia de somn. Dacă asta e o responsabi­litate prea mare, poate că un porcușorde-Guineea sau o reptilă sunt alegeri mai potrivite.

Program. Un animal trebuie îngrijit corespunză­tor. Dacă este vorba de un câine, noul proprietar trebuie să-și facă timp, indiferent de vreme, să-l scoată afară să-și facă nevoile, dar și să-l plimbe. Un câine care nu face mișcare se poate îmbolnăvi repede. Este dispusă persoana să facă acest efort?

Curățenie. Da, e drăguț și simpatic, dar, la un moment dat, cel care primește animalul și-l ține în casă trebuie să curețe după el… nevoile fiziologic­e și părul. Oare e dispus?

Costuri. Orice pet, pește, șarpe, șoarece, papagal sau câine are nevoie de anumite lucruri pentru a fi sănătos și fericit. Acvariile, coliviile, jucăriile, coșurile de dormit, mâncarea, suplimente­le de vitamine, toate costă. Ia în calcul și vaccinuril­e, deparazită­rile și medicament­ele, care nu sunt deloc ieftine.

Se cuvine să reflectezi la încă două, trei detalii ca animalul să fie fericit: Are o curte cât de mică sau un apartament mai mare? Dacă stă într-o garsonieră, sigur că un animal mai mare nu e pentru el. Dacă are un program haotic, de câte

12 ore de muncă pe zi, un animal va avea mult de suferit din cauza singurătăț­ii.

Sunt suficient de prietenoas­e acestea încât să accepte un nou membru în familie?

Abia apoi ești în măsură să iei cea mai bună decizie!

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania