Femeia

Dansul cu o mie de beneficii

-

Zumba este mai mult decât o formă de mișcare. Acest dans ritmat stimulează activitate­a neuronală și creativita­tea. Iată câteva motive în plus să nu privești zumba ca pe o simplă zbenguială.

Ana Georgescu a devenit master trainer zumba din pasiune, una pe care o transmite zi de zi multor altor persoane din diferite colțuri ale lumii. Dacă nar fi făcut asta, cu siguranță ar fi ales tot un domeniu artistic, fie că e vorba de modă, media sau showbizz. Totul a început cu prima oră de gimnastică ritmică din copilărie. De atunci, dansul ia rămas în sânge. Orele de antrenamen­t și competiții au devenit o parte importantă din viața ei. Solicitare și împlinire, două talere din sufletul micuței Ana care se echilibrau perfect.

Mișcare și iarăși mișcare

Odată încheiată cariera competițio­nală în gimnastica de performanț­ă, a căutat o altă formă de mișcare care săi umple sufletul. Pentru cine nu știe, sportul este solicitant, dar provoacă dependență și, când îl practici ani la rândul, devine ca un drog. „La scurt timp, am găsit formula ideală de a mă menține în formă în timp ce împărtășes­c din cunoștințe­le mele cu alți pasionați de stil de viață activ și sănătos. În 2010, am descoperit lumea fitnessulu­i și odată cu ea zumba. În doar câteva luni, am urmat trei cursuri de spe cializare și am înțeles că vreau să îmi dedic o mare parte din timp și energie pentru dezvoltare­a carierei în această direcție. În 2011, am devenit formator în urma unei selecții la nivel european și de atunci pregătesc, la rândul meu, instructor­i și reprezint brandul zumba la nivel internațio­nal.

Zumba pe mapamond

Nu doar pregătește instructor­i, ci Ana predă cursuri și workshopur­i în cadrul diverselor evenimente, convenții internatio­nale, dar și pe cele mai exotice insule și vase de croazieră. „Zumba atrage oameni din orice cultură, statut social, religie, nivel de pregătire fitness. În momentul în care predau un curs, văd oamenii și calitățile pe care le avem în comun, nu diferențel­e. Toată lumea împărtășeș­te aceleași dorințe: să se simtă bine, să facă ceva pentru fizic și pentru suflet și să se îndrepte către un stil de viață sănătos întrun mod cât mai plăcut. În plus, zumba îmbunătățe­ște postura, flexibilit­atea, metabolism­ul, forța și rezistența, arde caloriile și grăsimile, mărește rezistența corpului la efort, aduce bună dispoziție și reduce anxietatea, iar practicată cu regularita­te, îmbunătățe­ște activitate­a cardiovasc­ulară și creativita­tea“, ne spune Ana dintro suflare, plină de încântare.

O zi de muncă în pași de dans

Zilele nu seamănă între ele, dar sunt legate prin firul magic al dansului. Un instructor de zumba, pe lângă orele petrecute în sală, muncește și în fața computerul­ui. Cel puțin o oră pe zi Ana o petrece la calculator pentru partea administra­tivă a jobului. „În cazul în care nu predau, de cele mai multe ori zbor sau îmi petrec ziua acasă încercând să mă adaptez la fusul orar al locului respectiv. După ce mă trezesc și trec prin ritualul de dimineață, mă apuc de treburile casnice și de antrenamen­tele personale.“

Mișcarea îți încarcă bateriile

Avem nevoie de timp pentru a ne încărca bateriile. Somnul sau privitul la televizor nu sunt singurele modalități pentru a alunga oboseala, mișcarea fizică poate face același lucru, ba chiar mai bine. Acest fapt Ana la observat la cei care aleg să facă mișcare, dar și din propria experiență. „Pe principiul măștii de oxigen din avion, dacă noi nu avem aer, nu avem cum săi ajutăm pe cei din jur. La fel este în viața de zi cu zi. Dacă nu suntem sănătoși, fericiți, energizați, nu avem cum să ne îndeplinim obiectivel­e și să le dăm celor dragi atenția cuvenită. Oamenii care dansează sau care aleg un stil de viață activ au mai multă energie și tonus, mai multă încredere în ei înșiși, mai mult optimism, rezolvă problemele cu mai multă eficiență și sunt pur și simplu mai fericiți. Pe lângă mișcare, încerc sămi găsesc echilibrul prin timpul de calitate petrecut alături de prieteni și familie, zilele libere cu mult somn și poate o vizită la spa și foarte mult umor și optimism.“

Pe cărările vieții

Ana nu consideră că a ajuns la apogeul carierei sau al vieții. Pasionată de călătorii, estetică, artă și modă, ea a reușit să îmbi ne cariera cu plăcerea și pasiunea cu munca. „Cred că mai am multe de învățat și de descoperit. Am visat să călătoresc în jurul lumii, să dansez, să învăț și să dau mai departe din puținul acumulat. Aproape în fiecare săptămână ajung în cele mai nebănuite locuri. Nu este bucurie mai mare să descopăr acele locuri la care doar visasem. Orice colț al lumii are farmecul lui și un parfum aparte care mă face să trăiesc viața din plin. Părinții mei sunt designeri și am fost și eu contaminat­ă cu un simț estetic aparte. Îmi place să mă joc cu nuanțele și texturile în vestimenta­ție în funcție de starea de spirit. Încerc în fiecare zi să trăiesc după un set de reguli care să mă facă mândră când mă uit în oglindă în fiecare zi.“

Silueta cu moderație se ține

Ani întregi, a încercat să obțină silueta perfectă atunci când făcea gimnastică ritmică, însă acum vede viața cu alți ochi. „Miam schimbat radical punctul de vedere în ceea ce privește alimentați­a. Acum îmi doresc să fiu mai degrabă sănătoasă și puternică. Fără o alimentați­e echilibrat­ă, corpul nu va avea un randament bun și nu va oferi energia necesară pentru ami desfășura activități­le zilnice, inclusiv orele de fitness. Deși nu spun nu niciunui aliment, aleg să consum cât mai rar și cu moderație

Am visat să călătoresc în jurul lumii, să dansez, să învăț și să dau mai departe din puținul acumulat.

alimentele mai puțin sănătoase. Mănânc foarte multe legume verzi, salate, supe și ciorbe. Sunt un mare fan al fructelor exotice precum avocado, cocos și mango, care sunt bogate fie în grăsimi sănătoase, fie în potasiu, antioxidan­ți și vitamine. Dar iubesc și cartofii, pastele și cam orice conține carbohidra­ți. Cartofii prăjiți cu brânză rasă sau piureul de cartofi sunt de departe cele mai mari slăbiciuni ale mele, cărora încerc să nu le cedez pe cât de des aș putea.“

Trucuri de frumusețe

Îi place să se fardeze și consideră machiajul o formă de exprimare a feminități­i și a creativită­ții. Dar uneori e greu să păstrezi fardurile la locul lor după multe ore de mișcare în ritm alert. Și, ca în orice domeniu, Ana a învățat că e important să știe câteva reguli de bază pentru a folosi fardurile cum și cât trebuie. „Dacă vorbim de o sesiune de antrenamen­t individual, aleg să merg la sală fără machiaj, însă, dacă sunt în fața publicului, adopt un machiaj care sămi pună în evidență trăsăturil­e fără să încarce tenul, neapărat waterproof, rezistent la transpiraț­ie, pe care îl înlătur cu apă micelară la sfârșitul evenimentu­lui.“

Valorile au un numitor comun

A întâlnit și antrenat multe femei din alte culturi și de la ele a învățat că manierele, bunulsimț, eleganța și bunătatea își vor face mereu drum, oriunde în lume. „Asta am învățat de la bunica mea, de la părinți și mă impresione­ază de fiecare dată când le reîntâlnes­c la cineva, indiferent de cultura din care face parte. Sunt niște valori universale.“

datorită lui Marius, colegul și partenerul de dans al Anei, care lea reamintit cea mai importantă lecție: „Nu vă grăbiți, aici nu contează cât de repede înveți, ci cum te simți!“După care lecția a continuat cu pași ceva mai complicați de kizomba, cel puțin în ochii mei, o neinițiată. Au dansat prin rotație, astfel ca fiecare să poată învăța să danseze cu orice partener, iar Ana și Marius au urmărit cu atenție totul, au explicat și au repetat pașii cu fiecare cursant, până când toată lumea a înțeles și a învățat noua mișcare. Apoi, la dans cu voie bună!

Să te simți bine

De fapt, Ana, Marius și Alice nu au deschis doar un studio de dans, ci a creat un întreg concept al locului care îți oferă o stare de bine – de aici și numele, Good Mood Dance Studio. Pentru

Ana, totul a pornit de la o revelație pe care a avuto când a ajuns prima oară întrun club latino, pe vremea când era la studii în Franța. A simțit că se întâmpla ceva magic. Șia petrecut seara urmărind fascinată perechile care dansau în ring. A fost dragoste la prima vedere… cu dansul.

Ana recunoaște că această pasiune a fost mereu în sufletul ei și că până în acea clipă nu a știut săi dea o formă clară. După ce a revenit în țară, cu șase ani în urmă, primul lucru pe care la făcut a fost să caute cursuri de dans latino pentru a se perfecțion­a. Iar azi simte că este și mai pasionată decât la început: „Dansul este cea mai sinceră expresie a personalit­ății mele. Dansul mă relaxează, îmi oferă contextul de a fi feminină, puternică și frumoasă“.

De la pasiune la business

„Este foarte ușor să ai pasiuni. Pur și simplu ceva îți place foarte mult și alegi să faci asta în fiecare zi. Atunci când te gândești să deschizi un studio de dans, nu mai este vorba însă doar de o pasiune, ci și de un business“, spune Ana. Alături de bunii ei prieteni Marius și Alice, a decis săși asume această responsabi­litate. Toți sunt îndrăgosti­ți de muzică, dans, autocunoaș­tere și dezvoltare personală. Cu forțele unite, au creat conceptul #GoodMood, au căutat sala ideală, au amenajato după placul lor, astfel încât oricine îi trece pragul să se simtă confortabi­l, șiau adus alături colaborato­ri pentru alte cursuri. Așa că astăzi oferă cursuri de kizomba, semba, urban kiz, tarraxinha, salsa, bachata, chachacha, rueda, dar și de yoga și pilates.

Ana vede studioul de dans ca pe o sursă de inspirație: „Ne dorim ca oamenii din jurul nostru să fie mai atenți la micile bucurii ale vieții, mai preocupați de frumos și de artă, pozitivi și optimiști. Așa că neam propus să le oferim tuturor participan­ților la cursurile noastre de dans o experiență de neuitat, prin exemplul personal și prin activități­le pe care le desfășurăm la studio“.

Dansul în viața de zi cu zi

Dansul nu este doar o modalitate de petrecere a timpului liber, ci și de tonificare, de pierdere a kilogramel­or în plus, de menținere a sănătății fizice și psihice. Ana a observat că efectele se văd în funcție de gradul de implicare al persoanei: „Dacă ești un social dancer (vii la cursuri și mergi uneori la petreceri), desigur că, în timp, se pot observa efecte mai mult de tonificare decât de slăbire. Dacă alegi să faci asta zi de zi, plus o serie de antrenamen­te solicitant­e, efectele vor fi mult mai evidente în plan fizic“.

Întrucât atmosfera generală e foarte importantă, Ana, Marius și Alice își propun să transmită o stare de bine celor din jur în timpul lecțiilor. „Cursanții ajung să devină prieteni și cred că reușim să fim mai mult decât un studio de dans. Organizăm ieșiri la picnic, la munte, la fotbal sau Secret Santa și astfel oamenii se deschid, socializea­ză, își modifică atitudinea și percepția asupra celorlalți, își schimbă stilul vestimenta­r sau chiar pe cel de viață. Încercăm să fim mereu modele pentru ei, nu doar niște profesori care îi învață pași de dans“.

Executarea corectă a mișcărilor

Ana recomandă să ne asigurăm că fiecare mișcare este executată corect. Așa am ajuns la pilates și yoga, forme de mișcare din ce în ce mai populare printre femeile de toate vârstele. Deși putem face aceste sporturi și acasă, urmărind videoclipu­rile de pe internet, când mergem la sală, de exemplu „la pilates, supraveghe­rea permanentă a instructor­ului, astfel încât exercițiil­e să fie corect executate și respectând principiil­e lui Joseph Pilates, este esențială. De asemenea, intervin aspectul de socializar­e și motivația lucrului realizat în același timp cu alte persoane. Din spusele participan­telor la curs, există o lipsă de consecvenț­ă atunci când se lucrează acasă. Programele sunt special concepute pentru un anumit grup de participan­ți, iar corectarea este personaliz­ată pentru fiecare participan­t în parte“, a spus Raluca Aldea, profesor de pilates la Good Mood.

În plus, la sală fiecare exercițiu se personaliz­ează în funcție de afecțiunil­e fiecărui cursant. „Când există persoane cu afecțiuni, se lucrează individual sau se evită anumite mișcări care lear putea afecta sănătatea fizică. Pentru diverse probleme de postură, avem cursuri de ashtanga yoga, alături de Alexandra Solomon. Fiecare serie de posturi constă întro înșiruire de asane care sunt foarte benefice și terapeutic­e atunci când sunt practicate corect.“

Dacă mișcările sunt executate corect și nu există restricții din partea medicului, la cursuri poate veni oricine. La cursuri participă și mămici însărcinat­e, până aproape de termen.

Timp pentru toate

Când am aflat câte face Ana întro zi obișnuită, primul lucru care mia trecut prin minte a fost so întreb cum de are timp pentru toate. „Cred că, atunci când găsești acele lucruri în viață care îți aduc bucurie zi de zi, timpul nu mai reprezintă o problemă, ci alegi pur și simplu săți trăiești viața.“Așa că dimineața, după porția de joacă alături de motanul său, Moody, merge la înot. Apoi, la job, se ocupă de proiectele minunate de responsabi­litate socială, iar seara o găsim dansând la studio sau râzând cu prietenii. Vacanțele și weekenduri­le ei sau transforma­t în plecări la festivalur­i de dans, în țară sau în străinătat­e. Pe lângă toate astea, participă și la ashtanga yoga alături de Alexandra, face fotografii și citește. „Toate aceste activități mă reprezintă; prin urmare, nu trebuie să îmi fac timp de ele deoarece ele sunt timpul meu!“

 ??  ?? Zumba este un limbaj universal
Zumba este un limbaj universal
 ??  ?? Când munca și pasiunea se împletesc, viața este minunată
Când munca și pasiunea se împletesc, viața este minunată
 ??  ?? Mișcarea de orice fel face bine trupului și sufletului
Mișcarea de orice fel face bine trupului și sufletului
 ??  ?? Ți-am zis oare cât de mult îmi place să dansez?
Toate aceste activități mă reprezintă; prin urmare, nu trebuie să-mi fac timp de ele deoarece ele sunt timpul meu!
Ți-am zis oare cât de mult îmi place să dansez? Toate aceste activități mă reprezintă; prin urmare, nu trebuie să-mi fac timp de ele deoarece ele sunt timpul meu!
 ??  ?? Dansând, zâmbim mai des!
Dansând, zâmbim mai des!
 ??  ?? Cursanții ajung să devină prieteni
Cursanții ajung să devină prieteni
 ??  ?? Dansul mă face feminină, puternică, frumoasă și protejată.
Dansul mă face feminină, puternică, frumoasă și protejată.
 ??  ??
 ??  ?? Dansul e prilej de socializar­e bine-venit oricând
Dansul e prilej de socializar­e bine-venit oricând

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania