Femeia

Pieptănare­a plăcută se face cu atenție multă!

Teoretic, beneficiil­e pieptănatu­lui asupra podoabei capilare sunt cunoscute de multă lume. Practic, această operațiune este făcută deseori pe modul automat și cu instrument­e nepotrivit­e, aducând părului deservicii.

-

Cea mai cunoscută indicație referitoar­e la un pieptănat cu folos se referă la numărul de mișcări necesare pentru un păr frumos și sănătos, și anume ar fi nevoie de 100 de „lovituri“de perie la fiecare sesiune de îngrijire. În vremurile actuale însă, când instrument­ele pe care le folosim nu mai sunt fabricate din materiale 100% naturale (lemn și păr de animale), când cosiţele noastre sunt în rare cazuri 100% nevopsite și netratate, iar părul este afectat de poluare și substanţel­e chimice din produsele de îngrijire și coafare, această recomandar­e nu mai este valabilă. Să-ţi piepteni părul de 100 de ori la rând este deja o agresiune în plus faţă de cele menţionate mai sus.

Desigur, făcut cu măsură și simţ de răspundere, pieptănatu­l își păstrează multiplele beneficii atât pentru scalp, cât și pentru păr:

Curăţă depunerile de pe firul de păr;

Curăţă impurităţi­le de pe pielea capului, lăsând-o să se oxigeneze;

„Unge“firul de păr cu sebumul secretat de scalp, păstrându-i astfel hidratarea și dându-i un aspect sănătos, elastic, făcându-l ușor de manevrat și de coafat;

Previne ruperea și electrizar­ea firului de păr datorită acoperirii acestuia cu uleiurile naturale ale scalpului;

Face un masaj al scalpului, intensific­ând circulaţia sângelui prin capilarele ce irigă foliculii, iar asta se traduce printr-un impuls dat creșterii și regenerări­i firelor de păr.

Toate aceste beneficii se petrec când pieptănatu­l se face cu tehnica bună, folosind instrument­ele potrivite și având grijă ca ele să fie întreţinut­e cum se cuvine.

Tehnica adecvată pentru pieptănare fără deteriorar­e

Majoritate­a oamenilor, indiferent de sex, bagă peria sau pieptănul în păr și-i dau drumul la treabă. Ei bine,

modul corect de executare a acestui ritual presupune două etape: 1

DESCÂLCIRE: folosind un pieptăn, șuviţele trebuie „atacate“de la vârfuri spre rădăcină, puţin câte puţin, pentru a fi descurcate. Ca să te asiguri că această operaţiune este cu totul lipsită de pericole pentru firele de păr, obișnuieșt­e-te să ţii șuviţa cu o mână în timp ce o descurci cu pieptănul din cealaltă mână. 2

PERIERE: după ce vei descâlci tot părul, schimbă pieptănul cu o perie și continuă ritualul de îngrijire. Ai grijă să perii fiecare centimetru de scalp cu firele de păr aferente și să aluneci cu peria până la vârfuri, ca sebumul să îngrijeasc­ă întregul fir de păr. Perierea este mai eficientă dacă o faci în mai multe sensuri pe fiecare secţiune a capului, nu doar în sensul creșterii firelor.

Instrument­e minunate pentru cosiţe aranjate

Chiar dacă respecţi pașii de îngrijire recomandaţ­i anterior, tot există riscul să-ţi deteriorez­i părul la pieptănare dacă nu folosești instrument­ele potrivite: PENTRU DESCÂLCIRE: mult timp s-a crezut că pieptănul cu dinţi rari este minunat în această etapă. În realitate, însă, acesta rupe firele încâlcite, alegerea corectă fiind un pieptăn des.

PENTRU PERIERE: logic, periile din materiale naturale sunt cele mai eficiente. Pasul următor este să alegi dintre acestea conform tipului tău de păr:

Pentru un păr fin, predispus la încâlcire, dar și la îngrășare, o perie tip paletă, cu peri mai rari, este alegerea ideală. Cele cu „ţepi“din bambus sunt perfecte.

Pentru majoritate­a tipurilor de păr, cea mai fericită variantă de perie este cu peri deși de mistreţ. Aceste perii fac scalpului masajul benefic menţionat anterior.

Pentru părul cu fir gros, predispus la încâlcire, există varianta de perie mixtă, cu peri naturali intercalaţ­i cu peri metalici sau de nailon.

Instrument îngrijit – păr fericit!

Așs cum schimbăm periuţa de dinţi o dată la circa trei luni, la fel ar trebui să înnoim periodic instrument­ele pentru îngrijirea părului. Şi, la un calcul rapid, ne pieptănăm mai des decât ne spălăm pe dinţi în cursul unei zile: ne pieptănăm dimineaţa, la trezire; ne pieptănăm când ne aranjăm înainte să ieșim din casă; ne retușăm, poate, peste zi, la birou; și sigur ne curăţăm părul cu un periat zdravăn înainte de culcare.

Astfel, și peria de păr se deteriorea­ză, cele din materiale naturale mai repede decât cele din plastic. Iar un instrument uzat nu își mai face treaba eficient; ba chiar poate dăuna scalpului și părului.

Apoi, este absolut necesar ca orice instrument de îngrijire a părului să fie curăţat frecvent în perioada sa de utilizare, cam o dată la 10-14 zile. Iată câteva recomandăr­i în acest sens:

Cum cureţi un pieptăn: scoate-i dintre dinţi resturile de fire de păr și scame și apoi freacă-l cu apă și săpun, folosind o periuţă de dinţi veche.

Cum cureţi o perie cu dinţi rari: procedează la fel ca la pieptăn, însă, la final, ai grijă să „storci“bine apa din acel burduf de cauciuc în care sunt înrădăcina­ţi perii. Așază peria cu faţa în jos pe un șervet, în apropierea unei surse de căldură, ca să se zvânte. N-o pune direct pe caloriferu­l cald, pentru că se poate usca prea tare, iar perii să devină duri pentru păr.

Cum cureți o perie cu peri naturali şi deşi: scoate firele de păr și scamele rămase între perii acesteia folosind un pieptăn cu coadă lungă și subţire; umezește apoi peria și freac-o folosind câteva picături de șampon delicat. Clătește-o bine și procedează pentru uscare la fel ca la peria cu dinţi rari.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Un păr frumos e un păr bine pieptănat
Un păr frumos e un păr bine pieptănat
 ??  ?? Perie pentru părul cu fir gros, predispus la încâlcire Perie pentru ondulat sau întins părul
Perie pentru părul cu fir gros, predispus la încâlcire Perie pentru ondulat sau întins părul
 ??  ?? Pieptăn pentru orice tip de păr
Pieptăn pentru orice tip de păr
 ??  ?? Pieptăn pentru păr fin
Pieptăn pentru păr fin

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania