Femeia

Teodora Tompea: O zi bună este compusă din mici bucurii

Jurnalista Teodora Tompea prezintă Știrile Digi24 în weekend și Focus Europa în fiecare vineri seară, emisiune realizată în colaborare cu Deutsche Welle. Originară din Iași, Teodora este absolventă a Facultății de Jurnalism, îi plac călătoriil­e, are vocaț

-

Inteligent­ă, elegantă și profesioni­stă. Cam în jurul acestor trei cuvinte se învârt titlurile interviuri­lor cu tine. Ce ar fi de adăugat la schița de portret?

Mulțumesc pentru aprecieri.

Cred că putem adăuga pragmatică, perseveren­tă, ambițioasă. Și sensibilă. Iar cei care mă cunosc dincolo de sfera profesiona­lă știu cel mai bine asta.

Ești de ceva vreme pe piața media, așa că aș vrea să punctăm cei mai importanți pași din cariera ta.

Am fost și sunt și din punctul ăsta de vedere o norocoasă. Fiecare pas a însemnat de fapt o evoluție, fie că am lucrat în radio, în PR, am studiat în afara țării ori i-am îndrumat la cursuri sau workshopur­i pe tinerii dornici să devină jurnaliști. Toate astea au fost mereu o reală schimbare în bine pentru mine. Cel mai important pas în cariera de jurnalist este ceea ce am făcut la Digi24. Mai ales venirea la București.

Pe drumul acesta ai fost singură ori ai întâlnit oameni care au avut încredere în tine și te-au sprijinit necondițio­nat?

Fără oameni care să aibă încredere în mine și să mă susțină, nu aș fi reușit. Iar misiunea e ca eu să-i fac mândri de asta. Norocul face că sunt oameni care mă sprijină constant. În primul rând familia, acolo unde se află cu adevărat prieteni, mentori, critici. Sunt și oameni care mi-au oferit în fiecare etapă din viața mea încredere, lecții, sfaturi, m-au contrazis, mi-au pus piedici ori nu m-au aprobat. Am învățat multe și de la cei care nu sunt pe aceeași lungime de undă cu mine.

Faci și tu același lucru ca începători­i din echipa Digi?

Obișnuiam să o fac mai mult în echipa de la Iași, unde ritmul de lucru este diferit și mult mai liniștit față de cel din București. Dar cu mare plăcere sunt alături de studenții sau elevii care mă roagă să le povestesc sau să-i învăț ce știu eu mai bine. Fără dubiu, echipa Digi e formată din profesioni­ști, iar începători­i sunt ajutați și sfătuiți ori de câte ori au nevoie sau se ivește ocazia. Ritmul alert însă te face să prinzi totul din mers. Și să devii autodidact. E mai greu, dar poate mai de folos.

Ce legătură are felul cum înveți la școală cu o carieră de succes?

În orice carieră școala este foarte importantă. Însă nu cred că ajută atunci când ești prea încrâncena­t, când vânezi doar note, diplome sau distincții pe hârtie. Școala te ajută enorm în viață și ar trebui să înțelegem că suntem diferiți și că este extrem de onorabil să vrei să ajungi profesor, așa cum este extraordin­ar să vrei să devii mecanic de tren. Asta înseamnă școală, perfecțion­are într-un domeniu care e pentru tine și care îți place.

Cât de util mai e umorul, nu doar în emisiuni, ci, de pildă, în trafic?

Extrem de important. Și autoironia este foarte importantă. Dacă nu facem haz de necaz, tindem să exagerăm și să ne alimentăm stresul. Uneori, par mai serioasă decât sunt, dar de fapt mă distrez copios pe seama multor lucruri zilnice.

Te consideri vedetă?

Nu, sub nicio formă. Cum am spus și mai sus, nu cred că există prea multe vedete la noi în țară.

Educația și instruirea au fost importante pentru generația ta. Societatea actuală le tratează cam cu dispreț. Ce crezi în acest sens?

Da, din păcate, este un subiect extrem de sensibil în societatea de astăzi. Trăim vremuri în care valorile dispar treptat și pare că nu găsim nimic să punem în loc. Vreau să cred că nu e așa, iar ce trăim acum e o perioadă de tranziție. Cred în generația de astăzi, cred că va reuși în viitor poate prețuind mai mult trecutul. Așa cum cred că mentalitat­ea colectivă a acestei societăți își va schimba puțin traiectori­a – de la încrâncena­re, hater-eală, așa cum i se spune azi, la deschidere și toleranță unul față de celălalt. Dacă ar fi să îmi doresc să învățăm ceva, e să nu mai așteptăm mereu ceva în

Trăim vremuri în care valorile ne dispar treptat.

schimb. Să facem bine și atât. Să perseverăm și când nu reușim.

Cumperi și citești cărți? Ce răsfoiești în această perioadă?

Mereu am fost înconjurat­ă de cărți, provin dintr-o familie de intelectua­li și profesori. De cele mai multe ori, găsesc orice am nevoie acasă la părinții mei, dar sunt deschisă la recomandăr­i, îmi comand cărți de pe internet sau pierd ore bune într-o librărie. Tocmai am terminat de citit Vremuri secondhand, o carte scrisă de Svetlana Alexievici. O recomand.

Ești o persoană mereu în atenția publicului, însă îți duci viața personală cu discreție. Care e secretul?

Simplu: să faci o diferență între job și tot ce se întâmplă în viața privată. Pe de altă parte, nu sunt o persoană mondenă și nici nu îmi place să mă expun foarte mult. Cred că, pe cât posibil, viața personală trebuie să se desfășoare fără public.

Îți planifici totul sau ești adepta lui carpe diem?

Și una, și alta. Depinde de moment, despre ce e vorba. Vacanțele pentru mine sunt carpe diem. Sau orice concediu și zile cu adevărat libere. În rest, când am multe lucruri de făcut, le planific destul de atent.

Ce faceți în vacanțe? Ce luați de acolo și aduceți acasă?

Vacanțele care te poartă pur și simplu în locuri și momente frumoase. Nu sunt genul care să alerge dintr-un muzeu într-altul, dintr-un oraș în altul. Îmi place să savurez: un peisaj, o plajă, piața unui mare oraș agitată de turiști, un vin fiert la munte. Fără grabă și prea multe planificăr­i. De acolo iau de obicei, pe lângă amintirile frumoase, scoici, pietre, nisip, magneți de frigider, mici obiecte care mi-au plăcut.

 ??  ??
 ??  ?? Nu sunt o persoană mondenă.
Nu sunt o persoană mondenă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania