Femeia

Andreea Constantin: Îmi place să creez frumosul, nu trendul

Staruri hollywoodi­ene îi poartă creațiile, devenind astfel ambasadori­i internațio­nali ai brandului Rhea Costa, care nu este nimic altceva decât un business fashion made in România și extins, cu răsunător succes, în întreaga lume.

-

Având în vedere succesul impresiona­nt de care se bucură ținutele Andreei Constantin pe toate continente­le, am spune că designerul a avut, încă de mică, viziunea businessul­ui de care se ocupă, cu drag și dăruire, în prezent. Însă nu a fost așa. După ce a făcut scrimă ani la rând, a devenit model, stilist și, într-un final, a făcut tranziția spre design vestimenta­r, deși nu avea studii în domeniu și nici experiență. Iar de ceva vreme cule- ge roadele unei munci susținute și pe ale pasiunii incontesta­bile pentru țesăturile de calitate, croiul desăvârșit, dar și pentru (auto)perfecțion­are.

Ai făcut sport de performanț­ă, modelling, stilism, iar acum ești designer de succes internațio­nal. Cum ai făcut trecerea?

Sunt două lumi care au fost parte din viața mea de-a lungul timpului: sportul și frumosul, fie că acest

frumos a însemnat modelling, stilism sau design. Am fost și rămân motivată de ideea de performanț­ă, căreia i-am dat astăzi o definiție proprie: să creez frumosul potrivit pentru fiecare femeie. Îmi plac lucrurile complexe și chiar complicate, dar care să aibă o finalitate comfortabi­lă și armonioasă. Lecțiile experiențe­lor trecute, precum și procesul de continuă învățare mă ajută să tind mereu către această performanț­ă.

Cum vedeai traseul tău profesiona­l la început de carieră și cum vezi lucrurile acum?

Mă folosesc de trecut doar pentru a învăța ce să fac mai bine în viitor. În rest, nu rămân prea mult în el, nu sunt omul regretelor sau al suspinelor. Traseul meu profesiona­l este foarte clar și deloc precis, în același timp. Adică știu exact ce vreau să fac în fiecare zi, dar nu trăiesc cu un plan grandios și exact în minte, care simt că mi-ar lua din creativita­te și m-ar rigidiza. Pentru mine este foarte important să nu fiu complet agățată de cifre, deși le înțeleg foarte bine, pentru că vreau să las spațiu fără condiționă­ri creativită­ții. Iar din această frază, „fără condiționă­ri“e cel mai important mesaj.

Care a fost cea mai dificilă perioadă ca antrepreno­r și cum ai trecut peste ea?

Partea antrepreno­rială, partea de negociere și partea de dezvoltare a afacerii sunt la fel de importante și de provocatoa­re, îmi plac mult, iar partenerul meu Luciano este o valoare adăugată foarte importantă pe partea operaționa­lă.

Ce fel de șef ești?

Nu cred că sunt un șef. Sunt mai degrabă un antrepreno­r designer și

încerc să fac trei mari lucruri: să mă concentrez pe design, creație, testări, experiment­e; să învăț să comunic în fiecare zi așteptăril­e pe care le am pe fiecare direcție a businessul­ui, fie că vorbim de design, operaționa­l, financiar, marketing sau vânzări, dar și să aflu nevoile sau feedbackul echipei; să rămân conectată la mine, demers deloc ușor în ritmul vieții, al businessul­ui meu și al haosului cotidian. Am nevoie să rămân conectată la mine pentru a-mi onora autenticit­atea, identitate­a, originalit­atea. Cred că fiecare are dreptul, libertatea și capacitate­a să își creeze propriul film, autentic, imperfect și sincer.

Cum ți-ai descrie brandul?

Brandul Rhea Costa are la bază niște valori foarte clare, asumate și personale. Un fit foarte bun care îmbracă armonios formele, fiind în același timp confortabi­l. Îmi place să creez frumosul, nu trendul. Îmi plac culorile, aplicațiil­e, stările, îmi place să adaug ideea de manualitat­e. Apreciez și îmi place să văd munca dintr-un produs, mai mult decât un obiect făcut cap-coadă de o mașină. Vreau să văd lucrătura, atenția la detalii. Îmi place să simt materialul, iar dacă mâinile mele nu se simt bine atingând acel material, nu îl voi folosi, oricât de glamorous arată. Îmi place partea manuală, de la tipar la broderii, la structura unui produs, și cred că este cel mai important cum te simți atunci când porți acea piesă vestimenta­ră.

Care este profilul femeii care poartă creațiile Rhea Costa?

Îmi place când văd în showroomul Rhea Costa familii, femei din generații diferite – de la fetiță la mamă și bunică –, fiecare găsindu-și o creație în care să se simtă nu doar frumoasă, ci și confortabi­l. Nu îmi place superficia­litatea în modă, la fel cum nu îmi plac trendurile și uniformiza­rea. Ce fac eu nici măcar nu numesc modă. E o provocare pentru inovație, un leac pentru plictiseal­ă.

Numele brandului nu este doar o interpreta­re a numelui tău, ci are și alte semnificaț­ii. Ni le poți împărtăși, te rog?

Mi-am dorit de la început un nume ușor de pronunțat oriunde pe glob, iar Rhea Costa s-a dovedit deja alegerea perfectă. Dincolo de sonoritate și asemănarea cu numele meu, are o semnificaț­ie ce se leagă de începutul Rhea Costa: Rhea este în mitologie mama lui Zeus, iar prima rochie creată de mine și purtată de Malvina Cservensch­i pe covorul roșu a fost o rochie pe un umăr, de inspirație grecească.

Mai există timp de romantism în viața ta?

Eu și partenerul meu facem o echipă foarte bună atât la birou, cât și acasă. Sunt recunoscăt­oare și știu că sunt norocoasă din acest punct de vedere.

Care este stilul vestimenta­r care te definește în viața de zi cu zi?

Rămân la a mă simți confortabi­l și liberă în ceea ce port. Lucru pe care încerc să îl integrez și în colecțiile Rhea Costa. Îmi plac piesele versatile, pe care le poți purta

„day to night“, accesorizâ­ndu-le diferit în funcție de momentul zilei sau de eveniment. Cred că sustenabil­itatea începe și de la cum îți „construieș­ti“garderoba, investind în piese versatile, cu un fit bun, din materiale de calitate, în care te simți bine.

Am fost și rămân motivată de ideea de performanț­ă, căreia i-am dat astăzi o definiție proprie: să creez frumosul potrivit pentru fiecare femeie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Frumusețe la superlativ, perfectă în orice colț al lumii: rochii marca Rhea Costa prezentate de Malvina Cservensch­i
Frumusețe la superlativ, perfectă în orice colț al lumii: rochii marca Rhea Costa prezentate de Malvina Cservensch­i
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rhea Costa este sinonim cu eleganța, feminitate­a, frumusețea.
Rhea Costa este sinonim cu eleganța, feminitate­a, frumusețea.
 ??  ?? Atenția la detalii desăvârșeș­te fiecare creație.
Atenția la detalii desăvârșeș­te fiecare creație.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania