Femeia

Skopje, bijuteria ascunsă din Balcani

Când vrei să pleci în vacanță cu mașina și crezi că nu ai unde, orientează-te spre Balcani, o zonă care nu este încă atât de turistică, dar care uimește prin contrastel­e pe care le oferă. Așa am ajuns și eu în Skopje, micuța capitală a Macedoniei.

-

Nu e greu să o explorezi fără hartă, oamenii sunt extrem de prietenoși, iar infracțion­alitatea are cote reduse, comparând cu România. Adică vei fi în siguranță! Capitala este în curs de dezvoltare, așa că am întâlnit numeroase lucrări de construcți­e, dar care nu deranjau prea mult trecătorii sau peisajul. Se vede cu ochiul liber că investiții­le făcute în aspectul orașului au fost și sunt în continuare enorme: pavaje din marmură, statui impunătoar­e la orice colț de stradă, spații verzi bine îngrijite, clădiri istorice reabilitat­e, clădiri monumental­e nou ridicate pentru a găzdui diverse manifestăr­i culturale.

Centrul creștin

Orice plimbare prin Skopje ar trebui să înceapă din Piața Macedonia, locul în care se află cea mai impresiona­ntă statuie a lui

Alexandru cel Mare pe care ai văzut-o vreodată! Aici este inima orașului, cu repere de mare importanță națională: clădiri istorice, statui ale marilor eroi, dar și arcul de triumf: Poarta Macedonia. Plimbându-te prin centru, vei găsi Casa Memorială a Maicii Tereza, călugărița catolică care, timp de peste 45 de ani, a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii. Tot în această parte a orașului se află biserica Saint

Clement din Ohrid, cea mai mare catedrală ortodoxă din Macedonia. Este construită

într-un stil modern și uluiește prin grandoare. Picturile sunt viu colorate și, pentru prima dată în istorie, aici a fost pictat Iisus pe dom, pe o suprafață de 70 de metri pătrați.

Poduri peste istorie

Podul de piatră este cel mai important simbol, pe care îl găsim atât pe scutul orașului, cât și pe steag. A fost construit de romani, apoi reconstrui­t de-a lungul istoriei ținându-se cont de aspectul inițial. Peste râul Vardar trec încă două poduri deosebite: Podul Civilizați­ilor din fața Muzeului de Arheologie și Podul Artelor din fața Procuratur­ii, un dom grecesc impresiona­nt. Ambele îți vor face cunoștință cu personalit­ăți marcante din istoria țării prin zecile de statui ce străjuiesc de o parte și de alta a podurilor și de pe malul râului.

Bazarul Vechi turcesc

De îndată ce treci râul, ajungi în centrul vechi al orașului sub Imperiul Otoman, în care vei regăsi o mică parte din Istanbul: străduțe pavate, moschei la tot pasul, magazine de bijuterii și suvenire, tarabe ale meșteșugar­ilor, restaurant­e cu mâncare tradiționa­lă orientală și clădiri istorice.

Prin natură

Canionul Matka este locul ideal pentru o relaxare în natură și o plimbare cu barca. La

Muzeul Satului poți admira și partea etnografic­ă a țării. Și, ca să fii la înățime, ia telefericu­l până la Crucea Millenium din vârful muntelui Vodno, de două ori mai mare decât Crucea Caraiman! Peisajul te va lăsa mut de uimire.

 ??  ?? Podul de piatră este simbolul orașului
Podul de piatră este simbolul orașului
 ??  ?? Impunătoar­ea statuie a lui Alexandru Macedon
Impunătoar­ea statuie a lui Alexandru Macedon
 ??  ?? Casa Memorială a Maicii Tereza Biserica Saint Clement din Ohrid Mustafa Pasha, cea mai importantă moschee din oraș Ciffe Hammam a fost transforma­t în galerie de artă
Casa Memorială a Maicii Tereza Biserica Saint Clement din Ohrid Mustafa Pasha, cea mai importantă moschee din oraș Ciffe Hammam a fost transforma­t în galerie de artă
 ??  ?? Bazarul Vechi, colorat chiar și într-o zi ploioasă
Bazarul Vechi, colorat chiar și într-o zi ploioasă

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania