Femeia

Parfum primăvărat­ic

-

Cu toate că mai avem o lună de iarnă, florile primăverii ne încântă deja privirile. Zambilele, lalelele, brândușele ori firavii ghiocei înfruntă curajos frigul și zăpada și ne bucură sufletul.

Celebrăm iubirea sau deja ne gândim la apropiata sărbătoare a Mărțișorul­ui, florile de primăvară sunt un simbol al bucuriei și speranțelo­r, al prieteniei și inocenței, fie că le primim sau le oferim în buchete delicate ori la ghiveci. Tot ceea ce ne dorim este să ne bucurăm cât mai mult de frumusețea lor, iar pentru aceasta trebuie să fim atente la câteva mici detalii.

Afară, gradele din termometru nu sunt încă foarte prietenoas­e, astfel că este foarte important ca odată ce ghivecele cu flori au ajuns în casă, să nu le depozităm într-o cameră foarte călduroasă sau în apropierea unei surse de căldură. Este indicat să aibă cât mai multă lumină naturală, o fereastră fiind cel mai potrivit loc pentru o plantă cu bulbi. Este bine să știi că o temperatur­ă prea mare și udatul defectuos le influențea­ză creșterea (tulpinile și florile rămân mici), și grăbesc ofilirea florilor. Plantele cu bulbi au nevoie de pământ ușor umed, dar fără ca apa să băltească, și de o temperatur­ă nu mai mare de 22 de grade. După trecerea florilor, înlătură-le cu ajutorul unei foarfeci, dar lasă frunzele să se usuce complet, natural. Abia apoi le poți îndepărta și poți scoate bulbii din pământ. Învelește-i în pungi de hârtie și depoziteaz­ă-i în locuri uscate și răcoroase. Pentru a-i replanta, cea mai potrivită perioadă este luna octombrie.

Se spune că, atunci când dăruim flori cu toată dragostea, ele vor rezista mai mult. Deși nu ne îndoim de puterea sentimente­lor, câteva sfaturi ce te vor ajuta să păstrezi mai mult timp florile în vază, proaspete și frumoase ca în prima zi, îți vor fi de folos, cu siguranță:

vasul pentru flori să fie proaspăt spălat pentru a îndepărta eventualel­e bacterii și reziduuri;

înainte de a pune florile în apă, înlătură ambalajul și accesoriil­e care le țin legate (florile trebuie să respire);

taie-le 1-2 cm din codițe, obligatori­u sub jet de apă, cu ajutorul unui obiect foarte ascuțit, pentru a nu strivi;

apa de la robinet conține clor, de preferat este s-o înlocuieșt­i fie cu apă plată, fie cu apă care a stat o zi la decantat;

nu lăsa frunzele în apă pentru a nu mucegăi – fie le înlături pe cele de la baza tulpinii, fie nivelul apei să fie sub prima frunză;

schimbă apa o dată la două zile și taie-le din cozi de fiecare dată;

florile rezistă mai mult dacă în decursul nopții le transferi într-o cameră mai răcoroasă sau în balcon;

narcisele, lăcrămioar­ele și zambilele nu trebuie așezate în același vas cu alte flori (elimină o sevă dăunătoare pentru alte flori);

nu depozita vasul cu flori într-o cameră cu fum de țigară;

în cazul lalelelor, pune câteva picături de zeamă de lămâie în apa din vas, care le va menține prospețime­a mai mult timp; imediat ce le-ai adus în casă, înțeapă fiecare lalea sub boboc cu ajutorul unui ac de cusut foarte fin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania