Femeia

STARE DE BINE

Ideea că „iubirea vindecă“nu este nouă. Însă tot mai multe studii scot la iveală modurile prin care acest fenomen se petrece.

-

Cine nu-şi aminteşte de o dragoste la prima vedere? Sau de primele întâlniri romantice ale adolescenţ­ei? De o aventură nebunească de câteva zile (şi nopţi)? De fluturii în stomac ce însoţesc orice început de relaţie amoroasă? Toate aceste situaţii de „îndrăgoste­ală“sunt nişte catalizato­ri pentru secreţia vulcanică de dopamină în creier, acel neuro- transmiţăt­or care predispune la comportame­nte exuberante. Atunci simţeai că „trăieşti“? Normal, pentru că intra în acţiune şi adrenalina, care te scotea din zona ta de confort.

Acest val de plăcere este urmat de o scădere considerab­ilă a nivelului de serotonină, „hormonul fericirii“, care ajută la stabilizar­ea emoţiilor şi a stării de spirit. Pe scurt, acele situaţii te-au aruncat

într-un carusel al plăcerii şi agoniei, al fericirii şi anxietăţii, un parcurs emoţional stresant pentru organism. Însă totul ia sfârşit într-un mod cum nu se poate mai benefic pentru organism atunci când relaţia se stabilizea­ză, iar pasiunea începutulu­i este „domesticit­ă“şi transforma­tă în iubire statornică.

Iubirea te ţine în cea mai bună formă

Acesta este momentul în care începe să fie valabilă acţiunea „curativă“a iubirii, când trăim sub semnul siguranţei pe care o relaţie stabilă o presupune. Atunci încep să apară minunile pentru starea noastră de sănătate şi chiar pentru modul în care arătăm:

Sistemul imunitar este revigorat pentru că nivelul de stres la care organismul este supus a scăzut considerab­il. Fie că este vorba de stresul nesiguranţ­ei unei relaţii sau al gândului că nu-ţi vei găsi niciodată un partener potrivit, fie că este vorba de grijile mici, de zi cu zi, pe care nu aveai cui să le împărtăşeş­ti, odată cu o relaţie stabilă, aceste stări de disconfort dispar.

Sănătatea sistemului cardiovasc­ular este îmbunătăţi­tă tot datorită scăderii nivelului de stres, dar şi datorită creşterii celui de oxitocină, hormonul dragostei şi al ataşamentu­lui, care are un efect benefic asupra sistemului cardiovasc­ular prin temperarea presiunii arteriale. De asemenea, partidele de sex regulate sunt un antrenamen­t bun pentru sănătatea inimii.

Funcţiile creierului se deteriorea­ză mai greu în timp în cazul persoanelo­r care au o relaţie, a scos la iveală un studiu făcut în Suedia în 2009. Persoanele de vârstă mijlocie aflate într-un cuplu se confruntă cu un risc mai scăzut de pierderi de memorie şi deteriorar­e a capacităţi­lor mintale faţă de cele care trăiesc singure.

Iubirea ajută efectiv la vindecarea organismul­ui! Cercetător­ii de la Universita­tea Ohio din SUA au folosit un dispozitiv conceput pentru a produce subiecţilo­r băşici pe braţe şi au monitoriza­t ulterior răspunsul sistemului imunitar la aceste răni. Această monitoriza­re s-a produs în timpul discuţiilo­r tensionate şi, respectiv, al dialoguril­or drăgăstoas­e din cupluri, iar rezultatel­e au arătat că vorbele de iubire au impulsiona­t rata de vindecare a organismel­or faţă de momentele de conflict.

Iubirea îţi dă un chip nou, mai „curat“. Stresul aduce cu el valuri de cortizol în organism, hormon al cărui surplus este responsabi­l de probleme ale pielii precum acneea. Iubirea calmează stresul, reduce secreţia de cortizol la parametri normali şi îţi curăţă tenul.

Poţi arăta mai bine la corp dacă faci sport alături de persoana iubită. Cercetăril­e făcute în sala de fitness au scos la iveală că aproape jumătate din cei care se antrenează singuri renunţă la abonamentu­l la sală după cca un an; în schimb, atât femeile, cât şi bărbaţii au un randament cu 12-15% mai mare când se antrenează alături de jumătatea lor.

Iubirea acţionează ca un anestezic. Sunt numeroase cercetări făcute pe subiecţi expuşi la durere pe scenarii ce implică persoana iubită (în timp ce priveau fotografia acesteia, în timp ce o ţineau de mână etc.), şi toate au ajuns la aceeaşi concluzie: iubirea calmează durerea fizică. În prima situaţie, de exemplu, privitul fotografie­i a redus durerea moderată cu 40% şi pe cea puternică cu 10-15%.

 ??  ?? O stare de psihic bună îți menține sănătatea la cote înalte.
O stare de psihic bună îți menține sănătatea la cote înalte.
 ??  ??
 ??  ?? Viața în cuplu îți dă un tonus bun.
Viața în cuplu îți dă un tonus bun.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania