Femeia

Q&A psiho

- Dana Verescu psiholog

Am 37 de ani și o viață frumoasă, mai ales din punct de vedere profesiona­l și social. Îmi place meseria pe care o fac, am prieteni buni și loiali, dar cumva, din păcate, nu reușesc să-mi găsesc un partener de viață stabil, de cursă lungă. Încep să mă întreb dacă este ceva în neregulă cu mine și nu știu la cine să apelez ca să mă lămuresc. (Ștefania, Cluj-Napoca)

Dragă Ștefania, mă bucur de fiecare dată când aud despre femei independen­te, mulțumite cu profesia lor, care se bucură de viață. Mulți oameni uită deseori să fie recunoscăt­ori pentru ce au, uită să se bucure de fiecare clipă și se simt frecvent nemulțumiț­i. Mă întreb dacă găsirea unui partener de viață a fost o prioritate pentru tine. Dacă a devenit o prioritate de curând, este foarte posibil ca în scurt timp să întâlnești și persoana potrivită. Frecvent, situațiile și persoanele pe care le întâlnim reflectă nevoia noastră de dezvoltare și de evoluție personală. Sfatul meu este ca prin introspecț­ie să afli ce-ți dorești cu adevărat, din inimă și să dai la o parte presiunile societății sau ale familiei. De multe ori, ne dorim ce-și doresc alții pentru noi. Cunoaște-te pe tine și ai curajul propriilor alegeri!

Colega mea de serviciu, cu care mult timp m-am înțeles excelent, și-a schimbat de vreo 3 luni atitudinea față de mine. Am avut un conflict și eu am decis să fiu mai distantă față de ea, dar de atunci am senzația că mă vorbește pe la spate și spune lucruri neadevărat­e despre mine. Am încercat să vorbesc deschis cu ea, dar refuză și nu vrea să recunoască faptul că a greșit față de mine. Nu știu cum să procedez astfel încât să am în continuare relații bune la muncă. (Ioana, 29 de ani, e-mail)

Este dificil să ai relații de prietenie cu colegii de muncă, pentru că deseori cele două domenii pot intra în conflict. Dacă nemulțumir­ea ta față de colegă este de natură personală, ar fi bine să nu lași acest lucru să-ți afecteze imaginea profesiona­lă. Un comportame­nt corect, echitabil și franc îți va garanta respectul și aprecierea colegilor și superioril­or la muncă. Dacă ți-a trecut supărarea pe colega ta, dar nu vrei să reiei relația de prietenie, poți păstra o distanță suficientă, fără să-i dai senzația că o respingi. Maturitate­a emoțională înseamnă, printre altele, să gestionăm cu diplomație conflictel­e, astfel încât toată lumea să aibă de câștigat. Iar certurile nu sunt niciodată bine văzute la locul de muncă.

Sunt căsătorită de aproape 10 ani. Știam de la început că soțul meu suferă de depresie, dar lua medicație adecvată și totul era sub control. Anul acesta însă a avut un episod acut de paranoia și a fugit de acasă. L-am găsit la un prieten, am reușit să-l internez, dar a fugit din spital, la alt prieten. Într-un final, a venit acasă și mi-a promis că va urma un tratament, însă mi-e teamă că mă minte. Cum îl pot convinge să meargă la psihiatru? (Silvia, 45 de ani, București)

Fă apel la lucrurile raționale la care până acum a răspuns bine. Arată-i că ești aproape de el, susține-l, asigură-l că nu-l vei lăsa să lupte singur cu boala. Adu-ți aminte mereu că în timpul unor episoade boala lui vorbește prin el, nu adevăratul lui sine. Explică-i faptul că internarea înseamnă doar că va putea fi supraveghe­at și tratat mai bine. De obicei, oamenii care suferă de paranoia au o inteligenț­ă peste medie. Fă apel la rațiunea lui și păstrează-ți pe cât posibil calmul și răbdarea. Ambele boli pot fi ținute sub control și prin psihoterap­ie, în funcție de gravitatea acestora.

Am divorțat de 6 luni și acum 5 luni m-am mutat împreună cu noul meu iubit. Despărțire­a de fostul soț a fost dureroasă, încă mi-e greu să am discuții civilizate cu el. Am aflat de curând că și-a găsit o prietenă și acest lucru m-a scos din minți, fără să-mi explic de ce. Mă simt agitată, nervoasă și nu știu cum să procedez. (Iulia, 39 de ani, Brașov)

Divorțul este perceput subiectiv ca fiind o traumă mai mare decât moartea partenerul­ui. Chiar și când există motive întemeiate și este cea mai bună soluție, divorțul necesită o perioadă de metaboliza­re și acceptare a transformă­rilor survenite. Este normal să existe nemulțumir­i, certuri și conflicte, dar, dacă tu nu suporți ideea că el are o nouă prietenă, în timp ce tu te-ai mutat deja cu noul tău iubit, poate ar trebui să reflectezi mai bine care sunt sentimente­le tale adevărate pentru fostul soț și ce te enervează atât de tare. În plus, trebuie să ai în vedere că această stare de spirit îți poate afecta relația cu noul tău iubit. Este posibil ca el să simtă stările prin care treci și să fie bulversat. Dacă ai posibilita­tea, ar fi bine pentru tine să locuiești singură o perioadă, până ți se clarifică sentimente­le.

 ??  ?? Frecvent, situațiile și persoanele pe care le întâlnim reflectă nevoia noastră de dezvoltare și de evoluție personală
Frecvent, situațiile și persoanele pe care le întâlnim reflectă nevoia noastră de dezvoltare și de evoluție personală
 ??  ?? Certurile nu sunt niciodată bine văzute la locul de muncă
Certurile nu sunt niciodată bine văzute la locul de muncă
 ??  ??
 ??  ?? Divorțul necesită o perioadă de metaboliza­re și acceptare a transformă­rilor survenite
Divorțul necesită o perioadă de metaboliza­re și acceptare a transformă­rilor survenite
 ??  ?? Arată-i că ești aproape de el, susține-l, asigură-l că nu-l vei lăsa să lupte singur cu boala
Arată-i că ești aproape de el, susține-l, asigură-l că nu-l vei lăsa să lupte singur cu boala

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania