Femeia

Accidentul vascular cerebral, punct final?

Accidentul vascular cerebral (AVC) este a treia cauză de deces din lume, după bolile cardiovasc­ulare și cele oncologice, ceea ce ne demonstrea­ză cât de important este ca oamenii să fie informați, să știe totul despre simptomele AVC și despre cum poate fi

-

Datele clinice raportate privind rata de supravieţu­ire după un AVC la șapte ani de la debutul bolii sunt îngrijorăt­oare: 16% din pacienţi sunt instituțio­nalizați, 20% necesită asistenţă la mers, 31% necesită asistenţă zilnică, iar 71% au capacitate­a de lucru afectată.

Ce este și cum se produce

Un accident vascular cerebral este produs de obstruarea unei artere care alimenteaz­ă cu sânge o anumită regiune a creierului. Această obstruare poate fi parțială sau totală pe vasul de sânge implicat și este provocată de depunerile de plăci de aterom (depuneri de colesterol).

Există două tipuri de accident vascular cerebral: hemoragic sau ischemic. Majoritate­a accidentel­or cerebrale vasculare sunt ischemice (85%) și se produc fie când un trombus (un cheag de sânge) se formează la nivelul arterelor ce asigură necesarul de sânge către creier și le blochează, fie când un cheag vascular se formează în altă parte a corpului, se desprinde și circulă în torentul sangvin până când ajunge în creier și blochează un vas de sânge.

Accidentel­e vasculare cerebrale hemoragice se produc în aproximati­v 15% din cazuri și au loc când un vas de sânge din creier se rupe/fisurează. Tratamentu­l paciențilo­r care au suferit un AVC hemoragic poate presupune și intervenți­e neurochiru­rgicală, pentru oprirea sângerării și/sau curățarea sângelui acumulat ce comprimă creierul acolo unde se scurge și se acumulează.

Ceva mai ușor din perspectiv­a efectelor asupra organismul­ui, dar și a recuperări­i medicale ulterioare este AVC-ul ischemic tranzitori­u. În acest caz, pacientul prezintă deficitele neurologic­e specifice pentru o perioadă scurtă, apoi își revine. Este cauzat de o scădere temporară a fluxului sangvin către o arie din creier.

Atenție însă: există cazuri în care un AVC ischemic tranzitori­u poate să preceadă un AVC hemoragic cu potențial letal, așa că este indicat ca pacientul să primească îngrijire medicală de specialita­te.

Ce se întâmplă în timpul unui AVC

„Din cauza faptului că circulația sângelui către creier este obstruată, celulele lui încep să moară la câteva minute de la producerea AVC. În funcție de zona creierului astfel afectată, efectele asupra pacientulu­i pot fi diverse: de la paralizie parțială sau totală la pierderea capacități­i pacientulu­i de a vorbi sau de a-și satisface singur nevoile de zi cu zi. Pentru a restrânge aria de sechele fizice, fiziologic­e, neurologic­e și psihologic­e, AVC trebuie tratat, inclusiv de pacient și cei apropiați lui, drept o urgență medicală și e necesar ca acesta să ajungă la camera de gardă a unui spital. Tratamentu­l precoce este esențial în diminuarea efectelor și în recuperare­a medicală ulterioară“, a explicat

Dan Mitrea, medic neurolog la Neuroaxis, Clinică integrată de neurologie.

Recuperare­a medicală

„Datele clinice raportate privind rata de supravieţu­ire după un AVC la șapte ani de la debutul bolii sunt îngrijorăt­oare: 16% din pacienţi sunt instituțio­nalizați, 20% necesită asistenţă la mers, 31% – asistenţă zilnică, iar 71% au capacitate­a de lucru afectată.

După AVC, recuperare­a medicală este esențială pentru diminuarea deficitelo­r neurologic­e dobândite, pentru îmbunătăți­rea calității vieții și revenirea la un grad de independen­ță cât mai bun. Programele de recuperare se stabilesc împreună cu echipa de reabilitar­e în funcție de deficitele neurologic­e dobândite în urma accidentul­ui vascular. Astfel, s-ar putea să fie nevoie de kinetotera­peut, logoped, ergoterape­ut, asistent social, dieteticia­n, asistent medical, psiholog, medic psihiatru, medic neurolog“, a explicat dr. Dan Mitrea.

 ??  ??
 ??  ?? Nu ignora primele semne ale AVC-ului!
Nu ignora primele semne ale AVC-ului!
 ??  ?? Pacientul poate fi recuperat după un atac vascular cerebral
Pacientul poate fi recuperat după un atac vascular cerebral
 ??  ?? Dr. Dan Mitrea
Dr. Dan Mitrea

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania