Femeia

Revoluția sexuală: genul neutru

-

Ne jucăm de-a Dumnezeu sau dăm dovadă de libertate în gândire și toleranță când ne creștem copiii de „genul fluid“? Este dilema prezentulu­i, când apar tot mai mulți susținător­i ai ideii că cei mici își aleg singuri sexul.

Doamnelor și domnilor, faceți cunoștință cu Nikki și Louise Draven din Middlesbor­ough, Marea Britanie! Sunt prima familie „neutră“din Europa. Adică niște părinți care nu țin cont de sexul lor și al copilului. Ca să fim mai clari, în această familie britanică tatăl este în plin proces de tranziție să devină femeie, iar mama se identifică atât ca femeie, cât și ca bărbat. În plus, ei (sau ele) îl cresc pe băiatul lor de patru ani, numit Star Cloud, fără să țină cont de sexul lui de la naștere. Îi cumpără atât haine de băiat, cât și de fetiță, și chiar îl încurajeaz­ă să poarte rochițe, pantaloni, fuste sau cămăși și îi oferă ca jucării tractorașe și mașini, dar și prințese și păpuși. O nebunie fără margini, o bătaie de joc la adresa cuiva care se află în plină creștere și dezvoltare, care nu are tăria să oprească „abuzul emoțional“al părinților lui? Sau o ideologie progresist­ă și, de fapt, viitorul spre care se îndreptă întreaga omenire?

Fată, băiat sau X

Vom fi toți neutri la un moment dat? Ne vom alege sexul ba feminin, ba masculin după cum ni se va năzări în viitorul nu foarte îndepărtat? Vom fi doar simple persoane, unisex, nu femei și bărbați? În SUA, există în tot mai multe state toalete publice de gen neutru, iar copiii sunt învățați încă de la grădiniță să nu pună etichete, să nu discrimine­ze, să nu se perceapă pe ei și nici pe cei din jur în funcție de sexul cu care s-au născut. Încă de la trei ani, când abia învață să-și exprime personalit­atea și dorințele, li se

spune că nu-i va judeca nimeni dacă azi își doresc să fie băieței și mâine fetițe. Că au libertatea să-și aleagă singuri cine vor să fie. Și, dacă e neapărată nevoie să aparțină unui gen, acela poate fi ales mai târziu, la adolescenț­ă. Iar până atunci, copiii sunt neutri, nu aparțin niciunui sex. Aceleași reguli ca ale familiei Draven.

Generația unisex

Franki D. are 14 ani și se consideră un „semibăiat“, adică se identifică doar parțial ca aparținând genului masculin. Nu se deosebește mult de ceilalți adolescenț­i: stă ore în șir pe internet, merge la concerte și ascultă muzică în căști. Nimic special în afara identifică­rii lui ca persoană neutră.

Întreaga viață ne-am obișnuit să bifăm fie sexul masculin, fie cel feminin în formularel­e completate și nu ni s-a oferit niciodată încă o pătrățică pentru o alternativ­ă. Ei bine, iată că această zi devine posibilă pentru unii dintre noi. Dicționaru­l Oxford a introdus începând din 2016 temenul „genul fluid“, iar câteva persoane din Statele Unite au reușit deja să-și schimbe certificat­ul de naștere, având în vedere că există, mai nou, varianta de a te poziționa undeva între cele două sexe existente până acum. Astfel, statul Washington a decis la începutul anului să ofere a treia opțiune de sex pe certificat­ul de naștere.

Premiere notabile

Australia a fost prima țară din lume care a recunoscut a treia clasificar­e privind genul oamenilor, Alex MacFarlane fiind prima persoană din lume care are sex nedetermin­at (2003). În 2014, Norrie May-Welby a fost declarat(ă) ca având „status nederminat“. Iar în 2016, Jamie Shupe și-a schimbat sexul în a treia opțiune. Din 2017, în Ontario există posibilita­tea de a trece „X“pe permisul de conducere în dreptul sexului. Și tot anul trecut, în aprilie, s-a născut primul copil din lume – Searyl Atli Dotl – cu card de sănătate, pașaport și certificat de naștere pe care a fost trecut „genul neutru“. Germania a fost prima țară europeană care a recunoscut sexul nedetermin­at pe certificat­ele de naștere – și asta chiar din 2013! –, în timp ce în Thailanda se vorbește de ceva vreme despre „ladyboys“, un soi de „fetebăieți“.

Revoluția sexuală

În concluzie, revoluția sexuală este în toi. „Oamenii intersex“sau „al treilea gen“s-au infiltrat deja în societate, de ceva ani încoace. Se vorbește tot mai des de „fluiditate sexuală“. Cum îi va influența, ani mai târziu, această incertitud­ine sexuală pe copiii crescuți nici ca băieți, nici ca fete? Sau și ca băieți, și ca fete?

În 2013, Germania a fost prima țară europeană care a recunoscut sexul nedetermin­at pe certificat­ele de naștere, iar în 2017 s-a născut primul copil din lume de „genul neutru“.

 ??  ?? Al treilea sex gândire progresist­ă sau abuz emoțional asupra copiilor?
Al treilea sex gândire progresist­ă sau abuz emoțional asupra copiilor?
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania