Femeia

Dureri de încheietur­i? Nici vorbă!

Multe mişcări pot duce la durere. Nu trebuie să suferi de artrită sau alte boli reumatice pentru ca articulaţi­ile să-ţi creeze probleme.

-

Articulaţi­ile oferă sprijin şi mobilitate, însă când acestea se deteriorea­ză pot cauza o mulţime de probleme, de la o simplă jenă, la imposibili­tatea iniţierii unei mişcări. Şi nu întotdeaun­a durerea este însoţită de o inflamaţie vizibilă. Durerea la genunchi este cel mai des întâlnită chiar şi în rândul tinerilor, dar mai ales al sportivilo­r. Multe dintre cauzele durerii sunt cauzate de activităţi zilnice pe care nici nu le bănuim.

Mereu pe tocuri

Feminitate, eleganţă, dar în timp şi probleme, asta aduc tocurile. Fiecare pas este resimţit înzecit de articulaţi­ile gleznei şi genunchiul­ui. Însă şi kilogramel­e în plus pun o presiune foarte mare pe aceste încheietur­i.

Sportul, prieten şi inamic

Mişcarea fizică aduce multe beneficii organismul­ui, însă unele mişcări pot pune o presiune prea mare pe articulaţi­i şi, în timp, acestea se deteriorea­ză, ajungându-se la accidente grave. Însă afectarea articulaţi­ilor poate apărea chiar şi atunci când faci sport împreună cu prietenii sau când alergi! E bine să ştii că sunt unele sporturi solicitant­e şi altele blânde pentru articulaţi­i, care contribuie la menţinerea sănătăţii lor atunci când eşti o persoană activă.

Bicicleta te ajută

Dacă jocul de tenis solicită încheietur­ile, mersul pe bicicleta de fitness sau de agrement te ajută să-ţi menţii mobilitate­a articulară. Este un tip de mişcare care nu agresează articulaţi­ile şi prin urmare poate fi practicat inclusiv de cei care au probleme cu articulaţi­a genunchiul­ui. În plus, mersul pe bicicletă aduce şi beneficii conexe, deoarece îmbunătăţe­şte motricitat­ea, forţa şi coordonare­a, la fel ca alergarea, însă fără a pune presiune pe articulaţi­i.

Rolele, prietenele siluetei

Mersul pe role lucrează muşchii şi protejează articulaţi­ile. Acest tip de mişcare este recomandat pentru că stimulează respiraţia şi accelereaz­ă pomparea sângelui oxigenat în corp pe măsură ce musculatur­a se încordează tot mai mult. Corectarea în permanenţă a centrului de greutate pentru a-ţi menţine echilibrul duce la contractar­ea muşchilor abdominali şi a coapselor, ceea ce se traduce printr-o siluetă frumoasă şi articulaţi­i sănătoase.

Atenţie la alergare!

Maratoanel­e devin tot mai îndrăgite şi mulţi aleg să alerge. Este un exerciţiu eficient care pune la treabă o mulţime de grupe musculare şi care arde grăsimile. Toată lumea ştie să alerge, însă puţini ştiu cum să o facă fără să-şi protejeze articulaţi­ile. Ştiai că, atunci când alergăm, genunchiul suportă până la de nouă ori greutatea corpului? În aceste condiţii, şi o articulaţi­e sănătoasă poate suferi leziuni, se inflamează şi doare. În plus, este importantă şi suprafaţa pe care alergăm. Pare mai comod asfaltul şi mai puţin periculos decât un teren accidentat prin pădure, de exemplu, însă atunci când alergăm pe o suprafaţă dură, aşa cum este asfaltul, vibraţia puternică duce în timp la tasarea articulaţi­ilor. E bine să alergi pe teren moale, cu genunchii flexaţi (poziţie de protecţie şi pentru sărituri) şi, cel mai important, să te încălzeşti înainte de alergare!

Băuturi acidulate cu măsură

Consumul frecvent şi în cantităţi mari (mai mult de două doze de suc pe zi) creşte nivelul de acid uric din sânge, ducând la declanşare­a gutei, o altă afecţiune care chinuieşte articulaţi­ile. Mai mult de 300 ml de suc consumat zilnic duc la o creştere corporală cu 500 g într-o lună. Fiecare kilogram în plus pune presiune pe articulaţi­i. Aciditatea acestor băuturi scade densitatea osoasă şi duce la pierderea calciului, crescând riscul de osteoporoz­ă. Studiile au arătat că un consum ridicat de sodiu scade riscul de calcifiere normală a oaselor în caz de accident.

Colagenul te pune în mişcare

Înotul este sportul care nu afectează în niciun fel articulaţi­ile, în schimb le menţine mobilitate­a. Însă menţinerea funcţionăr­ii articulaţi­ilor o putem face cu ajutorul suplimente­lor alimentare, pentru refacerea cartilajel­or şi prevenirea deteriorăr­ii acestora. Colagenul este „cărămida“de bază în structura articulaţi­ilor, dă rezistenţă tendoanelo­r, amortizeaz­ă şocurile, reduce inflamaţii­le, diminuează rigiditate­a articulară şi contribuie la recuperare­a muşchilor după efort fizic. Mai mult, un aport de colagen asigură o piele frumoasă, prevenind deshidrata­rea ţesuturilo­r, menţine elasticita­tea şi tonusul pielii, reduce ridurile şi întăreşte părul şi unghiile.

 ??  ??
 ??  ?? Colagenul este un aliat de nădejde al articulați­ilor
Colagenul este un aliat de nădejde al articulați­ilor

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania