Femeia

Fotografii ca la 1918

O secundă. Atât ne ia astăzi apăsarea unui buton ca să realizăm o fotografie. Putem face sute, mii într-o singură zi. Însă, în urmă cu o sută de ani, un cadru fotografic necesita cel puțin 40 de minute.

- Continuare­a reportajul­ui și mai multe fotografii pe www.femeia.ro

Fotograful Radu Chindriș, originar din Alba Iulia, este cel care ne întoarce în timp, mai exact la momentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, zi din care avem doar șapte fotografii pe sticlă, făcute de Samoilă Mârza.

„100 de chipuri românești” este un proiect deosebit ce-și propune trei lucruri: restaurare­a fotografii­lor de la 1918, lăsarea unei moșteniri de 100 de chipuri reprezenta­tive pentru România – fotografii realizate cu aceeași tehnică de acum 100 de ani, de la Marea Unire, și refacerea fotografie­i istorice de la 1 decembrie 1918 pe 1 decembrie 2018, cu personaje contempora­ne.

Cu fotografia în suflet

Radu Chindriș povestește că încă de mic a fost pasionat de fotografie. Îi place ca portretele sale să fie altfel; de aceea, la un moment dat, a rămas dezamă- git de noile tehnologii: „Acum șapte ani, am avut o decepție legată de fotografia digitală – e totul trecător, e foarte ușor să ajungi la un rezultat și parcă nu mai are suflet. Căutam altceva și așa m-am întâlnit, oarecum la mijloc de drum, cu ambrotipia”. Și a început să caute prin toată Europa piese și aparate vechi ce folosesc această tehnică numită „colodiu umed“și să le recondițio­neze: „Am început să cumpăr aparate, neștiind exact ce doresc”. Iar astăzi are un întreg arsenal de cutii de lemn din care scoate portrete unice în alb, negru și mii de nuanțe de gri, iar cel mai vechi dintre acestea are 150 de ani! Cel mai mare aparat, produs în 1918, la Londra, din lemn de cireș, l-a luat din Germania: „Era cu geamul spart, așa că am șlefuit vreo două săptămâni la o bucată de sticlă, că nu se găsește așa ceva pe piață. E plăcut apoi să știi că tu i-ai dat viață din nou”.

Mâna destinului

Cu multă pasiune, dar și cu o groază de circumstan­țe ce s-au legat perfect, a luat naștere un proiect unic. 100 de chipuri românești a pornit când, în urma unei apariții în presă a lui Radu privind colodiul umed, comunitate­a din Galtiu (satul din care a plecat și Samoilă Mârza acum 100 de ani) l-a rugat să refacă drumul parcurs de fotograful Unirii. „Chiar urmașul său m-a contactat. În paralel, cei de la Muzeul Unirii din Alba Iulia m-au rugat să îi ajut să recondițio­neze aparatul foto al lui Samoilă Mârza (n.r. Radu este și restaurato­r). Așa am ajuns împreună cu Alinda Banică și Florian Fugasin la ideea unui album în care să fotografie­z, cu tehnica veche, 100 de români.“

Lansare cu muncă

Pe 13 februarie, proiectul a fost lansat și la București, la Athénée Palace Hilton, în Sala Regina Maria (cum altfel?), cu o expoziție și două ședințe foto în fața publicului. Cele două chipuri fotografia­te au fost criticul de film Irina Margareta Nistor și Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut din istoria României. Pe tot parcursul anului, figuri marcante ale României vor fi imortaliza­te, iar oamenii se pot implica, propunând nume sau votând pe site-ul proiectulu­i.

Portret de 40 de minute

După ce așază modelul pe scaun, Radu reglează aparatul, pregătește placa de sticlă : „Pornesc de la o bucată de sticlă obișnuită pe care pun chimicale preparate de mine. Astfel, pot apărea o grămadă de erori sau reacții ciudate. Pe de-o parte încerc să le controlez, pe de alta să le las libere pentru efectele care dau un aer aparte. Nu încerc să fac o fotografie perfectă; altfel, aș face-o cu telefonul“. Expunerea durează 8 secunde. Placa se developeaz­ă, apoi se ține în soluții și în apă ca să se fixeze.

Scopul proiectulu­i este acela de a arăta acum, la centenar, o Românie unitară, matură: prin albumul editat, în expoziții, pe site-ul www.100dechipu­ri.ro și pe platformel­e de socializar­e.

 ??  ??
 ??  ?? Radu colecțione­ază de 7 ani aparate vechi
Radu colecțione­ază de 7 ani aparate vechi
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania