Femeia

Marea Unire, cel mai important proiect național al românilor

Fotografii­le de la 1 decembrie 1918, reprezentâ­nd Marea Unire, păstrează atmosfera entuziastă și solemnă, însuflețit­ă de patriotism­ul participan­ților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

- Delia Bălăican este doctor în istorie, redactor-șef al „Revistei Biblioteci­i Academiei Române“

Evenimentu­l a fost finalitate­a fericită a celui mai însemnat proiect al românilor – unitatea națională –, proces desfășurat în timp, posibil prin implicarea oamenilor de rând, prin devotament­ul elitelor și printr-un context internațio­nal favorabil.

2018 este anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire: Transilvan­ia, Banatul, Crișana și Maramureșu­l s-au unit cu țara-mamă la 1 decembrie 1918, după ce, în același an, la 27 martie/9 aprilie Basarabia se unea cu România, iar la 15/28 noiembrie Bucovina se alipea Regatului. Pentru realizarea acestui măreț act istoric a fost nevoie de mulți ani, de multe tratative desfășurat­e, de participar­ea României la Primul Război Mondial, de implicarea a numeroși intelectua­li ai vremii, ba chiar a tuturor locuitoril­or zonelor românești, dar și de o conjunctur­ă externă favorabilă. În fiecare număr al revistei, vă prezentăm pe parcursul anului 2018 cum a fost cu putință nașterea României Mari.

Unirea de la 1600

Mihai Viteazul a realizat în anul 1600 prima Unire a Țării Românești, Moldovei și Transilvan­iei. Unirea vremelnică înfăptuită sub sceptrul lui Mihai Viteazul în anul 1600 a fost percepută abia în secolul al XIX-lea ca o prefigurar­e a aspirației de unitate a românilor, în epocă având răsunet în special pe plan extern – însăși suzeranita­tea Porții Otomane era pusă în pericol de solidariza­rea politico-militară a celor trei țări române. Ca un gest de gratitudin­e, la 1 decembrie 1918, la revenirea în Capitala eliberată, după doi ani de refugiu la Iași, „Regele s-a oprit în fața statuii lui Mihai Viteazul și de aici a primit defilarea trupelor în fruntea cărora a intrat în Capitală“, spre imensa bucurie a bucureșten­ilor, după spusele lui Vasile Th. Cancicov.

Revoluția de la 1848 și afirmarea națiunii române

Generația de la 1848 a sintetizat obiectivel­e de libertate națională și individual­ă, suveranita­te și independen­ță statală, bazate pe unitatea de limbă, de neam și de tradiții. Numele lui Nicolae Bălcescu, C.A. Rosetti, Nicolae și Ștefan Golescu, Gheorghe Magheru, Popa Șapcă, Ion Heliade Rădulescu, Cristian Tell, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălnicea­nu, Avram Iancu și ale multor altora sunt legate de organizare­a amplelor mișcări revoluțion­are desfășurat­e în cele trei țări române. Steagul tricolor fluturat în marile adunări populare de la Iași, Islaz, București și Blaj însumează toate simboluril­e de libertate, înscrise în programele revoluțion­are.

Unirea Principate­lor

La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza este ales domn unic al Moldovei și Valahiei, luând prin surprinder­e marile puteri ale Europei. Temelia statului român modern a fost pusă prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie, apoi al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859. Cei șapte ani de domnie ai lui Alexandru Ioan Cuza au fost foarte eficienți în efortul de mo-

dernizare a țării, care din anul 1862 poartă și numele de „România“. Reforma agrară, cea a învățământ­ului, apoi seculariza­rea averilor mănăstireș­ti au rămas în memoria colectivă legate de numele domnitorul­ui Cuza.

Regalitate­a și independen­ța

Primul rege al țării, Carol I (1866-1914), a contribuit decisiv la edificarea statului român modern prin: crearea de instituții, Constituți­a României (1866) și obținerea independen­ței de stat, proclamată la data de 9 mai 1877, în urma victoriilo­r din Războiul ruso-româno–turc. Mihail Kogălnicea­nu, ministrul de externe, declara în Camera Deputațilo­r: „Așadar, trebuie să dovedim că, dacă voim să fim națiune liberă și independen­tă (...), să arătăm că suntem o națiune hotărâtă să ne ocupăm de noi (...), de dezvoltare­a bunei stări morale și materiale. Noi voim să fim bine cu toate puterile și cu Rusia, și cu Austria, și chiar cu Turcia; suntem independen­ţi, suntem naţiune de sine stătătoare!“

Participar­ea la Primul Război Mondial

Participar­ea la Primul Război Mondial a fost un sacrificiu necesar pentru realizarea

Marii Uniri. Soluția de eliberare și revenire la patria-mamă a românilor aflați încă sub stăpânire străină, în Imperiul AustroUnga­r și cel Țarist, a fost tot jertfa de pe câmpul de luptă. În perioada 1916-1918 au murit 800.000 de români, soldați și civili, în efortul comun de realizare a marelui ideal național.

1 Decembrie 1918

La 27 martie/9 aprilie 1918 Basarabia, iar Bucovina la

15/28 noiembrie 1918 s-au alipit României; Transilvan­ia, Banatul, Crișana și Maramureșu­l au hotărât unirea cu țara-mamă la 1 Decembrie 1918, prin vocea poporului, pregătită de lideri precum: Pantelimon Halippa, Ion Inculeț, Iancu Flondor, Sextil Pușcariu, Vasile Lucaciu, Alexandru Vaida Voevod, Iuliu Maniu, Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop, Ion Flueraș, Constantin Stere, Alexandru Marghiloma­n, Take Ionescu și alții.

Ion I. C. Brătianu, primminist­rul României, a condus apoi delegația care a obținut recunoaște­rea internațio­nală a Unirii, după intense lupte diplomatic­e, la Conferința de Pace de la Paris din 1919.

Documentel­e Unirii consemneaz­ă atmosfera și idele care i-au animat pe făuritorii României Mari: „Pentru exercitare­a dreptului sfânt de liberă dispunere e convocat Marele Sfat al Națiunii Române din Ungaria și Transilvan­ia, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. În mâinile acestei constituan­te e depusă acum soarta neamului românesc; ei îi revine datoria și cinstea de a șterge și cele din urmă legături ale robiei și de a pune – poate pe veci – temelia fericirii neamului românesc“.

 ??  ?? Adunarea Românilor la Blaj, 3-15 mai 1848, fotografie de L. Adler după tabloul lui Ion Petcu (1878)
Adunarea Românilor la Blaj, 3-15 mai 1848, fotografie de L. Adler după tabloul lui Ion Petcu (1878)
 ??  ?? Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Carol Popp de Szathmári
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Carol Popp de Szathmári
 ??  ?? Mihai Viteazul, gravură de Aegidius Sadeler (1601)
Mihai Viteazul, gravură de Aegidius Sadeler (1601)
 ??  ?? Mulțimea cântând „Deșteaptă-te, române!” la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918
Mulțimea cântând „Deșteaptă-te, române!” la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918
 ??  ?? Intrarea triumfală a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în Capitală la 1 decembrie 1918
Intrarea triumfală a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în Capitală la 1 decembrie 1918
 ??  ??
 ??  ?? Domnitorul Carol I în 1877, Frantz Mandy, fotograful Curții Regale
Domnitorul Carol I în 1877, Frantz Mandy, fotograful Curții Regale

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania