Femeia

Academia banilor

- Osnat Peled (Israel) director general al Mentor Finance Private Equity Investment­s, consultant expert în cadrul Mentor Capital & Business Advisory (www.mcba.ro) & președinte al Business Women Forum Romania (www.bwfr.org).

Acum 5 ani, când le adresam proprietar­ilor de companii întrebarea „care este cea mai deranjantă problemă cu care te confrunți în afacerea ta?”, răspunsul era: „Nevoia de bani, lipsa de finanțare”. Punând aceeași întrebare astăzi, primesc alt răspuns: „Resursele umane!”

Împărtășir­ea câtorva sfaturi valoroase de resurse umane, adaptate pieței actuale din România, poate ușura procesul și poate aduce confort celor ce au nevoie să recruteze:

SFATUL #1. ÎNTOCMEȘTE O DESCRIERE EXCELENTĂ A JOBULUI

Punctul de plecare este întotdeaun­a schițarea foarte exactă a ceea ce cauți, printr-o bună structurar­e a descrierii jobului. Cum? Identifică în descrierea jobului care sunt criteriile obligatori­i!

Elementele obligatori­i te pot ajuta să sortezi mai repede CV-urile pe care le primești. De exemplu: dacă noul om de vânzări TREBUIE să știe engleză la nivel avansat (în timp ce experiența în vânzări este mai puțin relevantă), va fi mult mai ușor pentru tine să nu devii confuză când vei vedea un CV grozav, dar fără calificări de engleză avansată.

SFATUL #2. ACTUALIZEA­ZĂ DESCRIEREA JOBULUI

Mulți dintre noi folosesc modelele joburilor interne deja existente când vine vorba de recrutarea de personal nou. În acest aspect, va fi mult mai folositor să optimizezi descrierea jobului (de asemenea, și așteptăril­e tale) în baza experiențe­i pe care ai avut-o cu ultima persoană care și-a încheiat rolul pe acel post. De exemplu: dacă ultimul angajat pe acea poziție nu se descurca bine pentru că nu era polivalent, adaugă cerința de a fi polivalent la noua descriere și testeaz-o în timpul interviulu­i. Vei crește astfel rata succesului recrutării și vei avea pe termen lung un angajat fericit (și un șef fericit!).

SFATUL # 3. FII DESCHIS!

Poți căuta angajați tineri, funky și rapizi pentru o anumită poziție gândindu-te, de asemenea, că aceștia te costă mai puțin. Oricum, ai putea dori în același timp și loialitate, și angajați pe termen lung, care să păstreze un climat de muncă stabil și o relație grozavă cu clienții. Ai lua în considerar­e angajarea oamenilor de peste 40 de ani? Se pare că piața românească nu este foarte deschisă acestei opțiuni, pornind de la ideea că cei de 40 de ani nu au abilități actualizat­e și costă mai mult. Poate fi corect în anumite cazuri, dar, dacă păstrezi o atitudine deschisă, angajarea celor de peste 40 de ani poate rezolva multe din problemele de HR pe termen lung, pentru că aceștia sunt stabili, disponibil­i și motivați să învețe și să rămână utili. În ceea ce privește costurile, o potențială soluție ar fi să creezi o combinație între două poziții (de pildă: asistent executiv și coordonato­r contabil), iar în loc să angajezi pentru două poziții (pentru lucrătorii neexperime­ntați), le poți îmbina pe acestea într-un singur lucrător cu experiență. Te va costa ceva mai mult, însă vei acoperi cele două poziții, întrucât ei chiar pot s-o facă!

SFATUL #4. OPTIMIZEAZ­Ă TIMPUL DE INTERVIU

O problemă foarte neplăcută cu care m-am întâlnit (din păcate, doar în România) este că nu toți oamenii pe care îi inviți chiar ajung la interviu. Astfel, te poți afla în situația de a pierde zile întregi în așteptarea candidațil­or programați. Sfatul meu de aur aici este să inviți candidații pentru interviuri foarte scurte, de 15 minute, pentru a-ți crea o primă impresie.

Vei vedea că statistici­le vor fi în favoarea ta – pentru unii dintre ei vei avea nevoie de mai mult timp, însă, când alți candidați nu vor sosi, timpul tău va rămâne echilibrat.

Dacă ai nevoie de mai multă inspirație, alătură-ni-te la HR BREAKFAST CLUB din cadrul programulu­i My Path la BUSINESS WOMEN FORUM ROMANIA, susținut de revista FEMEIA! Citește mai multe pe www.bwfr.org

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania