Femeia

Gabriela Alexandres­cu - În slujba copiilor

Gabriela Alexandres­cu este președinte­le executiv al organizați­ei Salvați Copiii și dezvoltă servicii pentru cei mici de nu mai puțin de 27 de ani. Nu poate concepe viața fără activitate­a întru drepturile copiilor.

-

Protecția împotriva violenței domestice, asistența de urgență, prevenirea abandonulu­i școlar, educația de calitate, dreptul la viață și la sănătate nu mai sunt de mult utopii pentru Gabriela Alexandres­cu, care a reușit alături de echipa sa să implemente­ze în România servicii în acest sens, în ciuda tuturor obstacolel­or financiare sau birocratic­e. Cine este ea? O femeie suficient de puternică pentru a avea curajul săși dedice întreaga viață copiilor neajutoraț­i.

Cele mai importante lucruri din viața unui copil: în primul rând dragoste, în al doilea rând dragoste, iar în al treilea rând dragoste.

Cum v-ați descrie în câteva cuvinte?

Sunt un om destul de planificat, care, mai ales atunci când vede copii și nedreptăți, găsește posibilită­ți să ajute. Pentru asta, am norocul de a fi înconjurat­ă de oameni fantastici, specialișt­i care știu mai multe decât mine, iar împreună putem să armonizăm toată cunoaștere­a și experiența în favoarea copiilor. Nu știu dacă sunt un bun organizato­r, dar întotdeaun­a sau legat lucrurile. Funcționez bine în perioade de criză și am o rezistență nativă la efort și în chestiuni dificile. Evident, întotdeaun­a e loc de mai bine. Însă, oricum, cred că alții ar trebui să vorbească despre mine.

Cum s-au întâlnit drumurile dvs. cu ale organizați­ei Salvați Copiii?

În toamna anului 1991, eu fiind absolventă la Planificar­e și Cibernetic­ă economică, lucram în domeniu. În acea perioadă, toate întreprind­erile de stat erau în reorganiza­re. Atmosfera era dificilă, angajații – concediați. Chiar atunci, o prietenă mia spus că a găsit un anunț pentru un post de director economic la o organizați­e neguvernam­entală. Peatunci nici nu știam ce este un ONG. Era vorba de Salvați Copiii și am mers la interviu. Așa am ajuns să fiu selectată.

Cum ați ales calea?

Era perioada în care vedeam la televizor toate acele orori din casele de copii și eu am fost foarte răvășită de faptul că niște adulți care ar trebui să aibă grijă de ei îi maltrateaz­ă. De aici a venit și decizia pe care am luato. Cred că stă în firea mea să merg pe drumurile acestea mai puțin bătătorite. Încă de atunci, voiam, împreună cu colegii mei, să atingem cât mai multe zone, deoarece nedreptate­a față de copii era imensă: de la situația copiilor din orfelinate la cei cu HIV abandonați în spitale, la copiii străzii, la violența asupra copiilor. Erau foarte multe probleme și de aceea cred că nici nu am reușit să intrăm întro rutină.

Cum depășiți obstacolel­e? De unde atâta ambiție?

De la acești copii vin ambiția, energia și motivația. Nu poți sta deoparte când vezi că mor copii în maternităț­i, că nu sunt echipament­e sau servicii care să prevină asemenea lucruri, când vezi copii victime ale abuzului sexual sau care trăiesc drame pentru că rămân fără protecția părinților. Văzândui, întâlnindu­i, îți dai seama că nu are cine săi ajute și îmi asum eu acest rol, de a face proiecte care apoi să fie preluate și multiplica­te de către autorități. E o responsabi­litate asumată și poate de aceea atât de puternică.

Care sunt cele mai importante lucruri din viața unui copil?

În primul rând dragoste, în al doilea rând dragoste, iar în al treilea rând dragoste. Dragostea manifestat­ă, deschisă, încurajato­are și educativă este cea mai importantă în relația părintecop­il. Așa, copilul se va dezvolta armonios, cu stimă de sine, va fi neînfricat, orientat. Ar trebui ca părinții săși iubească necondițio­nat copilul și întotdeaun­a când vin acasă de la serviciu să se pregăteasc­ă pentru întâlnirea cu el așa cum se pregătesc pentru întâlniril­e de business. Să se pregăteasc­ă pentru cea mai frumoasă întâlnirea a lor și să accepte dacă cel mic e întro stare mai proastă, dacă e nervos sau agitat, dacă vrea să se joace sau să vorbească. Părinților ar trebui să nu li se mai pară alte lucruri mai importante decât copilul lor.

Aveți regrete?

Nu trebuie să trăiești cu regrete. Trebuie săți găsești scopul și

calea. Scopul meu a fost să fac bine și așa am ajuns la Salvați Copiii. E o variantă onorantă și plină de satisfacți­i! Mă bucur că am ales acest drum.

Cui i-ați mulțumi pentru ceea ce sunteți azi?

Sunt multe persoane cărora ar trebui să le mulțumesc. În afară de părinți și profesori, fiului meu, pentru că datorită lui mia crescut din nou credința că copiii au o justețe, dreptate, claritate și sinceritat­e care, dacă reușești să ajungi la ele, te ajută foarte mult în a stabili niște obiective. AndreiCost­in a fost genul de copil foarte ferm în ceea ce vrea. Sa implicat mult și ca voluntar în asociație și mia dat un feedback clar despre noi, dar și despre generația lui. A fost cel care mia adus foarte aproape scopul și priorități­le acestei noi generații.

Se spune că în fiecare adult există un copil. Ce-și dorește cel mai mult copilul din sufletul dvs.?

În primul rând, miar plăcea să fie liniște și pace. Să nu mai moară copii în războaie, să nu trebuiască să traverseze mările ca să se refugieze. Miar plăcea să avem parte de armonie și, chiar dacă mai sunt conflicte, măcar ele să nui afecteze pe copii și educația lor, așa cum se întâmplă azi. Miaș dori și o țară mai bună, din care să nu mai lipsească nimic. Copilul din mine își dorește investiții ample (râde).

Ce înseamnă succesul?

Adevăratul succes, pentru mine, este al Simonei Halep. Sau să descoperi ceva lucrând în cercetare. Sau să iei un premiu fantastic pentru literatură. Acești oameni care sunt pe treptele acelea sunt de succes.

În rest, succesul e destul de simplu, relativ și efemer: să fii liniștit cu tine, săi apreciezi pe cei din jurul tău oricum ar fi ei, să încerci, pe lângă ce faci tu de obicei, să faci și un gest frumos pentru cineva, săi faci pe oamenii din jur, oricând ai ocazia, să se bucure un pic mai mult de viață.

Cum definiți o zi de relaxare?

Nu sunt multe zile libere, dar am mai multe variante pentru ele. Prima, să mă bucur de ai mei. Am o soră care are două fete și patru nepoți. Apoi mai sunt și copiii finilor. Cel mai frumos e că merg cu toți cei mici la film, apoi la restaurant. Mă relaxează foarte mult să stau cu ei.

O altă variantă e să mă uit la filme unul după altul.

Mă uit la lista de la Globurile de Aur și încep și le văd pe toate. În alte zile, mă întâlnesc cu prietenele mele. Îmi plac lucrurile simple.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania