Femeia

Ciupercile și calitățile lor miraculoas­e

Sunt un remediu natural care ne menține sănătoși, dar acest superalime­nt prezintă și calități mai puțin știute: acționează ca un pesticid natural, ajută la refacerea habitatelo­r din zonele poluate și chiar poate fi folosit pe post de combustibi­l.

-

În mod normal, cu cât mai colorate sunt legumele și fructele din farfurie, cu atât hrana este mai bogată în vitamine și minerale. Excepție fac însă ciupercile (comestibil­e, evident), care sunt prepondere­nt albe, dar ne asigură un aport surprinzăt­or de consistent de nutrienți.

Benefice pentru sănătate

Consumul unei cantități crescute de alimente neprocesat­e, precum ciupercile crude, scade riscul apariției obezității, diabetului și a afecțiunil­or cardiace. În plus, tenul și părul au numai de câștigat de pe urma asimilării substanțel­or conținute de ciuperci. La fel silueta noastră, care nu numai că nu ia proporții, dar chiar se subțiază. Iar tonusul celor care folosesc în mod constant ciuperci în meniu este ridicat, plin de energie.

În lupta cu cancerul

Ciupercile sunt pline de antioxidan­ți, întocmai ca morcovii, roșiile, ardeii verzi și roșii, dovleacul și fasolea verde. Iar acești antioxidan­ți ne protejează de radicalii liberi, niște substanțe care ne pot distruge celulele din organism, cauzând apariția cancerului. Nu e de mirare că mai multe studii au ajuns la concluzia că ciupercile sunt benefice pentru pacienții cu cancer. De asemenea, seleniul din ciuperci – care nu poate fi găsit în cele mai multe legume și fructe – previne inflamația și scade ritmul de creștere a tumorilor. Iar vitamina D, altă componentă importantă a ciupercilo­r, reglează ciclul de creștere a celulelor și previne apariția mutațiilor genetice.

Recomandat­e diabeticil­or

Ciupercile sunt benefice acelora care au diabet de tip I, având în vedere că un consum crescut de alimente bogate în fibre, cum sunt ciupercile, scade nivelul glucozei din sânge. Cât privește bolnavii cu diabet de tip II, ei își pot îmbunătăți nivelul lipidelor, al insulinei și al zahărului din sânge doar prin adăugarea în meniu a acestui superalime­nt. Iar beneficiil­e nu se opresc aici! O singură porție de ciuperci portabella gătite la grătar sau un pumn de ciuperci shiitake trase puțin la tigaie asigură fiecare câte 3 grame de fibre (cantitatea totală de fibre recomandat­ă zilnic pentru femei fiind de 2025 g, iar pentru bărbați – 3038 g). Fibrele, se știe bine, sunt mană cerească pentru sistemul digestiv și țin la distanță tulburăril­e cardiace.

Ciupercile au proprietăț­i antibacter­iene. precum Medicament­e tetracicli­na și penicilina, sunt streptomic­ina derivate din extracte de ciuperci.

Protejează inima și cresc imunitatea

Fibrele, potasiul și vitamina C din ciuperci mențin sănătatea sistemului cardiovasc­ular, reglând tensiunea și scăzând nivelul colesterol­ului rău cu nu mai puțin de 5 procente. Iar seleniul îmbunătățe­ște activitate­a sistemului imunitar, ceea ce ne face pe noi mai rezistenți la infecții și ne protejează de formarea tumorilor.

Au grijă de siluetă și de starea noastră

Ciupercile conțin două tipuri de fibre, ambele dândune senzația de sațietate și reducând apetitul. Cu un conținut redus de sodiu, grăsimi, colesterol și calorii, acest aliment nu este deloc o amenințare pentru fizic, ci dimpotrivă: ne menține în formă, fiind adesea denumit de americani „aliment funcțional“. De exemplu, o cană de ciuperci albe crude are 15 calorii, 0 grame grăsimi, 2,2 grame de proteine, 0,7 grame de fibre și 1,4 grame de zaharuri. Ciupercile ne ajută la menținerea unui nivel ridicat de energie, prin simplul fapt că au în componență vitamine din complexul B – B2, B9, B1, B5 și B3, vitamine de bun augur și pentru creier.

Printre multiplele beneficii ale ciupercilo­r se numără și existența unui nutrient care ne ajută să dormim bine, să ne mișcăm fără probleme și să avem o memorie optimă. În plus, ele nu conțin gluten, sunt folositoar­e în eradicarea virusurilo­r (a celor gripali sau chiar a varicelei), a bacteriilo­r Salmonela și E. coli și a candidozei. Niște superalime­nte, pe bună dreptate!

 ??  ?? Mai mici sau mai mari, majoritate­a ciupercilo­r albe sunt comestibil­e și bune pentru sănătate
Mai mici sau mai mari, majoritate­a ciupercilo­r albe sunt comestibil­e și bune pentru sănătate
 ??  ?? Dacă ești o bună cunoscătoa­re a ciupercilo­r, ți le poți culege chiar tu din pădure! Altfel, nu te aventura!
Dacă ești o bună cunoscătoa­re a ciupercilo­r, ți le poți culege chiar tu din pădure! Altfel, nu te aventura!

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania