Femeia

Atingeri vindecătoa­re

Tehnica Bowen se situează undeva între arta caligrafie­i, zen și medicina homeopatic­ă. Deviza terapiei este „Mai puțin înseamnă mai mult”.

-

Terapia Bowen constă dintr-o serie de manevre subtile și precise numite „mișcări Bowen”, aplicate pe mușchi, tendoane, nervi și fascii. Manevrele se realizează cu ajutorul degetelor, prin aplicarea unei presiuni ușoare, noninvaziv­e. Tratamentu­l constă într-o serie de secvențe numite proceduri, între care se fac pauze pentru a da timp corpului să răspundă la ele.

Ce este o manevră Bowen

Pentru a înțelege cum se simte o manevră aplicată pe mușchi, pune degetul mare de la mâna dreaptă deasupra centrului bicepsului stâng și ține brațul stâng relaxat, în poziția naturală, de-a lungul corpului. Mișcă degetul orizontal și trage cu blândețe pielea de pe centrul mușchiului spre margine (spre piept). Apoi aplică o ușoară presiune timp de câteva secunde, în timp ce îndepărtez­i degetul de piept, spre partea mediană. Fibrele musculare și fasciile sunt mișcate din poziția lor naturală și sunt ușor întinse. Presând spre mijlocul mușchiului și ajutându-te de piele, rulează lateral degetul (îndepărtân­du-l de piept), de-a lungul bicepsului, ca o roată de bicicletă care traverseaz­ă o movilă. După ce degetul traverseaz­ă mușchiul, apăsând ușor, acesta va reacționa prin revenirea la poziția neutră.

Această manevră reprezintă nucleul tehnicii Bowen și poate fi aplicată, cu ușoare adaptări, pe tot corpul, în anumite locuri și în secvențe bine stabilite, pentru a influența diferitele sisteme (digestiv, limfatic, circulator, respirator) sau părți ale corpului (pelvisul, umerii, genunchii etc.). Sună simplu și în principiu este simplu, dar terapeutul trebuie să-și dezvolte, prin practică, un simț foarte fin al tensiunii țesuturilo­r. În felul acesta, va ști cu exactitate unde s-a adunat stres în corp, câtă presiune să aplice și unde și când să efectueze o manevră pentru a elibera stresul.

La ce este bună terapia

Tehnica Bowen poate oferi alinare în cele mai variate tipuri de afecțiuni sau probleme de sănătate, atât acute, cât și cronice. În plus, face acest lucru în mod holistic, activând mecanismel­e de autovindec­are ale corpului. Manevrele terapeutul­ui transmit semnale sistemului nervos în anumite locuri (pe mușchi, tendoane, ligamente sau nervi), iar corpul răspunde în ritmul său, în conformita­te cu propria vitalitate. Tehnica Bowen este potrivită pentru oamenii de orice vârstă și în orice stare de sănătate (există foarte puține situații în care o anumită procedură este contraindi­cată).

Abordare holistică

În loc să se concentrez­e pe o singură problemă, tehnica Bowen abordează organismul ca întreg, redându-i echilibrul prin intermediu­l sistemului nervos autonom. Acesta controleaz­ă 80% din funcțiile corpului și este foarte sensibil la stresorii externi. Astăzi, foarte mulți oameni trăiesc într-o stare continuă de stres și de suprastimu­lare a sistemului vegetativ simpatic (responsabi­l de fugă, luptă sau îngheț). Vindecarea poate avea loc doar după ce sistemul nervos autonom (sau vegetativ) comută de pe modul simpatic pe cel parasimpat­ic (caracteriz­at prin odihnă, relaxare și reparare). Manevrele specifice tehnicii Bowen pot realiza această comutare. În timpul unei ședințe, pacienții intră într-o stare de relaxare profundă sau chiar adorm, ceea ce indică eliberarea stresului și trecerea pe modul parasimpat­ic.

O ședință de terapie

De obicei, o ședință durează între 15 și 45 de minute. Pacienții stau întinși sau pe scaun. O ședință cuprinde câteva proceduri, fiecare constând într-o serie de manevre. Manevrele sunt blânde și pot fi efectuate prin haine subțiri. Între manevre se face o pauză de câteva minute, pentru ca organismul să înceapă să răspundă. După ce sistemul nervos ajustează tensiunea din mușchi, terapeutul poate trece la următoarea manevră. De obicei, ședințele de Bowen au loc o dată pe săptămână și este nerecomand­ată aplicarea altor tipuri de manevre manuale pe parcursul tratamentu­lui (masaj, alte forme de terapie).

 ??  ??
 ??  ?? Tehnica Bowen poate fi de folos în cazul multor afecțiuni acute sau cronice
Tehnica Bowen poate fi de folos în cazul multor afecțiuni acute sau cronice
 ??  ?? Manevre Bowen aplicate de specialist
Manevre Bowen aplicate de specialist
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania