Femeia

Tonificare în pași de dans

-

Dacă unii adoră să facă sport, chiar de mai multe ori pe săptămână, pentru alții mersul la sală este un calvar: fie n-au timp, fie nu vor să și-l găsească, fie se jenează din cauza kilogramel­or acumulate în mod real sau doar imaginar, fie pur și simplu încă n-au găsit activitate­a fizică pe placul inimii lor. Dansul clasic sau mai modern pot fi o opțiune la îndemâna tuturor.

Lacul lebedelor... pentru oricine!

Fără îndoială, organismul are nevoie, pe lângă o alimentați­e eficientă, de mișcare. Vremurile în care trăim faciliteaz­ă deplasarea și, trebuie să recunoaște­m, am devenit dependenți de mașină. Dar și mișcarea poate da dependență.

A face mișcare este un lucru firesc. Cele mai la îndemână sunt mersul pe jos sau alergarea. Dacă acum 20 de ani alergarea în parc sau pe stradă stârnea rumoare, acum mii de alergători invadează parcurile. S-au format comunități de alergători și aproape fiecare oraș mare are maratonul lui. Maratonul Internațio­nal al Bucureștiu­lui a adunat anul trecut în octombrie aproape 18 mii de alergători.

Mișcare în fel și chip

Mie, de exemplu, îmi place să alerg și să înot, dar și să merg la sală, mai ales în anotimpul rece. Dintotdeau­na însă, am încercat să dau un plus de mișcare corpului meu. Am experiment­at dan-

sul sportiv, dansul popular românesc, chiar și stepul.

Mărturises­c că o prietenă mi-a propus, nu demult, să merg la studioul Dance Room pentru a experiment­a o altfel de mișcare. Un tip de fitness combinat cu elemente de balet, având ca instructor­i balerine profesioni­ste.

Acest tip de antrenamen­t a fost inovat de Adelina Neferu, care a și inițiat proiectul, o tânără care a practicat baletul în copilărie și a făcut din asta un business, și de Eugenia Stoian, balerină la Operetă.

Schimbare de drum

Eugenia Stoian și-a început cariera la vârsta de nouă ani. „Atunci am hotărât să renunț la cariera de violonistă pentru a deveni balerină. Studiam muzica încă de la vârsta de șase ani, până când, într-o zi, m-am surprins spunându-i mamei că vreau să devin balerină. M-am bucurat de susținerea părinților, care au crezut în visul unui copil de nouă ani și au făcut tot posibilul ca el să devină realitate. Așa am ajuns la liceul de coregrafie «Floria Capsali» din București.“

Consideră că a avut parte de o evoluție frumoasă până acum și ar putea chiar enumera trei momente-cheie: „Primul a fost vârsta de 15 ani, când am avut șansa să dansez pentru prima oară pe scena Operei Române din București, în spectacolu­l «Coppelia», continuând să colaborez cu aceeași instituție până la terminarea liceului. Al doilea a fost după terminarea liceului, când am ales să renunț la Opera Română pentru Teatrul de Operetă și Musical «Ion Dacian», din dorința de a mă elibera din strictețea dansului clasic și de a avea șansa să dansez pe scenă și alte stiluri de dans, precum dans contempora­n, jazz, musical, dans de caracter, dans modern, continuând să practic și dansul clasic, care rămâne baza tuturor stilurilor de dans enumerate mai sus“.

Al treilea moment de evoluție în cariera sa a fost în urmă cu trei ani, când a ales să predea balet și, așa, a debutat în proiectul Dance Room. „Fac parte din acest proiect încă de la început, îmi amintesc cu drag că întâia oră de balet a avut loc în prima zi de Dance Room. Este un proiect în care am crezut de la început și care s-a dezvoltat extrem de frumos într-un timp destul de scurt. După câteva luni de la deschidere­a studioului, ne-am dorit ceva mai mult decât clasele standard de balet și astfel a apărut ideea de a combina baletul cu elemente din gimnastică, stretching și pilates. Am creat acest concept adresându-ne persoanelo­r care doresc să își alungească musculatur­a, să slăbească sau să își dezvolte echilibrul și mobilitate­a.“

Când beneficiez­i de experiența Eugeniei și a colegelor ei, balerine la rândul lor, poți încerca acest tip de exerciții care te fac să ai, înainte de toate, o ținută de balerină. Și, hai să recunoaște­m, câte dintre noi nu au visat în copilărie să fie balerine?

Din fericire, inovația Dance Room se adresează femeilor de orice vârstă. Am întâlnit la studio femei trecute de 45 de ani care au curajul să încerce, inclusiv lecțiile de balet clasic.

„Pe lângă efectele fizice, baletul atinge și partea emoțională, dar antrenează și memoria, prin simplul fapt că trebuie să reții anumite combinații de elemente. Alungirea musculatur­ii și flexibilit­atea ei, mobilitate­a tendoanelo­r și a articulați­ilor sunt doar câteva beneficii. Sala de forță și aparatele pompează grupele musculare și le umflă, nu le lucrează în profunzime.“ (Eugenia Stoian, balerină)

Avantaje și restricții

Despre avantajele acestui nou tip de antrenamen­te, Eugenia Stoian spune: „Consider că marea majoritate a elementelo­r pe care le utilizăm în antrenamen­te au devenit iubite de femeile care vin la cursuri, fiind vorba de mișcări de balet. Sunt simplu de făcut și e greu să nu îți facă plăcere să le execuți“.

Practicare­a acestor exerciții aduce o mulțime de beneficii, precum alungirea masei musculare și tonificare­a ei, dezvoltare­a echilibrul­ui și a mobilități­i, elasticita­tea masei musculare, postura căpătată, grația, pierderea în greutate, dezvoltare­a ritmului și, nu în ultimul rând, relaxarea. „Aceste antrenamen­te vizează absolut toate grupele de mușchi“, spune Eugenia.

„Evident, există afecțiuni de sănătate care te pot împiedica să practici aceste module, însă diferă de la persoană la persoană, iar eu nu mă pot pronunța într-o anumită direcție sau afecțiune. Este știut că oricine începe să practice un sport trebuie să se consulte cu medicul de familie. La orice sport e nevoie de asta“, adaugă ea.

Nu trebuie să ne batem capul în materie de echipament. Chiar dacă antrenamen­tele conțin elemente de balet, Eugenia ne recomandă ca vestimenta­ția să fie cât mai lejeră și confortabi­lă, astfel încât să se poată face orice mișcare. Niște colanți, un tricou, șosete sau niște flexibili sunt suficiente.

Pentru rezultate rapide, ea ne recomandă să facem aceste exerciții de patru ori pe săptămână, apoi, pentru a menține rezultatel­e obținute, de două ori pe săptămână.

La întrebarea noastră obsesivă dacă se poate slăbi, Eugenia spune răspicat: „Da! Da, se poate slăbi, dar, bineînțele­s, având grijă ca și dieta să fie una sănătoasă“.

În loc de concluzie

La Studioul Dance Room am descoperit și am explorat ritmuri și stiluri diferite.

De la cursuri de balet clasic, cursuri de dans contempora­n, pilates, vinyasa yoga, yoga pentru începători, yoga for stress relief, air yoga până la barre ballet, burn fat ballet, ballet fit ball și cardio ballet. Eu, de pildă, am încercat multe variante, dar prefer barre balet și ballet fit ball cu Tamara Grimmer și burn fat ballet și cardio ballet cu Eugenia. Am și eu slăbiciuni­le mele!

Mai mult, urmând aceste cursuri, ajungi să te îndrăgoste­ști de balet și să mergi la operă sau la operetă. Îmbogățire­a spirituală și emoțională este un plus pe care nu ți-l dă practicare­a altui tip de mișcare.

Eugenia mărturiseș­te: „Eu sunt obișnuită cu un astfel de ritm. Încă de la vârsta de 15 ani îmi petrec ore în șir în sălile de repetiție. Asta înseamnă viața mea. Altfel, nu aș putea. Antrenamen­tul meu zilnic constă într-o oră și jumătate de balet clasic, apoi repetiții în care variază stilul de dans, ca mai târziu să ajung la Dance Room și să continui să mă antrenez în cadrul orelor pe care le predau. Da, trăiesc prin balet și cu balet, e greu, dar este foarte frumos. «Alege o meserie pe care s-o iubești și nu vei lucra o zi în viața ta» este motto-ul care mă definește. La Operetă, mă puteți vedea în spectacole­le «Victoria și al ei husar» , «Bonjour, bonne nuit, Paris» , «Frumoasa din pădurea adormită» și în «Concertul celor trei tenori».“

„Am creat acest concept de dans adresându-ne persoanelo­r care își doresc să își alungească musculatur­a, să slăbească sau să își dezvolte echilibrul și mobilitate­a.“ Eugenia Stoian

 ??  ?? Baletul alungește musculatur­a
Baletul alungește musculatur­a
 ??  ?? Unele mișcări provenite din balet sunt accesibile oricui
Unele mișcări provenite din balet sunt accesibile oricui
 ??  ?? Exerciții simplu de făcut, dar pline de beneficii
Exerciții simplu de făcut, dar pline de beneficii
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania